Инженерни истории

Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

14.04.2018 г.

Наричат я осмото чудо на света! Великата либийска река, позната още с името Great Man-Made River, е едно от най-крупните инженерни съоръжения на съвремието. Според проекта цялата мрежа от водопроводи трябва да бъде с дължина 4 000 км и да доставя 6.5 млн. куб.м вода на ден от южните части на Либия до крайбрежието ѝ на север. Откъде идва водата в тази пустинна част на света, как се изгражда системата и какви са нейните фази предстои да ви разкажем в днешната инженерна история.


И така, откъде се е появила водата в либийската пустиня?


През 1953 г., в търсене на нови нефтени находища британски геолози откриват огромни количества прясна вода, задържани в земните пластове под пустинята в южната част на страната. Това е т. нар. Нубийски водоносен слой – най-големият в света източник на изкопаема прясна вода. От него на територията на Либия са разположени четири големи подземни басейна. Останалите седем попадат в териториите на Судан, Чад и Египет.


Допреди около 3 000 години Сахара била плодородна територия, напоявана от обилни дъждове. Вследствие на рязка климатична промяна обаче, се образувала днешната пустиня, но проникналата в дълбочина вода се запазила в подземните слоеве.


Днес знаем, че водоносният пласт е с дебелина от 100 до 500 м и се е образувал преди 38 000 – 14 000 години.


Най-внушителен от либийските подземни басейни е Куфра с площ от 350 000 кв. м и дълбочина на водоносния слой над 2 000 м.


Как възникнала идеята за Great manmade river?Първоначално плановете са за мащабни земеделски площи насред либийската пустиня, но в началото на 80-те години възникнала идеята за масивна мрежа от тръбопроводи, които да транспортират прясната вода от югоизточната част на страната до северните райони. Целта е да се обезпечат битовите, земеделските и индустриалните нужди.


Грандиозният проект е разделен на 5 отделни фази. Третата от тях е завършена през 2009 г. Но за финализиране на останалите са прогнозирани още 25 години.Строежът…


Същинският строеж на подземната река започнал през 1983 г. Изградени са стотици сондажни кладенци, които изпомпват вода от дълбочина 500 м. Първата фаза на проекта приключила през 1991 г., когато са завършени около 1 600 км двоен тръбопровод, който транспортира близо 2 млн. куб. м вода ежедневно.


С изпълнението на втората фаза, през 1996 г., е водоснабдена столицата Триполи.


В рамките на третия етап се изграждат нови 1 300 км водопровод и осем допълнителни помпени станции.За тръбопрпводите


Само през първата фаза от строителството на изкуствената подземна река са вложени 250 000 секции тръби с диаметър 4 м и дължина 7 м. За времето си те са били най-големите в световен мащаб и са били произвеждани в две сериозни по капацитет фабрики в Либия. Материалът, от който са изработени, е предварително напрегнат стоманобетон. А всяка една от тях реално може да служи като част от тунел на метрополитен.


Тръбопроводът е полаган в траншеи с дълбочина 7 м, а отделните секции са присъединени една към друга с каучукови пръстени и циментова замазка.


 

 

Вместо заключение


По оценка, направена през 2004 г., общата инвестиция в Great manmade river ще достигне 27 млрд. долара. Има ли цена обаче, достъпът до чиста питейна вода и как ще се пребори цивилизацията с този дефицит, който е сред най-сериозните проблеми на времето, в което живеем?


За да подготвим този материал използвахме информация от Water Technology, Encyclopaedia Britannica и др.

 

Текстът състави инж. Весела Учкунова-Даскалова от редакционния екип на Инженер.БГ.


Източник на снимковия материал: Amusing Planet, Encyclopaedia Britannica 

ПРОМО.bg

  • Лентов шлайф UBC 9-R + подарък

    Лентов шлайф UBC 9-R + подарък

    Възползвайте се от предложението на  фирма СР Абразиви & Инструменти! Купете лентов шлайф UBC 9-R на топ цена и ще получите подарък – 10 бр. ленти шкурка + 5 бр. ленти кече!

  • Инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA

    Инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA

    Грабни сега! На изключително добра цена! Високоефективен инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA, серия ЕКО, за 749 лв. с ДДС. Специално снежно предложение от Булклима.