Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Неуморимият стремеж към знания на Мария Мичъл – първата жена професионален астроном в Америка

  27.06.2020 г. Неуморимият стремеж към знания на Мария Мичъл – първата жена професионален астроном в Америка

  „Нашият ум изпитва глад за знания за всичко около нас, и колкото повече знания придобиваме, толкова по-голямо става нашето желание; колкото повече наблюдаваме, толкова по-голяма е способността ни да виждаме.“. Този цитат на Мария Мичъл е и обобщение на нейния житейски и професионален път. Тя е първата жена професионален астроном в Америка, но заедно с това и преподавател, библиотекар и натуралист, посветил живота си на науката и на правото на жените на образование.

 • Най-скъпата метростанция в света World Trade Center Transportation Hub – една „пусната от ръцете на дете птица“

  21.06.2020 г. Най-скъпата метростанция в света World Trade Center Transportation Hub – една „пусната от ръцете на дете птица“

  „Ние оформяме сградите си, а след това те оформят нас.“ Така звучат думите на британския държавник Уинстън Чърчил и именно на тях се основава концепцията за изграждането на най-скъпата метростанция в света. World Trade Center Transportation Hub е съоръжение, което ни показва как чрез архитектурните изразни средства сме способни да извайваме истински символи на социалните явления и събитията, оставили траен отпечатък върху обществото.

 • Какво е бъдещето на архитектурните разказвачи на миналото – градските бани?

  13.06.2020 г. Какво е бъдещето на архитектурните разказвачи на миналото – градските бани?

  В не толкова далечното минало градските бани са надхвърляли своята битова функция и често са били един от центровете на обществения живот. Политики, култура, градски клюки… къде другаде би могъл да ги чуеш по-добре от банята? Днес тези уникални архитектурни паметници не само разказват за социалния живот на своите епохи, а са се превърнали в свързващо звено между миналото и съвремието, а бъдещото им функциониране е обект на дългогодишен обществен дебат. Именно това събуди интереса ни да опознаем архитектурните особености на две от тях.

 • Да направим ракета с 3D принтер! Защо не? 3D технологиите вече помагат и на аерокосмическата индустрия

  06.06.2020 г. Да направим ракета с 3D принтер! Защо не? 3D технологиите вече помагат и на аерокосмическата индустрия

  Космосът е пространство с безгранични мащаби, но именно такива са и границите на инженерния изследователски интерес. В тази връзка нашето любопитство ни насочи към това да открием какво се случва, когато човешкият ум срещне способностите на прогресиращата технология за 3D принтиране? И както ще видим, тази колаборация прави възможно конструирането на космически ракети, а също и на компоненти в условията на микрогравитация (безтегловност).

 • Първата конзола Odyssey на Ралф Баер, или как стартира пътят на електронните видео игри

  31.05.2020 г. Първата конзола Odyssey на Ралф Баер, или как стартира пътят на електронните видео игри

  Super Mario, Sonic, Pac-Man… ако сте сред децата на 90-те, то тези имена неминуемо са част от Вашите спомени. Видео игри като тях днес са легенда и дефинират детството на не едно поколение. Мнозина често си спомнят за часовете с приятели, с джойстик в ръка – картина, илюстрираща истинската социална мрежа на миналото. Събудили приятни носталгични емоции, решихме да тръгнем по пътя на първите електронни игри и да посветим днешната история на „бащата на видео игрите“ Ралф Хенри Баер.

 • Нестандартните библиотеки по света – една топла среща между книгите и архитектурата

  23.05.2020 г. Нестандартните библиотеки по света – една топла среща между книгите и архитектурата

  „Четящият човек е красив.“ Тези думи на писателя Георги Господинов са потвърждение на това, че красотата в нейното духовно измерение достигаме благодарение на досега си с писменото слово. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще отбележим на 24 май, ще се отправим на околосветско виртуално пътешествие из някои от най-забележителните библиотеки, за да се насладим на техните креативни и необичайни инженерни и архитектурни концепции.

 • Инж. Иван Иванов – „Некоронованият цар на София”, посрещнал европейската естетика из улиците на растящата столица

  16.05.2020 г. Инж. Иван Иванов – „Некоронованият цар на София”, посрещнал европейската естетика из улиците на растящата столица

  „Расте, но не старее“ – София несъмнено дължи девиза си на онези личности в историята си, чийто стремеж е градът да заеме достойно място сред европейските столици. Но една от тези личности се откроява особено ярко – инж. Иван Иванов. Приносът му за развитието на млада София е голям не само заради строителството на модерни сгради, но и благодарение на умелите действия за справяне с нарастващото население на столицата и възникналата водна криза.

 • Ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков – генералът радетел на българския технически прогрес

  09.05.2020 г. Ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков – генералът радетел на българския технически прогрес

  Завършваме биографичния ни омнибус с историята на военния инженер ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков, чийто живот маркират завидни военни достижения. Но освен това има забележителен принос за военната промишленост, смело заявява своята позиция в името на техническото развитие и популяризиране на българските технически успехи. Поема ръководството на Русенски артилерийски арсенал. Той е активен общественик и председател на първото Българско техническо дружество.

 • Първият български адмирал инж. Сава Стефанов и началото на военната радиотехника

  08.05.2020 г. Първият български адмирал инж. Сава Стефанов и началото на военната радиотехника

  Днес отново ще се разровим из историческите извори, за да научим за делото на още един знаменит български военен деец с отлична инженерна подготовка. Интелектуалния си потенциал и опит успешно прилага както в развитието на флота, така и при внедряването на радиотехниката за управление на българските войски. Именно затова в редовете на днешната ни инженерна история сме отредили място и на внедряването на военното радиооборудване след първото десетилетие на 20-ти век.

 • Животът на ген.-лейтенант инж. Георги Вазов – когато военният талант среща острата инженерна мисъл

  07.05.2020 г. Животът на ген.-лейтенант инж. Георги Вазов – когато военният талант среща острата инженерна мисъл

  Сред инженерните специалисти се отличават и такива, които умело съчетават знанието за науката с не какво да е, а стратегически военни умения. Днес ще се пренесем в годините преди Освобождението на България и последвалите войни и ще проследим героичния живот на една ключова за историята ни фигура – ген.-лейтенант инж. Георги Вазов, който въплъщава в себе си изявен военен талант, фин интелектуален усет и технократска мисъл.

ПРОМО.bg

 • Консултация за регистрация на търговска марка

  Консултация за регистрация на търговска марка

  Имате бизнес в България и искате да се отличаватe на българския и/или европейския пазар. Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ предлага специални условия за експертна консултация. Вижте!

 • Еднофазни UPS Borri

  Еднофазни UPS Borri

  Еднофазни непрекъсваеми източници на захранване (UPS) на доказания производител Borri на специална промоционална цена? Да! Щедрото предложение е от фирма Текра.