Инженерни истории

 • Защо адвокат и инженер ловят риба в Карибите?

  23.09.2017 г. Защо адвокат и инженер ловят риба в Карибите?

  Непознати адвокат и инженер се срещнали случайно на риболов на Карибите. Адвокатът решил да завърже разговор със своя съсед и казал: „Тук съм защото къщата ми изгоря и всичко, което притежавах, беше унищожено от огъня, та застрахователната компания ме обезщети за загубите. Вие защо сте тук?“

  Какво отговорил инженерът, научете от историята по-нататък!

 • Висшето техническо образования в България – завет с повишена трудност и важна мисия

  16.09.2017 г. Висшето техническо образования в България – завет с повишена трудност и важна мисия

  Евлоги Георгиев пише завещанието си на 18 юли 1882 г., навръх рождения си ден. В него един от най-влиятелните български предприемачи завещава сумата от 6 млн. лв. за построяване на висше училище, в което да се изучават предмети „за приложение в индустрията“. На българската общественост ѝ отнема десетилетия, за да реши споровете около смисъла на завещанието. Паметната дата за българското инженерно образование е 4 октомври 1942 г., когато учебното заведение най-сетне е обявено за официално открито. Да видим…

 • Братя Прошек – чехите, оставили сърцето и душата си в архитектурно-строителния облик на София

  10.09.2017 г. Братя Прошек – чехите, оставили сърцето и душата си в архитектурно-строителния облик на София

  Една фамилия ще остане завинаги в българската история, бит и култура. Една фамилия, придаваща тежест на значението на думите свобода и принадлежност. Една фамилия, олицетворяваща обществеността и напредъка в архитектурата и строителното инженерство, свързвана с едни от най-величествените символи и емблематични паметници на България – чешките братя Георги и Богдан Прошек, наред с техните братовчеди Вацлав и Йозеф!

 • Айгер Инженеринг с кампания в подкрепа на младите спортни надежди на България

  09.09.2017 г. Айгер Инженеринг с кампания в подкрепа на младите спортни надежди на България

  Спортът е страст! Спортът е здраве! Той е хармония на духа с тялото... Ето защо водещата машиностроителна компания Айгер Инженеринг стартира инициатива, чрез която ще подпомага младите спортни надежди на България, обявиха за Инженер.bg от фирмата. Кампанията се провежда под мотото „Айгер за Спорта“, а дружеството вече стана спонсор на едни от най-изявените джудо състезатели у нас – Янислав Герчев и Ивайло Иванов. Повече за родните звезди научете от редовете по-долу!

 • Южна Австралия ще се сдобие с най-голямата слънчева термична инсталация в света с мощност 150 MW

  02.09.2017 г. Южна Австралия ще се сдобие с най-голямата слънчева термична инсталация в света с мощност 150 MW

  Най-голямата слънчева термична електроцентрала в света ще бъде построена в град Порт Огуста, Южна Австралия. С планирана мощност от 150 MW, проектът Aurora Solar Energy включва използването на т.нар. хелиостати за фокусиране на слънчевите лъчи, както и интегрирана система за съхранение на енергия чрез разтопена сол за осигуряването на 1100 MWh електроенергия. Да, правилно прочетохте – разтопена сол. Какво точно представлява тази чудата технология, разберете в следващите редове!

 • Аква системи: Представяме ви „магическото” кенче за филтриране на вода от испанския производител Dropson

  02.09.2017 г. Аква системи: Представяме ви „магическото” кенче за филтриране на вода от испанския производител Dropson

  - Едно кенче, моля.
  - Кенче бира? Или кока-кола?
  - Не, не, кенче за чешмата!
  Да, това вече е напълно възможен разговор. Вероятно не във всеки магазин, но пък и това предстои в бъдеще, когато новите филтриращи кенчета Dropson станат също толкова популярни, колкото са и безалкохолните напитки, и бирата, заявиха пред Инженер.bg от Аква Системи, партньор на Dropson у нас.

 • Бурдоновата тръба и една над 160-годишна традиция в измерването на налягането, съхранила се до днес

  31.08.2017 г. Бурдоновата тръба и една над 160-годишна традиция в измерването на налягането, съхранила се до днес

  Докато колелото на иновациите продължава да се върти с все по-високи обороти, повече от 160-годишна технология за измерване на налягането на флуиди продължава да се използва и днес. Бурдоновата тръба, разработена през 1849 г. от френския инженер Ужен Бурдон и носеща неговото име, все още си остава най-разпространеният метод за измерване на механично налягане. Това са най-често използваните еластични елементи в механичните манометри, поради своята елементарна конструкция.

 • Велики Преслав – архитектурно великолепие и строителна мощ

  26.08.2017 г. Велики Преслав – архитектурно великолепие и строителна мощ

  Днешната инженерна история е всъщност една архитектурна приказка, белязана от мощта и величието на Първата българска държава. Ще минем заедно по стъпките на Симеон Велики и ще се потопим в средновековното великолепие, с което втората ни столица Велики Преслав ни очарова. Военният лагер от времето на Крум и Омуртаг постепенно се превърнал в бляскав европейски град и нито дворецът, нито храмовете, нито площадите, нито скулптурите в него са просто притчи. Българската средновековна архитектура е факт!

 • Русский мост – прозорец към съвременното строително инженерство от Дальнего Востока

  19.08.2017 г. Русский мост – прозорец към съвременното строително инженерство от Дальнего Востока

  Предлагайки изключителни гледки към величествени хълмове и красиви морски пейзажи, по протежение от близо 1 185 m се извисява най-дългият висящ, вантов мост в света – Русский мост. Гигантското съоръжение свързва източния руски град Владивосток с остров Русский през протока Източен Босфор и благодарение на него населеното място е една стъпка по-близо да се превърне в руския космополитен Сан Франциско.

 • Катрин Джонсън – момичето, което обичаше цифрите и осъществи полета на първия американец в космоса

  12.08.2017 г. Катрин Джонсън – момичето, което обичаше цифрите и осъществи полета на първия американец в космоса

  Родена в малко градче в Западна Вирджиния през далечната 1918 г., бляскавият ум и нестихващото любопитство към света на математиката на Катрин Джонсън я повеждат по стремглавия път на науката. Първо посещава гимназията в кампуса на тогавашния държавен колеж за чернокожи в Западна Вирджиния. На 18 години се записва и в самия колеж, където учи математика с лекота. Влюбена в цифрите, Катрин става преподавател по математика, все още неподозираща, че скоро трудът й ще отведе хора в космоса.

ПРОМО.bg

 • Конфигурирай комплект Pro-Mix на Bosch

  Конфигурирай комплект Pro-Mix на Bosch

  Гъвкави предложения, специално за теб, от Бош Електроинструменти! Конфигурирай своя комплект Pro-Mix 12 V или Pro-Mix 18 V сега и ще получиш много по-ниска цена и подаръци! Силата е в твоите ръце!

 • Стенни газови кондензни котли Vitodens 100-W

  Стенни газови кондензни котли Vitodens 100-W

  Осигурете топлина и уют вкъщи с високоефективните газови кондензни котли Vitodens 100-W на Viessmann! Безкомпромисното немско качество вече на атрактивна промоционална цена от -10%!