Инженерни истории

 • 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  11.08.2018 г. 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  Като дете вероятно сте чували историята за трите прасенца. Накратко, всяко едно от тях си построило дом съответно от слама, съчки и тухли. Накрая само тухлената къщичка успяла да устои на опитите на гладния лош вълк да я издуха и разруши. Но в нашия осъвременен вариант на приказката има и четвърто прасенце. Такова с модерна визия за живота, което използвало иновативен 3D бетонов принтер да изгради своя дом. Триизмерният печат вече се превръща в основен елемент за най-различни индустрии – от металообработката до създаването на жива тъкан...

 • Технологичните изобретения на гения Леонардо

  04.08.2018 г. Технологичните изобретения на гения Леонардо

  Великите идеи и открития са дело на талантливи хора, които вярват, че могат да ги изпълнят. Един човек обаче не може да притежава талант за всичко. Но изключения винаги има – Леонардо да Винчи – гениален във всичко, изпреварил с години времето си. Няма друг творец в историята на човечеството с толкова разностранни интереси. Живописец, скулптор, архитект, анатом, естествоизпитател, изобретател, инженер, писател, философ, музикант, поет, астроном, математик и какво ли още не… С две думи: Homo Universalis.

 • Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  28.07.2018 г. Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  Вървите към мола и дори не забелязвате как се отварят автоматичните врати пред вас. А знаете ли, че автоматични врати са се отваряли не по-малко гостоприемно и преди 2 000 години? Или сте жаден. Обикновено на всеки етаж на всяка офис сграда има автомат – слагаш монета и получаваш желаната напитка. И преди 2 000 години това също е било възможно, но само в Александрия, Египет, където придобивката обаче в била светена вода. Но въпреки това пак е трябвало да сложиш монета...

 • Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  21.07.2018 г. Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  Наред с изобретяването на първия компютър от Джон Атанасов, българите неизменно затвърждават репутация на новатори в областта на компютърните и IT технологии. Но без съмнение има и други, още незаети територии, на които предстои изявата на марката „bg“, като например в строителството. Не е лесно да сътвориш небостъргач от неизвестен тип, неизграждан досега никъде по света, какъвто е случаят с идеята на проф. арх. Янко Александров от Висше строително училище „Любен Каравелов“ в София.

 • Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  14.07.2018 г. Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  Диамантите са символ на богатство и разкош, но малцина могат да ги притежават. Във филма-класика „Джентълмените предпочитат блондинки“ звучи песента на Мерлин Монро „Диамантите са най-добрия приятел на всяко момиче“, а безспорно всяко момиче се нуждае от такива приятели. Така в началото на ХХ век, заедно с късите поли и практични прически, в обществото навлизат и достъпни за всички бижута. Изящни, ефирни, сравними по красота с диамантите, кристалите Сваровски завладяват света. И вече повече от столетие името Сваровски е синоним на блясък.

 • Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  07.07.2018 г. Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  Десетилетията на стремителен икономически растеж и технологичен напредък отредиха на Китай водещо място в световната икономика. Този растеж обаче превърна страната и в един от най-големите замърсители на въздуха в света. В същото време използването на зелени технологии също расте, особено що се касае до оползотворяване на енергията от Слънцето. Оказва се, че Китай е сред държавите с най-голям дял в използването на слънчеви системи за производство на топла вода.

 • С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  30.06.2018 г. С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  На Олимпийските игри през 2020 г. Япония ще се опита да смае света с технологии от бъдещето. Пълният списък на всички нови разработки и технологии, които ще бъдат представени на Олимпиадата, все още се пазят в тайна, но за някои от тях вече има достоверна информация. Разберете кои са те и научете повече за тях от настоящата ни инженерна история. Несъмнено един от най-вълнуващите моменти на всяка Олимпиада е нейното откриване.

 • Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  23.06.2018 г. Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  На 14 юни 2018 г., точно в 19:00 ч. местно време „Сборная“ посрещна отбора на Саудитска Арабия на националния стадион в Москва и светът стана футбол! Стартира 21-ото издание на световното първенство, което за първи път в историята си се провежда в страна от Източна Европа. Русия бе избрана за домакин още през 2010 г. и сега посреща екипите на 32-ата участващи национални отбора и футболните запалянковци от цял свят на 12 стадиона, разположени в 11 града.

 • Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  16.06.2018 г. Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  Към 2008 г. Израел е на ръба на екологична катастрофа. Един от най-сухите региони в света се изправя пред суша, невиждана за последните 900 години. Страната обаче успява да се справи с липсата на чиста вода с редица мерки, а сред тях е обезсоляването на морска вода. Така, през октомври 2013 г., на 15 km от Тел Авив заработва Сорек – най-голямата в света станция за обезсоляване на морска вода чрез обратна осмоза. Съоръжението е с капацитет 624 000 m³/ден, което е достатъчно, за да покрие нуждите от питейна вода на 1.5 млн. души.

 • На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  09.06.2018 г. На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  Мечтали ли сте да станете астронавт? Да изследвате, изучавате и да излезете в открития космос? Е, това вече не изглежда така непостижимо, тъй като първият космически хотел се готви да отвори врати още през 2022 г. С амбициозния проект, носещ името Aurora Station, се е заела американската технологична компания Orion Span, която ще използва ракети и технологии на SpaceX и NASA за конструирането му. Цената за 12-дневен престой в станцията ще възлиза на 9.5 млн. долара, или близо 792 000 долара на вечер.

ПРОМО.bg

 • Инверторни климатици KMTA на Fujitsu General

  Инверторни климатици KMTA на Fujitsu General

  Точно в разгара на жегите Булклима отправя ново неустоимо предложение на многобройните си клиенти от цялата страна! Висококачествени инверторни климатици, серия KMTA, на Fujitsu General Limited. При това на атрактивни цени, започващи от 1099 лв.

 • Комплект битове Wera

  Комплект битове Wera

  За вас техници! Нова лятна оферта от Ритбул. Четири различни комплекта битове и комплект накрайници с марка Wera. Само сега, на нови, изключително атрактивни цени!