Научете последните иновации при обработването на повърхности на Metal Days Conference с домакини: Tiger, Henkel, Rösler, Mankiewicz и Wagner, на 24 и 25 април т.г.

 

Инженерни истории

 • Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  17.02.2018 г. Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  Джовани Батиста Вентури e италиански физик, математик, писател и дипломат. Роден е през 1746 г. в малкото италианско градче Бибиано (Bibbiano), провинция Реджо Емилия, в сравнително богато семейство. По време на своето следване, Вентури се проявява като талантлив студент, проявяващ разнородни интереси в разнообразни области - като се започне от точните науки, сред които математика, физика и механика на флуидите, и се стигне до чисто духовната сфера, каквато е теологията.

 • За логичното и незаконното по време на изпит по Механика на флуидите

  10.02.2018 г. За логичното и незаконното по време на изпит по Механика на флуидите

  В разгара на лятната изпитна сесия един бъдещ инженер се явил на изпит по Механика на флуидите. В дните, които били отредени за подготовка за изпита обаче, студентът не успял да получи нито за миг вдъхновението, с което да отвори учебника и да прочете нещичко по темата. Вместо това, той се отдал на неспирни купони, сред голяма компания и изобилие от охлаждащи напитки.
  Как е протекъл изпитният ден разберете от историята по-нататък.

 • Харалампи Джамджиев – първият български авиоконструктор, поставил здраво основите на авиацията у нас

  03.02.2018 г. Харалампи Джамджиев – първият български авиоконструктор, поставил здраво основите на авиацията у нас

  Орнитоптерът е въздухоплавателно средство, по-тежко от въздуха, което се поддържа в полет главно от взаимодействието на въздуха със летателния апарат. Подобни летателни машини, но с елиптични криле, е изобретил и основоположникът на българската авиационна наука Харалампи Джамджиев. Той се счита за първият български авиоконструктор, или първият българин, който изобретява летателна машина през 1895 г.

 • 14 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  27.01.2018 г. 14 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  Знаете ли, че…
  - Една трета от населението на света никога не е осъществявало телефонно обаждане.
  - Самуел Морз, изобретател на Морзовия код, е и художник. Един от портретите му е на първия управител на Арканзас и е окачен в имението на губернатора на тази държава.
  А какви са останалите 12 интересни факта от света на инженерството, науката и технологиите, можете да научите от настоящия материал...

 • Първият в света изцяло задвижван от слънцето влак потегли по източното крайбрежие на Австралия

  20.01.2018 г. Първият в света изцяло задвижван от слънцето влак потегли по източното крайбрежие на Австралия

  Австралия е една от най-предпочитаните туристически дестинации в глобален мащаб. Освен с благоприятните условия за живот по крайбрежието, уникалната дива природа и спиращите дъха пейзажи, страната-континент днес може да се похвали и с първия в света соларен влак, който от началото на годината официално потегли по жп линиите на морския град Байрън Бей (Byron Bay), в източната част на Австралия. Той ще обслужва трасе с дължина около 3 km между северния бряг на района и центъра на града.

 • Наклонената кула в Пиза – едно забележително творение на средновековната архитектура

  13.01.2018 г. Наклонената кула в Пиза – едно забележително творение на средновековната архитектура

  Човекът няма да е човек, ако не греши. Рядко обаче, някой може де се похвали с грешка, която да пребъде през вековете, будейки всеобщо възхищение и почуда. Наклонената кула в гр. Пиза, Италия, напълно се вписва в подобно описание. Нейният създател и неговите съвременници навярно са я приели като огромна строителна грешка и едва ли някой от тях е очаквал, че тя ще оцелее през вековете, и ще се превърне в едно от най-забележителните архитектурни творения на Средновековието.

 • Биомимикрия, или как природата ни помага да решаваме инженерните предизвикателства от ежедневието

  06.01.2018 г. Биомимикрия, или как природата ни помага да решаваме инженерните предизвикателства от ежедневието

  Всемогъща и хармонична, природата ни демонстрира невероятни примери за решаване на различни предизвикателства – само трябва да се вгледаме в нея. Аеродинамичната форма на птиците, комуникацията между делфините, естествената филтрация на водата и още мн.др. Как може да адаптираме всичко това към нуждите на човешкото общество? Чрез т.нар. биомимикрия, която се занимава с прилагането на съществуващи в природата форми, процеси и екосистеми в създаването на съвременни технологии.

 • 13 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  31.12.2017 г. 13 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  Знаете ли, че...
  Диамантът не се разтваря в киселина. Единственото нещо, което може да го унищожи, е интензивна топлина. Встъпването в длъжност на Бил Клинтън през януари 1997 г. е било първото предаване на живо по интернет, a Мария Кюри е била първата жена, спечелила две Нобелови награди в категория „Наука”.
  А какви са останалите 10 интересни факта от света на инженерството, науката и технологиите, можете да научите от настоящия материал...

 • Колю Фичето: „Не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове - да ви събират“

  30.12.2017 г. Колю Фичето: „Не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове - да ви събират“

  Често се питаме дали нашите действия имат смисъл, по-тежък от днешния ден, дали животите ни са мисия, с която да оставим завета си на тези, които идват след нас. А вместо да „блъскаме“ глави над екзистенциалните човешки въпроси, е достатъчно само да огледаме света наоколо и да видим хилядите доказателства и напомняния, завещани от някогашните будители, от лидерите на едни други времена. „Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора“, често казва Никола Фичев.

 • Лесно ли е да се конструира ракета на базата на само един доклад?

  29.12.2017 г. Лесно ли е да се конструира ракета на базата на само един доклад?

  Великият математик Джон фон Нойман отишъл да консултира група млади учени, които били в процес на конструиране на ракета. Целта била да я изпратят далече в открития космос. Когато знатният специалист видял недовършената конструкция, попитал: „Откъде взехте плановете за тази ракета?“
  Един от членовете на групата отговорил: „Имаме собствен екип от инженери, който разработи плана на ракетата в детайли“. А колко сполучлив е бил той, разберете от историята по-нататък.

ПРОМО.bg

 • Сет изолирани отвертки Wera

  Сет изолирани отвертки Wera

  Безопасност и високо качество в 1. С изолираните отвертки с марка Wera. Вземете сега сет изолирани отвертки или сет изолирани ръкохватки от гамата Kraftform на промо цена и правилният инструмент да ви бъде винаги на разположение! От Ритбул!

 • Измервателни клещи Megger

  Измервателни клещи Megger

  Търсите лесно и надеждно решение за проверка на стойностите на тока? При вас идват измервателните клещи на Megger, при това на още по-добри цени! Изберете вашия модел веднага!