Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Джон Беърд - мечтателят, който покани телевизията в живота ни

05.08.2014 г.

John_BairdДжон Беърд е шотландски инженер и иноватор, дал на света едно от най-великите изобретения, без което животът днес нямаше да е това, което е, а именно – телевизията! Изобретателят, мечтал за военна кариера, успял да усъвършенства механичната телевизионна система, осъществил първото трансатлантическо телевизионно предаване, вдъхновил поколения инженери да продължат да развиват технологията, позволила ни да се доближим до всяка точка на Земята, седейки удобно на дивана в дневните си!


Роден е на 14 август 1888 г. в град Хелънсбърг, Шотландия. Записва да учи електроинженерство в технически колеж в Глазгоу, а по-късно, през 1914 г. и 1915 г. записва същата специалност в Глазгоуския университет, който така и не успява да завърши, тъй като избухва Първа световна война.


Въпреки силното си желание да се запише в армията, изобретателят се оказва негоден за военна служба и постъпва на работа като помощник инженер в електроцентрала в Глазгоу. Две години след това той напуска работата си там, твърдо убеден, че е дошъл моментът да последва собствените си интереси и мечти. След няколко неуспешни проекта, той успява да създаде продукт, който се превръща в истинска сензация през войната. И това е не какво да е, а специални антисептични чорапи, които се носят под обикновените чорапи. Това откритие бележи истински фурор сред мъжете, участници във войната.


И така, натрупал самочувствие, Джон Беърд решава да се посвети на истинската си страст – развитието на телевизията. Известно е, че той базира технологията си на откритията на немския инженер от славянски произход Пол Нипков, който през 1884 г. изобретява първата в света механична телевизионна система. Той проектира сканиращо устройство – въртящ се диск с отвори, разположени спираловидно, който остава в историята като т.нар. Нипков диск. При преминаването на светлинен сноп през въртящия се диск той се дефрагментира мозаично в точки и редове.


Джон Беърд използва идеята за диска като разработва системи за сканиране, предаване и получаване на образи и през 1924 г. успява да предаде изображението на разстояние от няколко метра.


 

На 26 януари 1926 г. новаторът прави първата си публична демонстрация пред членове на Кралският научен институт на Великобритания. Едва година по-късно демонстрира възможностите на изобретението си по телефонна линия на разстояние от около 700 км между Глазгоу и Лондон. След това основава собствена компания, която през 1928 г. постига невиждан успех в излъчването на първото трансатлантическо телевизионно предаване между Лондон и Ню Йорк, както и първото телевизионно предаване до кораб в Средноатлантическия океан.


През 30-те и 40-те години на двадесети век Джон Беърд демонстрира за пръв път и цветна, и стереоскопична телевизия. 

John_Baird


Източник на снимковия материал: Официален сайт на University of Glasgow; официален сайт на BBC


Уважаеми колеги, всяко от великите инженерни открития реално е плод на усилията на много хора, а не само на определен изобретател, затова в рубриката ни "Инженерни истории" ние само акцентираме върху работата и постиженията на талантливи колеги от целия свят.

ПРОМО.bg

  • Онлайн UPS ZS110

    Онлайн UPS ZS110

    ZS110 е онлайн UPS с двойно преобразуване, проектиран за малки и средни IT системи. Разработен е в два модела – 6 kVA и 10 kVA, а от DTS – „Цифрови преносни системи“ сега ви го предлагат на страхотна цена.

  • Мини фотометър за свободен хлор

    Мини фотометър за свободен хлор

    Революционна нова гама мини фотометри, компактни и лесни за употреба, с модерен дизайн. А сега и на изключително добра цена от Хидро-Хикс България. Възползвайте се от офертата!