Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Животът на ген.-лейтенант инж. Георги Вазов – когато военният талант среща острата инженерна мисъл

07.05.2020 г.

 

Сред инженерните специалисти се отличават и такива, които умело съчетават знанието за науката с не какво да е, а стратегически военни умения. Днес ще се пренесем в годините преди Освобождението на България и последвалите войни и ще проследим героичния живот на една ключова за историята ни фигура – ген.-лейтенант инж. Георги Вазов, който въплъщава в себе си изявен военен талант, фин интелектуален усет и технократска мисъл.

 

Семейство, което възпитава ценности

 

Ген.-лейтенант инж. Георги Вазов е роден на 17 януари (5 януари стар стил) 1860 г. в гр. Сопот, в семейството на Минчо и Съба Вазови, които възпитават у Георги и останалите си осем деца почит към патриархалните български ценности и образованието.

 

Георги Вазов е дете с буден характер и проявява силна любознателност. Докато учи в Габрово, избухва Априлското въстание и това налага той да замине за Румъния, където да продължи образованието си. Именно там у младия Георги се заражда интересът към военното дело.

 

Георги Вазов завършва тригодишното обучение в Николаевското военноинженерно училище само за една година

 

Георги Вазов работи като писар при свищовския губернатор, но междувременно продължава да чертае планове за своето бъдеще. Не след дълго заминава да учи в Одеското юнкерско училище. Воден от амбицията да продължи образованието си в областта на инженерните науки, през ноември 1882 г. заминава за Санкт Петербург. Отново доказва завидни интелектуални умения, завършвайки тригодишното обучение в Николаевското военноинженерно училище само за една година. След това записва и Николаевската военноинженерна академия. Междувременно заради избухналия Румелийски преврат и Сръбско-българската война, ген. Вазов се завръща в България.

 

Победоносната битка край Одрин

 

С участието в Сръбско-българската война през 1885 г. поручик Вазов показва завидни военни умения, за които е удостоен с орден „За храброст“. Година по-късно отново отпътува за Русия, за да завърши обучението си в Николаевската военноинженерна академия.

 

Един от братята на ген.-лейтенант инж. Георги Вазов – ген.-лейтенант Владимир Вазов също е блестящ военачалник. Сред най-забележителните му успехи е победната битка край Дойран.


Високи военни отличия

 

През 1904 г., вече полковник, е временно назначен за началник на инженерните войски. За успехите си във военното дело, на 1 януари 1906 г. бива повишен в генерал-майор. Става председател на Комисията по въздухоплаване и инспектор на инженерните войски.

 

Професионалният път на ген.-майор инж. Георги Вазов за кратко поема в различна посока. Той става основател на първото автомобилно дружество и открива първата автомобилна линия в България – София-Самоков-Чамкория. Шосейният път е построен по немски проект, а строежът му е завършен през 1912 г.

 

Своеобразен апотеоз на военните постижения на ген.-майор инж. Георги Вазов е по време на Балканската война, когато на 13 март 1913 г. българската войска превзема Одринската крепост. Това носи на пълководеца орден „За храброст“ III степен, орден „Св. Александър“ II степен, както и чин генерал-лейтенант.

 

Интелектуална и обществена дейност

 

Ген.-лейтенант инж. Георги Вазов заема поста министър на войната по време на Междусъюзническата война, членува в Славянското дружество, чиято цел е да подпомага и развива сътрудничество на славянските нации. В периода 1915 – 1919 г. е и общински съветник в столицата. Ген.-лейтенант инж. Георги Вазов издава мемоарна книга „В пустините на Средна Азия“, пише и редица статии, посветени на военното дело.

 

През 1920 г. заминава на лечение в чужбина, а на 13 август 1934 г. в София си отива от този свят, оставяйки на бъдещите поколения пример за храброст и истинска любов към инженерните дисциплини.

 

За да подготвим материала, използвахме информация отБългарите! „Забравените постижения“, изд. Ciela и bulgarianhistory.org.

 

Източник на снимковия материал: Lostbulgaria.com, Bnr.bg, Bulgarianhistory.org

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.