Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Да пътуваш с Бернина Експрес или как природата приютява иновативната жп линия между Италия и Швейцария

18.01.2020 г.


Представете си, че пътувате през китни долини, алпийски ледници, величествени върхове, приказни замъци и дори и екзотични палми... Чувствате се като в пътепис? Не – това е реалност и е част от пейзажа, който може да бъде видян по маршрута на влака Бернина Експрес (Bernina Express), преминаващ по най-високата жп линия в Европа. А с днешната история нека мислено да попътуваме край тези невероятни съкровища на природата, до които можем да се докоснем благодарение на това значимо за времето си инженерно постижение – жп линията, свързваща Швейцария с Италия.

 

 

 

Маршрутът на влака Бернина Експрес се състои от две части – жп линията Albula с дължина от 67 km и 61-километровата линия Bernina. Железопътната конструкция се появява във време, когато са необходими действия за подкрепа на развитието на туризма и свързаността на Швейцария, характерна с добре изразения си планински ландшафт.

 

Начална точка на атрактивния влак би могла да бъде град Chur, курортното градче St. Moritz или алпийския град Davos, а крайната дестинация е гр. Tiranoв Северна Италия.Пътуването е с продължителност около 4 часа, а релсовото превозно средство днес е собственост на швейцарската железопътна компанията Rhaetian Railway.


 

Любопитна за пътниците забележителност от маршрута на Бернина Експрес е най-високият връх в Източните Алпи Piz Bernina, издигащ се на цели 4049 над морското равнище.

 

Иновациите си проправят път през планината

 

1904 е годината, в която е завършена линията Albula. През 1095 г. в Швейцария се провежда референдум за построяването на линията Bernina. И така, една година по-късно стартира и строежът ѝ, който продължава до 1910 г.

 

Освен с експлозията на природното разнообразие, жп линията е любопитна и с факта, че е истинско въплъщение на прогреса на строителното инженерство, архитектурата и транспорта, и въпреки мащаба си присъства в синергия с природата.

 

Линията на Бернина Експрес се нарежда сред най-стръмните в света, тъй като успява да преодолее наклон от 7%. Въпреки предизвикателното трасе, влакът не използва помощни средства като зъбна рейка или скорости.


 

 От 2008 г. жп линията присъства в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Преминаващите по международния път влакове от самото начало са задвижвани от електричество, което се произвежда от богатите водни ресурси в района.

 

Няма непреодолими препятствия

 

По пътя си към Италия влакът прекосява общо 196 моста и 55 тунела, които също са архитектурни образци. Конструирани са с помощта на местни материали и се характеризират с тънки стълбове и тесни арки.

 

Особено впечатление прави и почти 360-градусовият кръгов виадукт в долината на Brusio, който удължава маршрута, но целта му е да се преодолее разликата във височината на нелекото трасе.


 

Но ще обърнем по-подробно внимание на внушителния 136-метров виадукт Landwasser с обем от 900 m3. Разположен е в близост до алпийското селце Filisur. Любопитно е, че той е построен само с два крана и без да се използва скеле заради опасността от свличане. Тази задача изпълняват два мостови крана, закачени за стоманени кули. Стълбовете с височина от около 50 m поставят изискването за прилагане на нови строителни техники. Първоначално строителите издигат стоманени кули, които след това обличат в камък. В постояването на виадукта са инвестирани общо 280 000 швейцарски франка.


 

Постиженията на Швейцария в транспортната техника продължава и до наши дни, когато алпийската страна може да се похвали с една от най-развитите и висококачествени железопътни мрежи в света.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от pontresina.ch, heritagetimes.euq rhb.ch, schweizmobil.ch и др.

 

Източник на снимковия материал: rhb.ch, ostellovaltellina.it, heritagetimes.eu.

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.