Инженерни истории

Грандиозно, високотехнологично, роботизирано – новото летище на Пекин отваря врати на 1 октомври 2019 г.

24.08.2019 г.

Китай за пореден път доказва, че едновременно със съхраняването и следването на многовековните си традиции и история, стремглаво гледа към бъдещето. Страната успешно затвърждава челната си позиция в инженерния свят, добавяйки още един мащабен проект към импозантните си строителни постижения. В следващите редове ще се разходим из новото китайско международно летище, носещо името „Даксинг“ (б. ред. Daxing International Airport), което изцяло въплъщава образа на обектите от ново поколение. То е второто летище в Пекин и ще посрещне първите пътници само след около месец. Датата на откриването му не е случайна – 1 октомври е денят, в който Китай чества своя национален празник.


 

Зад мащабния проект стоят и мащабни числа

 

Нека първо да погледнем към летището в цифри... Полетите ще наброяват 630 000 всяка година, а предвижданията са, че летището ще обслужи около 72 млн. човека до 2025 г. Даксинг ще разполага само с един терминал, но ще обхваща внушителните 700 000 m2 – площ, равняваща се на размерите на почти 100 футболни игрища. Усиленото строителство на обекта продължава цели 5 години, а инвестициите възлизат на сумата от 11.7 млрд. долара.

 

Лицево разпознаване и радиочестотна идентификация ще „обслужват“ пътниците

 

Модерното летище ще оправдае очакванията за водещото място на иновативните технологии, които ще бъдат внедрени, за да функционира то ефективно.

 

Заминаващите ще могат да регистрират себе си и багажа си самостоятелно, което ще спести значително от времето, прекарано на летището. Багажът ще може да бъде проверяван на станции за самообслужване, а за това ще бъде използвана технология за радиочестотна идентификация. За пътниците, които са превишили допустимото тегло за безплатен багаж, ще бъде предоставена възможност да заплатят необходимите допълнителни такси директно на място – чрез онлайн платформите за плащане Alipay и WeChat Pay.

 


Технологията за лицево разпознаване също ще намери приложение в Даксинг. Освен че ще бъде интегрирано на пунктовете за проверка на багажа и чекиране, лицевото разпознаване ще бъде отличен способ за идентифициране самоличността на пътуващите и ще дава информация за полетите им.

 

Свободно паркомясто? Вече не е нужно да търсите до безкрай

 

В подобни големи комплекси често се налага да прекараме дълго време в търсене на свободно паркомясто. За безпроблемната организация с паркирането китайското летище ще разчита на помощта на роботи. От човека се очаква само да остави автомобила си върху роботизирана платформа, а едно от осемте умни устройства ще бъде така любезна да я „занесе“ до налично свободно място. Подобна система вече успешно се прилага на първото летище в китайската столица. За да установи къде се намира автомобилът му, собственикът само ще трябва да сканира билета си или да въведе регистрационния номер на автомобила на терминал.


 

Сградата, в която е разположен терминалът, е най-голямата досега построена с безшевна стоманена конструкция.

 

Относно всички възникнали въпроси пътниците ще могат да се обръщат към разположените на летището роботи, които дори ще могат да общуват с тях. За удобство на пътуващите, платформите за пристигащи и за заминаващи ще бъдат организирани на две нива.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от global.chinadaily.com.cn, businesstraveller.com и др.

 

Източник на снимковия материал: zaha-hadid.com

ПРОМО.bg

  • Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

    Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

    Снабди се с чиста вода директно от земните недра с потомяемите помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara. А още по-хубавото е, че от Аквастарт имат страхотна специална оферта. Грабни я още сега!

  • Комплект за спояване Super Fire Hot Box

    Комплект за спояване Super Fire Hot Box

    Юроком сбъдва твоите мечти по-бързо и лесно отколкото да преброиш до три. От фирмата предлагат комплект за спояване Super Fire Hot Box на Rothenberger само сега на специална цена.