Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Вечеря на Княжевския лифт? Проект на български архитект ще я направи възможна

31.08.2019 г.

Жителите и гостите на София могат да се радват на един несравним шедьовър – очарователната панорамна гледка към целия град, която открива местността „Копитото“ във Витоша. Докато сега до там стигаме само пеш или с автомобил, то в миналото е било възможно придвижването и с лифт. Откритият през 1962 г. „Княжевски лифт“ е свързвал едноименния софийски квартал с популярната местност. Той, за съжаление, спира да работи през 1991 г., а от тогава насам там сякаш времето е спряло. Често обаче се събужда носталгия към периода, в който лифтът е предлагал бърз и удобен достъп до планината. А неотдавна се появи иновативна идея, целяща да възроди емблематичното съоръжение.


 

Именно от спомените архитект Десислава Димитрова черпи вдъхновение за възобновяването на първия кабинков лифт у нас. Заедно с екипа си от архитектурното студио Delinear, тя изготвя амбициозен и креативен проект за превръщането на средството за придвижване в планината в ... ресторант, носещ името Капка".

 

Пътуване, което ни свързва с природата


Всепоглъщащите гледки и природата разбуждат сетивата ни и предлагат пълен детокс на съзнанието. Чрез своя проект арх. Димитрова цели да предложи на туристите пътуване, чрез което те да се издигнат на духовно равнище. 


Изкачването с лифта цели да бъде индивидуално преживяване, събуждащо цяла палитра от емоции, както и възможност да се обърнем към собствената си личност чрез общуване, проникновение, задълбочено наблюдение и осмисляне, обич или дори удивление.

 

Концепцията за ресторанта във въздуха залага на единението на хората с природата, а водата е основополагащ елемент в проекта. Минералните извори, един от символите на София, са източник на живителна сила още от древността.


Модерно съоръжение, oсигуряващо пълноценно преживяване


Желаещите да се изкачат с иновативния лифт, ще могат да поръчват своето меню предварително. Новият проект предвижда да се удължи времетраенето на пътуването до крайната станция. Вместо за 20 минути, както преди, клиентите на планинския ресторант ще разполагат с един час до достигане на „Копитото“, за да се насладят пълноценно на своя обяд или вечеря.

 

По 1900-метровото планинско трасе ще преминават 18 кабинки с формата на водна капка, направени от стъкло с холограмно фолио с UV защита. Стъклото ще отразява външната среда, предоставяйки пълен комфорт и изолиране на пътуващите. Съоръжението ще се движи със скорост от 0.5 m/s. Стъклена ще бъде и масата, разположена в лифтовите кабинки.


 

Кабинките ще бъдат закачени за линията с помощта на метална носеща конструкция с холограмно фолио, а таванът им ще бъде изработен от плексиглас с халогенно фолио. За укрепване на самите „капки“, пода и LED осветлението архитектите ще заложат на същата конструкция.

 

Водната символика е вплетена също в дизайна на масата и лампата в кабинките. Те ще бъдат изработени така, че да образуват отскачаща капка, намираща се в момента непосредствено преди да се слее с водата.

 

Оригиналното архитектурно решение е отличено с Бронзов Vizar" на Европейските награди за българска архитектура VIZAR 2018. То несъмнено ще се превърне в спояващ елемент между града и планината и ще даде още една възможност за установяване на органична връзка на хората с природата. А до изграждането на лифта-ресторант, не бива да пропускаме да организираме походи до красивата местност.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от amazingarchitecture.com, delinear.bg, vizar-awards.com

 

Източник на снимковия материалamazingarchitecture.com, delinear.bg, K.Krumov

ПРОМО.bg

 • Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Аква Системи ще зарадва своите клиенти с ниски цени. Изберете сега своята система за битови отпадъчни води Grundfos Sololift и решете проблемите си с канализацията. Вижте предложението!

   

 • Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Бетелгиус подарява 20% отстъпка за 27 броя етикетни принтери cab MACH1, резолюция 200 dpi, поръчани или закупени само на 20 август 2020 г. Празнувайте заедно с компанията.