Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

„Бавната архитектура“ – оксиморон или необходимост в забързания свят днес?

07.03.2020 г.

 

Може би Ви е познато общественото движение „slow living” (бавно живеене), чиито последователи са поели кръстоносен поход срещу съвременния забързан начин на живот, водени от стремежа да отделят пълноценно време на приятните и ценни за тях детайли, а неща като бързата закуска и изпълняването на задачи по инерция не присъстват в ежедневието им, в което тихите следобедни часове с чаша кафе и любима книга са сред задължителните ритуали. В този ред на мисли, какво още би могло да бъде „бавно“? Архитектурата например? Отговорът на този въпрос намираме в едно словосъчетание – slow architecture. А с днешната история ще потърсим отговорите за това, какви са принципите на „бавната архитектура“ и каква добавена стойност за средата и живота ни имат реализираните по нейните правила проекти.


 

Slow architecture е едно от разклоненията на културата, която се появява покрай основаната през 1989 г. в Италия международна организация Slow Food. Slow architecture въплъщава идеята за създаване на домове в синергия с околната среда – отличаващи се с по-висока енергийна ефективност и по-слабо въглеродно въздействие. Но как на практика се осъществява всичко това?

 

Доброто планиране

 

Slow architecture потвърждава българската поговорка за бързата работа и майстора. Движението поставя акцент върху необходимостта от детайлно и същевременно отнемащо повече време проектиране с цел да бъдат удовлетворени нуждите на клиентите и да бъде запазена хармонията с околната среда.


 

Джон Браун е професор по архитектура от Факултета по екологичен дизайн към университета в Калгари, Канада. Радетел на идеята за бавна архитектура, заедно с колегите си Матю Норт и Карина ван Олм от Slow Home Studio, създават „Движение за бавен дом“ (Slow Home Movement), чиято философия се противопоставя на повсеместното строене на къщи, поставяйки под съмнение тяхната стойност. За да потвърди тези твърдения, триото изследва 4600 сгради в девет града на Северна Америка. В резултат, архитектите констатират, че 57% от тях са недобре проектирани.

 

Втори живот за материалите

 

Както споменахме по-рано, slow architecture има социално отговорната мисия да бъде приятел на околната среда. Често се избира оползотворяването на пространства, вместо да бъдат облагородявани нови територии. Мебелите и предметите в домовете също могат да бъдат употребявани, но пък креативният подход при обзавеждането им е в пълния си размах. В създаването на „бавните домове“ се избират и решения, минимизиращи разходите за топлинна и електрическа енергия.

 

Slow architecture в действие


За да бъде представата за slow architecture пълна, ще предложим няколко реализирани проекта и изявени специалисти.


Ярък представител на движението за „бавна архитектура“ е Уанг Шу – китайски архитект и носител на престижната награда „Прицкер“ за 2011 г. За заслугите си в тази сфера Шу е обявен за „шампион на движението slow architecture в Китай”.


 

През 1996 г. швейцарският архитект Питър Зумтор (Peter Zumthor) създава впечатляващите термални бани, част от хотела и спа център Therme Vals (7132 Hotel) в селцето Валс, Швейцария. Конструкцията на баните е разположена наполовина в хълма, а за построяването на Therme Vals са използвани местни кариерни плочи. Създаването на комплекса в непосредствена близост с природата е основен фактор за пълноценното изживяване на туристите.Вторият ни пример е за един истински архитектурен колос в пряк и преносен смисъл – базиликата Саграда Фамилия в Барселона, Испания. Постояването ѝ подължава вече почти 140 години, удивително за днешните ни представи! Именно заради периода си на изграждане и културната и духовна ценност, която въплъщава, тя се причислява към творенията на „бавната архитектура“.


Е, може би понякога да забавиш темпото, за да се вгледаш и припознаеш естетиката въпреки социалната динамика, не е лоша идея, нали?

 

За да подготвим материала, използвахме информация от networx.com, slowhomestudio.com, archinect.com и др.

 

Източник на снимковия материал: vals.com, pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.