Инженерни истории

Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

05.01.2019 г.

Два влака на водородно гориво, разработка на френския производител на високоскоростни електрически влакове Alstom, вече превозват пътници по 99-километрово ж.п. трасе в Германия. Така страната ознаменува старта на инициативата си за изтласкването от употреба на замърсяващите въздуха дизелови локомотиви и замяната им с локомотиви на водородно гориво, които са по-скъпи, но пък по-екологични. Двата влака Coradia iLint изпълняват своя курс между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.По време на откриването на ж.п. водородната зарядна станция в Бремерфьорде от Alstom изразиха готовност за серийно производство на новите композиции. Фирмата планира да достави още 14 от модерните возила с нулеви вредни емисии за провинция Долна Саксония в Германия до 2021 г. Други области в страната също са заявили интерес към иновативното съоръжение.С разработката на водородните влакове компанията-производител предлага една атрактивна възможност за много градове в Европа, които се борят със замърсяването на въздуха. Други страни, като Великобритания, Нидерландия, Дания, Холандия, Италия и Канада, също поглеждат с интерес към „зелената“ алтернатива в ж.п. транспорта, а Франция дори обяви своето намерение да пусне първия водороден влак в страната до 2022 г.

 

Пара вместо дим


Иновативният влак е снабден с водороден резервоар и горивни клетки на покрива, където се извършва химическа реакция между водород и кислород и отделената енергия се преобразува в електрическа. При този процес единствените отпадни продукти са пара и вода. Произведената в излишък енергия се съхранява в литиево-йонните батерии в корпуса на влака. Влаковете Coradia iLint могат да изминават 1 000 km с едно водородно зареждане, а двигателите им осигуряват максимална скорост от 140 km/h – възможности, подобни на тези на дизеловите локомотиви.


По-евтино и по-тихо придвижване


Областта Долна Саксония в Германия ще плати общо 81.3 млн. евро за проекта, в съответствие с дългосрочната инициатива на страната за драстично намаляване на замърсяването и увеличаване използването на възобновяеми горива до 2050 г. Закупуването на водороден влак е малко по-скъпа инвестиция, в сравнение с на дизелов, но той е далеч по-тих и по-евтин като средство за придвижване.


Революция в мобилността


Темата за водородното гориво придоби широка популярност в последните години и вече голяма част от европейските страни се готвят да увеличат използването на перспективното гориво в транспортния и енергийния сектор. Към настоящия момент множество държави са заявили своите намерения да закупят и пуснат в движение водородни влакове, което ще промени бъдещето и ще доведе до революция в мобилността.


Водородът, по-евтин от газта?


Използването на водород като енергиен носител заема значимо място в нисковъглеродната икономика и бъдещето на транспортната и сградната инфраструктура. Но технологията все още е нова и не дотам развита и популярна на пазара. 


Цените на водорода се очаква да паднат драстично, ако достатъчно количество слънчева и вятърна енергия се впрегнат в неговото производство. В този случай той може дори да стане по-евтин от природния газ.Германия е един от пионерите в използването на технологиите за производство на водород от възобновяеми източници, в стремежа си да употреби излишния капацитет на вятърните и слънчеви генератори на енергия, които са все още недостатъчно свързани с „гладните“ за енергия индустрии и градски райони.


За да подготвим този материал, използвахме информация от: The Guardian, DW.com и Еuractiv.com


Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: Alstom

ПРОМО.bg