Инженерни истории

 • За избора на бъдещия инженер

  19.11.2017 г. За избора на бъдещия инженер

  Двама бъдещи инженери се разхождали в университета, когато единият попитал другия:
  - Откъде взе този хубав велосипед с четириставно окачване на рамката?
  Другият младеж отговорил:
  - Вчера, докато бях в парка, размишлявайки върху проблемите си и за това как ще се справя на време с проектите си, едно красиво девойче с дълга черна коса слезе от колелото, хвърли го на земята, свали якето, блузата и останалата част от облеклото си и каза: „Вземи от мен каквото поискаш“. Какво направил младият специалист ще научите от историята по-нататък.

 • До Северния полюс и обратно с най-големия самолет на планетата – Airlander 10

  18.11.2017 г. До Северния полюс и обратно с най-големия самолет на планетата – Airlander 10

  Инженерите от областта на авиацията винаги са търсели решение на две предизвикателства – самолетите да могат да останат в полет в продължение на дни и дори седмици, като същевременно да имат способността да превозват тежки товари. Британското дружество Hybrid Air Vehicles се e заело именно с тази трудна задача, разработвайки ново поколение хибридни летателни средства Airlander. Повече за иновативните самолети, използващи подемната сила на хелия, аеродинамична форма и наличието на двигатели, ще прочетете в следващите редове!

 • Софтуерен инженер на пазар

  12.11.2017 г. Софтуерен инженер на пазар

  Жена се обръща към мъжа си, софтуерен инженер:
  - Скъпи, би ли отишъл да напазаруваш вместо мен и да вземеш една картонена кутия прясно мляко и ако имат яйца, вземи 6!
  С какво се прибрал от пазара обаче съпругът разберете от историята по-нататък...

 • Стивън Хокинг: „Гледайте нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте да намерите смисъл в това, което виждате…“

  11.11.2017 г. Стивън Хокинг: „Гледайте нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте да намерите смисъл в това, което виждате…“

  Скъпи читатели, изключителна привилегия за всички нас е да живеем в едно и също време с феномена Stephen Hawking (Стивън Хокинг). Името му предизвиква уважение и възхищение, а думите му са безпрекословна истина за милиони човешки същества, търсещи светлината на познанието. Геният Хокинг е от малкото доказателства за надмощието на духа над тленността – една жива история за победата на един красив ум над коварна диагноза, която иначе съсипва животи.

 • Изкуствени пчели? Не, това не е научна фантастика, а опит за спасяване на планетата!

  04.11.2017 г. Изкуствени пчели? Не, това не е научна фантастика, а опит за спасяване на планетата!

  Пчелите са органичен двигател на живота. От края на 90-те години обаче учените установяват траен, обезпокоителен упадък в пчелните популации. В тази връзка бяха създадени автономни дронове, които изкуствено се справят с проблема с опрашването. Дали обаче те ще успеят да заменят медоносните насекоми и ще възстановят ли биоравновесието в природата разберете от днешната ни инженерна история.

 • Шотландският мост Queensferry Crossing – трето поколение инженерно съвършенство

  28.10.2017 г. Шотландският мост Queensferry Crossing – трето поколение инженерно съвършенство

  Насочвайки се на север от шотландската столица Единбург по път А90, пред вас ще се разкрие една от най-емблематичните гледки за Британските острови, спираща дъха на всеки инженер. Да, това са трите моста, издигащи се над река Форт. Отдясно се намира червеният Forth Rail Bridge, един от най-известните примери за викторианско инженерство, който обслужва ж.п. трафика вече 127 години. В средата пък ще видите Forth Road Bridge – един от най-дългите висящи мостове в света. А кое е третото и най-ново инженерно постижение, ще ви разкажем в следващите редове!

 • Венеция – най-изумителният град на света, построен върху кал и вода

  21.10.2017 г. Венеция – най-изумителният град на света, построен върху кал и вода

  Ако сте избрали морския път, за да стигнете до Венеция, пригответе се за истински спираща дъха гледка, която ще изплува от солената пяна на лазурните води. Представете си спокойствието, което само откритото море може да притежава… Изведнъж, в далечината се появява бледа мъглявина, от която в миг изскачат силуетите на приказни дворци и куполи. Добре дошли във Венеция! Но какво е накарало първите жители да потърсят дом насред морето и що за инженерни решения поддържат този изумителен град до днес?

 • Футуристичен пътнически автобус ще се придвижва над автомобилите, борейки трафика в Китай

  14.10.2017 г. Футуристичен пътнически автобус ще се придвижва над автомобилите, борейки трафика в Китай

  Представяте ли си живот без изнервящите ежедневни километрични задръствания на път за работа, за вкъщи, за среща с приятели или пък за почивка? Китайски инженери предложиха революционно решение на този проблем, разработвайки огромен футуристичен повдигнат автобус, който ще се бори с хроничния трафик в мегаполисите на азиатската република. Иновативният проект носи името TEB-1 (Transit Elevated Bus) и е дело на китайската технологична компания TEB Technology.

 • Най-новото бижу на Сан Франциско – небостъргачът Salesforce Tower

  07.10.2017 г. Най-новото бижу на Сан Франциско – небостъргачът Salesforce Tower

  На хоризонта на Сан Франциско изгря нова архитектурна „звезда“ – 326-метровият небостъргач Salesforce Tower. При официалното завършване на строителните работи, съоръжението ще се превърне в най-скъпата и най-високата сграда в американския град със своите 61 етажа. Очаква се мащабният проект да струва на инвеститора си Boston Properties цели 1.1 милиарда долара. Нека се разходим по етажите и надникнем в просторните помещения на това модерно архитектурно постижение чрез виртуалната разходка, която сме ви подготвили в новата ни инженерна история!

 • Инженер на интервю за главен изпълнителен директор на корпорация

  30.09.2017 г. Инженер на интервю за главен изпълнителен директор на корпорация

  Инженер, физик и счетоводител били интервюирани за длъжността главен изпълнителен директор на голяма корпорация. Първи за събеседване бил поканен инженерът, който бил подложен на множество въпроси, завършващи с последния: „Колко е две плюс две?“. Инженерът се извинил и помолил да излезе. Какво отговорил, разберете от историята по-нататък.

ПРОМО.bg

 • Полираща машина FiniMaster Basic

  Полираща машина FiniMaster Basic

  Професионална повърхностна обработка на различни видове материали! С полиращата машина FiniMaster Basic! Само сега на топ цена от 640 лв. без ДДС или в 2 комплекта с включени абразиви! От СР Абразиви & Инструменти.

 • SOLIDWORKS: 1+1 БЕЗПЛАТЕН

  SOLIDWORKS: 1+1 БЕЗПЛАТЕН

  Имате нужда от CAD решение? Сега е моментът да го вземете! С годишната промоция на Рапид Прогрес! Купете 2 лиценза на SOLIDWORKS продукти и получете по-евтиния БЕЗПЛАТНО.