Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Какво е бъдещето на архитектурните разказвачи на миналото – градските бани?

13.06.2020 г.


В не толкова далечното минало градските бани са надхвърляли своята битова функция и често са били един от центровете на обществения живот. Политики, култура, градски клюки… къде другаде би могъл да ги чуеш по-добре от банята? Днес тези уникални архитектурни паметници не само разказват за социалния живот на своите епохи, а са се превърнали в свързващо звено между миналото и съвремието, а бъдещото им функциониране е обект на дългогодишен обществен дебат. Именно това събуди интереса ни да опознаем архитектурните особености на две от тези сгради – Централната общинска минерална баня в София и в Банкя.


 

Новият живот на минералната баня в Банкя

 

Емблематичната минерална баня в Банкя е най-голямата в България и е първата, която има модерни за времето си технически съоръжения. Застроената площ на сградата по проект на немския архитект Мюнхен Карл Хохедер е 5200 m2. Строежът ѝ е реализиран от арх. Нено Нешев през 1910 г. В банята има две помещения – мъжка и женска част, както и общ мащабен вестибюл от 11 m2. Портикът на сградата, преминаващ през двата етажа, е декориран с барокови елементи.

 

След известен период, в който банята не функционира, през 2018 г. стартираха дейности по реконструкцията на банята. Те целят да запазят облика и съоръженията на сградата, която отново ще посрещне посетители тази есен. Интериорът, който познаваме от архивните фотографии и от телевизионната продукция за Бай Ганьо, ще бъде възстановен в максимална степен. Той отново ще включва импозантните позлатени гипсови плочки, орнаментите на вратите и стените, една от оркестрините. Един от басейните също е запазен, а специалистите по реконструкцията се заемат да възстановят автентичния му син баварски цвят. Не остава незабелязана пластичната външна украса, изпълнена с орнаментика, декоративни пиластри и корнизи.

 

Историческите извори разкриват, че в Древен Пловдив са били разположени 8 обществени и 100 частни бани с внушителна архитектура. Характерното е, че се нагряват със съвсем малко количество гориво. Днес има запазени само две бани. Едната от тях – турската „Чифте баня“ функционира като Център за съвременно изкуство.

 

 

Сградата на Централната баня е дом за историята на София

 

Днес жителите на София и гостите на града имат възможност да опознаят многовековната история на столицата, но не по-малко любопитна за посетителите е и сградата, в която се помещава експозицията – тази на Централната общинска минерална баня.


 

През 1889 г. конкурс за изграждането на минерална баня и хотел печели австрийският архитект Емил фон Фьорстер. Проектът обаче не се реализира. Съвременния си облик Централната баня дължи на проекта за малка и голяма баня на архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер. Построената през 1913 г. сграда е в неовизантийски стил – който ясно личи и в сгради като храм-паметникът „Св. Александър Невски”, Уестминстърската катедрала в Лондон и др. В сградата на софийската баня впечатление правят многоплановата композиция, декоративните фасадни фризове с геометрични и растителни елементи в стил сецесион, както и сложните обеми на покривното покритие.


 

През 1944 г. малката част е съборена, а реставрираната голяма баня получава статут на паметник на културата от местно значение. Амортизацията на сградата обаче предопределя затварянето ѝ през 1986 г.

 

Отминава цяло десетилетие преди да стартират строителните дейности, които ще дадат нов живот на съоръжението, което ще се превърне в дом на експозицията на Регионален исторически музей – София. За сградата, която вече е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение, се организира национален конкурс. Екипът на арх. Станислав Константинов реконструира фасадите и многоцветната майолика по оригиналните рецепти и калъпи. Изграден е и водоналивен възел за безплатен достъп до минерална вода между улиците „Екзарх Йосиф“, „Искър“ и „Сердика“. Музеят с обща разгъната площ около 7000 m2 обхваща западния и южния фронт на сградата, централното фоайе и два от четирите вътрешни двора.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от sofiahistorymuseum.bg, gradat.bg, vestnikstroitel.bg и др.


Източник на снимковия материалsofiahistorymuseum.bg, gradat.bg, visitplovdiv.com

ПРОМО.bg

  • Електрически и обемни бойлери Tesy

    Електрически и обемни бойлери Tesy

    Не пропускайте новото специално предложение на фирма Рувекс. Вземете сега високообемен или електрически бойлер Tesy с 10% отстъпка и безплатна доставка. Възползвайте се сега!

  • Консултация за регистрация на търговска марка

    Консултация за регистрация на търговска марка

    Имате бизнес в България и искате да се отличаватe на българския и/или европейския пазар. Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ предлага специални условия за експертна консултация. Вижте!