Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Адолф Колар – чешкият архитект, който превръща следосвобожденска София в европейска столица

14.09.2019 г.

Разхождайки се из софийските улици, несъмнено ни прави впечатление красивата архитектура на сградите – причина за елегантния и аристократичен дух на града. В навечерието на празника на София и в годината, в която честваме 140-годишнината от обявяването ѝ за столица, е време да обърнем внимание на една от личностите, чиято е заслугата за изграждането на нейния съвременен облик, а именно нейния първи главен архитект – Адолф Колар.


 

Адолф Колар е известен и с името Антонин, което приема в България.

 

Роден е на 17 юли 1841 г. в с. Бешвиц, обл. Бохемия (днес Башнице, Чехия), а в Прага завършва своето средно образование.

 

Участва като доброволец в полското въстание срещу Русия през 1863 – 1864 г. , а след това за кратко се връща в родния си дом. Пътят на Колар преминава през редица европейски градове. В Белград и Букурещ работи като чертожник, а по-късно във Виена и Париж придобива инженерна квалификация.

 

Първия си проект Адолф Колар изготвя в румънската столица – план за канализация на града. Там младият архитект съвместява длъжност в Министерството на благоустройството с преводаческа дейност.

 

В този период е Руско-турската война, а Колар използва възможността да отпътува заедно с руската войска за България.

 

Време е София да заеме достойно място сред европейските столици

 

Непосредствено след Освобождението страната започва изцяло нов етап в своето развитие, а доближаването на София до развитите европейските столици е задължително. С тази задача е необходимо да се заеме личност с модерна визия за просперитета на града, който да се справи с тежките и крайно неблагоприятни инфраструктурни условия по това време.

 

През май 1878 г. арх. Адолф Колар е избран за Градски архитект на София, а само след 5 месеца той вече е готов с плана за преустройство на града, за който общината предвижда финансиране от 33 000 франка.

 

Трансформацията и ревитализирането на София започват с разчистване на града и премахването на малки къщи, които да направят място на красиви високи постройки. Архитектът действа с размах, уверен в своята работа, въпреки че среща съпротива срещу облагородяването на града от страна на жителите.

 

В годината на обявяването на София за столица – 1879, Колар става губернски архитект, а 5 години по-късно поема ръководенето на Техническото отделение към Софийска община.


 

Образци на архитектурата в София, създадени от Адолф Колар

 

Отнело на арх. Адолф Колар около десетилетие, за да успее да положи основите за пълната промяна на града. В работата му се откриват влияния от различни стилове – ренесанс, барок, неоренесанс.

 

Обширен е списъкът на реализираните проекти по идея на чешкия архитект. Работи с именитите си съграждани от семейство Прошек. С помощта на арх. Иржи (Георги) Прошек изготвя първата частична кадастрална карта за района на центъра на София. Прогресивните виждания се проявяват и в това задание, наречено „Батенбергов план на София”. С него се въвежда разделението на квартали по американски модел.

 

Знаехте ли, че любимата на всички Градска градина е дело на Адолф Колар? Също така и сградата на бившия гранд-хотел „България“ – място, събиращо аристокрацията в София, както научаваме от редовете на Димитър-Димовия роман „Тютюн“.

 

 Арх. Колар управлява строежа на храм-паметника „Св. Александър Невски“, а знаменитият паметник на Васил Левски е съвместен проект с братята Богдан (Теодор) и Георги (Иржи) Прошек.


 

Списъкът на обектите продължава с Царския дворец, Министерство на войната, Военния клуб, Военното училище, първата сграда на Централна гара, Лъвов и Орлов мост и др.

 

До края на дните си живее в гр. София. Умира през 1900 г., едва на 59-годишна възраст, но приносът му е внушителен. Той оставя след себе си множество забележителности и културни паметници, за които получава признанието на бъдещите поколения.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от kabox.eu, bbr.bg, registersofia.bg.


Източник на снимковия материал: registersofia.bg, proshek.com

ПРОМО.bg

  • рН/Т-метър

    рН/Т-метър

    Нова оферта, нова хит цена от Хидро-Хикс България! Вземете водоустойчив рН/Т-метър с голям двуредов LCD екран, който показва едновременно рН и температура. Само сега на промоционална цена!

  • Електрически и обемни бойлери Tesy

    Електрически и обемни бойлери Tesy

    Не пропускайте новото специално предложение на фирма Рувекс. Вземете сега високообемен или електрически бойлер Tesy с 10% отстъпка и безплатна доставка. Възползвайте се сега!