Инженерни истории

Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

08.09.2018 г.

Буквалният превод на понятието „блокчейн“ е „верига от блокове“ и представлява точно това – навързани един с друг блокове информация между свързани в мрежа компютри. Към настоящия момент иновативната технология се използва предимно за извършване на транзакции с криптовалута. Основани на блокчейн, криптовалутите са алтернативи на децентрализирани цифрови валути, а най-известната от тях е Биткойн. Именно за съвременния прочит на парите ви разказваме в днешната инженерна история.

 

Що е то криптовалута и как работи блокчейн веригата?Предимството на криптовалутите е, че те премахват нуждата от посредник между подателя и получателя на даден трансфер за разлика от банките, които са централизиран посредник в традиционния валутен пазар. Освен това криптовалутите осигуряват прозрачност, понеже трансферите и балансите се записва като анонимна, но публично достъпна информация.


Компютрите, които участват в блокчейн веригата, могат да бъдат хиляди, дори милиони. Те получава информация за всеки трансфер извършен между 2 субекта и в тях се трупат последователно списъци от транзакции – блокове във веригата. Така в паметта на компютрите от блокчейн мрежата се събират милиони блокове и тя може да бъде сравнена с една публична счетоводна книга, достъпна за всеки потребител, включен във веригата.


Блокчейн расте непрекъснато, като добавя хронологично и в линеен ред нови блокове към веригата си, всеки от които съдържа набор от записи за нови транзакции. Сигурността на тази система се състои в това, че истинността на всяка хронологично добавена транзакция е проверена индивидуално от всеки компютър в мрежата. В допълнение, понеже информацията е навсякъде, тя не може да бъде фалшифицирана или изтрита от някого.Всеки компютър, свързан към блокчейн мрежата, е управляван от субект, който трябва да потвърждава и препредава информацията за транзакциите. При присъединяването към мрежата, новият субект получава автоматично копие от цялата информация в блокчейн. Така той става част от блок веригата и има пълен набор от данни за всички адреси и критовалутни баланси по нея.

 

Нека видим как работи всичко това с конкретен пример:


Ако Тошо е един от потребителите, които участват в обмяната на криптоактиви, той има индивидуален и анонимен номер на своя акаунт. От този номер, който вече фигурира в записите на всички компютри, може да се получи информация за трансферите и баланса на Тошо. Но за да получи той даден трансфер от средства, всички субекти от компютърната мрежа трябва да са уведомени и да одобрят превода. Този начин на одобряване и регистриране на информацията е предпоставка записите да бъдат прозрачни и публични.


На кого да се доверим – на банката или на блокчейн?Хората винаги са смятали, че най-надеждният посредник за извършването на техните транзакции са банките. Но бурно развиващата се технология на блокчейн все повече се опитва да оспори тази традиционна представа. При блокверигата потребителите и доставчиците се свързват директно, без да има нужда от трета страна, преводите се извършват практически без такси, т.е. посредничеството на банката тук става излишно.


Много банки съзират в криптовалутите опасност за собственото си съществуване. Някои от тях се опитват да централизират блокчейн валутите и дори има примери за успешни опити в тази посока. Но доколко опериращите с биткойн или други онлайн валути ще успеят да устоят на банковия отпор и дали все пак банките ще успеят да наложат контрол върху криптовалутите, или просто ще ги асимилират, са въпроси с открит отговор засега.


Кое предизвика бума в приложението на новата IT технология?


Блокчейн е приложим за обмяна не само на средства, но и на всичко, което притежава стойност, като стоки и имущество. Технологията изключва измамата, защото сделките са отразяват като неизтриваеми записи в онлайн „счетоводната книга“.

Засега блокчейн обхваща само няколко стотни от брутния вътрешен продукт, по данни на Световния икономически форум. Но се очаква тези стойности да нараснат с бързи темпове още през следващото десетилетие, защото вниманието на фирми и финансови институции е насочено към новата надеждна и спестяваща средства технология. Много компании като UBS, Microsoft, IBM вече приемат и развиват блокчейн.Ще създаде ли блокчейн икономика на бъдещето?


Ханс Тимер, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, смята, че блокчейн технологията ще доведе до промяна на начина, по който си взаимодействаме в стопанския живот. Според него самите криптовалути не са толкова важни – много от тях може и да не оцелеят, но най-обещаващото е съществуването на платформа с отворен код, чрез която всички могат да взаимодействат помежду си. „Ще стане все по-естествено да комуникираме и търгуваме с хора от други страни, както и да развиваме стойностни вериги. Тези технологии имат много по-малко ограничения в сравнение с икономиките от миналото“, смята Тимер.


Засега блокчейн бележи своето развитие почти изключително във финансовата сфера. Но възможностите на технологията далеч надхвърлят сигурността в обмяната на средства. Тя може да бъде приложена във всяка обществена сфера, където е необходима висока надеждност в съхранението и обработването на данните.


За да подготвим този материал използвахме информация от: Reuters Graphics, Bloomberg TV Bulgaria и др.


Текста състави Снежана Бесарабова от екипа на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: Reuters Graphics, Pixabay


ПРОМО.bg

  • Априлска промоционална кампания на LDG България

    Априлска промоционална кампания на LDG България

    Месец април стартира само преди няколко дни, а от LDG България вече са ви приготвили нови изненади! Специално за вас – неустоими предложения на различни продукти на топ цени!

  • Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

    Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

    От Ритбул отново ни заливат с неустоими предложения. Само сега всеки майстор може да получи до 25% отстъпка от цената на инструменти с марка Wera, Knipex или Bessey. Звучи страхотно, нали?