Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Първият български адмирал инж. Сава Стефанов и началото на военната радиотехника

08.05.2020 г.

 

Днес отново ще се разровим из историческите извори, за да научим за делото на още един знаменит български военен деец с отлична инженерна подготовка. Интелектуалния си потенциал и опит успешно прилага както в развитието на флота, така и при внедряването на радиотехниката за управление на българските войски. Именно затова в редовете на днешната ни инженерна история сме отредили място и на внедряването на военното радиооборудване след първото десетилетие на 20-ти век.

 

Добра инженерна подготовка в Русия

 

Жизненият път на контраадмирал инж. Сава Стефанов започва на 1 март 1884 г. в гр. Велико Търново. Учи във Военната гимназия към Военното училище в София. По отношение на професионалния си път Сава Стефанов следва примера на своя по-голям брат ген.-майор инж. Стефан Стефанов – виден артилерийски инженер-конструктор, военен деец и педагог.

 

Бъдещият контраадмирал преминава обучение „по пълната програма на Руския морски корпус в Петерсбург”, в което присъстват разнообразни дисциплини, сред които астрономия, теория на кораба и корабостроене, електротехника и радиотелеграф, парни котли и машини, двигатели с вътрешно горене.

 

След завръщането си през 1908 г. от 6-месечна командировка в различни държави по света, Сава Стефанов е назначен за младши офицер в Машинното училище във Варна. Само след година, след успешно преминат изпит към Щаба на армията за следване в артилерийските и минни класове в гр. Кронщад, Русия, заминава за обучение. След това специализира радиотелеграфия, а сред преподавателите в курса му е именитият физик и откривател на радиото Александър Степанович Попов.

 

На 24 юни 1911 г. е монтирана радиостанцията „Телефункен“ на крайцера „Надежда“, с което се поставя началото на радиотелеграфната служба в българската армия. За отговорник е назначен мичман I ранг Сава Стефанов, който умело прилага наученото по време на обучението си в Русия. Постижения на контраадмирал Сава Стефанов продължават до края на неговия професионален път.


Освен военна дейност, контраадмирал Сава Стефанов е преподавател по електротехника, издава редица учебни пособия, сред които „Учебник за моряка”, която е най-разпространената българска морска книга през първата половина на 20-ти век. Отделя значително внимание и на поддръжката на материалната част на българския флот, като внася оборудване от Германия и извършва ключови ремонтни дейности.

 

А ето и каква радиотехника е внедрена в редиците на армията

 

На 1 януари 1912 г. е основано „Радиотелеграфно отделение“ с командир кап. Иван Башмаков. През месец май същата година заработва и първата българска брегова радиостанция „Франга”, разположена в близост до гр. Варна. Строителството и оборудването ѝ са дело на английската компания „Маркони-Упрел Ко“.

 

Сред радиокомуникацонните устройствата, с които българската армия оперира при военните акции по време на двете балкански войни, са хелиографните апарати „Манс“, „Манжен“ и „Цайс“. Чрез тях се осъществява сигнална връзка на разстояние до 30 km през деня и нощта. Телефонните апарати и номератори са от различни системи „Сименс-Халске“, „Ериксон“ и „Байо“, а мрежата е изградена основно посредством неизолирани проводници и полеви кабели.

 

Благодарение на техническите нововъведения, по време на обсадата на крепостта в Одрин (окт. 1912 – март 1913 г.) успешно е изпълнена първата целево поставена бойна задачата за смущение на противниковия радиообмен във военната ни история. Тя е по заповед на инспектора на инженерните войски ген.-майор инж. Симеон Янков, а победата е под военното ръководство на ген.-лейтенант инж. Георги Вазов.

 

През 1927 г. в Държавната военна фабрика в София е конструирана първата българска военна радиостанция БРК-1 „Цар Борис III“ от радионженера Георги Вълков. В продължение на над 10 години с нея свързочните войски осъществяват обмен на къси вълни, преди да бъдат реализирани по-усъвършенстваните български модели.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от morskivestnik.com, „Голяма книга за българската техника“, авт. Антон Оруш, signals140.armf.bg.

 

Източник на снимковия материал: morskivestnik.com

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.