Инженерни истории

Еко решение, градска мода, или защо вече все по-често можем да видим възрастен на тротинетка

19.07.2019 г.

Електрическата тротинетка в последните години се превърна във все по-достъпно и предпочитано средство за придвижване в градски условия и за кратко време си спечели много фенове. В днешната инженерна история ще превъртим лентата почти 100 години назад и ще ви разкажем за Лейди Флорънс Норман – една от първите дами, които откриват предимствата на електрическата тротинетка, ще проследим технологичното развитие на изобретението през годините и ще потърсим отговор на причините, довели до това електрическата тротинетка да завоюва симпатиите на толкова много хора днес.


Ден в големия град без излишен трафик и замърсен въздух? Звучи като перфектната градска картина. Всеки от нас неминуемо се е сблъсквал с безкрайното търсене на място за паркиране в малките улички или тайно си е мечтал по някакъв начин да придобие способност за телепортиране, за да се придвижи по възможно най-бързия начин в час-пик. За да улеснят живота ни в града и в синергия с усилията на много европейски градове, насочени към намаляване на автомобилния трафик, създателите на новите технологии търсят решения, с които да се облекчи придвижването. А бързината и лесният достъп са най-важни за нас днес, нали?

 

Създадени, за да улеснят живота в града

 

Само до преди няколко години бяхме свикнали да виждаме само деца да се возят на тротинетки. Днес все по-често може да забележим, че тези устройства се управляват и от възрастни и това съвсем не е необичайно явление. Съвременните ел. тротинетки са достойна конкуренция на велосипедите, тъй като развиват скорост до 20-25 km/h и без проблем можете да изминете разстоянието от 25 km с тях е едно зареждане. Не можем да скрием, и че тротинетката дължи своята популярност на факта, че пести усилия в препускането през градските лабиринти и не изисква специални умения за управление.

 

Предимствата на тротинетките се допълват от тяхната компактност – те са сгъваеми и тежат около 10 kg, енергоспестяващи са – батерията им консумира около 1kWh за изминати 100 km, а за пълното си зареждане, тя се нуждае от максимум 5 h.В контекста на набиращата популярност споделена икономика, редица европейски градове вече предоставят възможност за взимане под наем на електрически тротинетки. Специално създадените приложения улесняват цялата тази процедура. В София също има планове за обособяването на паркинг за електрически тротинетки.


 

Любопитното е, че това модерно изобретение има дълга история.

 

А ето как започна всичко...

 

Прототипът на добре познатата ни електрическа тротинетка днес е създаден преди малко повече от век – около 1915 г. Изобретението, познато тогава като Аутопед (Autoped), е патентовано от Артър Хюго Сесил Гибсън. Пионер в създаването на електрически скутер е немската компания Krupp. Аутопедът е създаден на основата на детския скутер – с добавен мотор на предната гума. Въпреки че в самото начало изобретението не среща широко одобрение от страна на пресата, впоследствие хората преоткриват неговите качества. По това време е рекламиран като придобивка на хората с добри финансови възможности. Скутерът става любим на жените.

 

Една от първите притежателки на иновативното транспортно средство е британската активистка Флорънс Присила, която получава Аутопед от своя съпруг Сър Хенри Норман по повод рождения си ден. Тя можела да бъде видяна на скутера си из улиците на Лондон, придвижвайки се до работното си място.

 

Производителят ABC Motorcycles също създава своя версия на електрическия скутер, която не отстъпва по мощност на съвременния, развивайки максимална скорост от 24 km/h. Компанията The Gloster Aircraft изобретява два скутера – Reynolds Runabout, последван от модела Unibus, наричан още „автомобил на две гуми“.

 

Но както всяко нововъведение в света на техниката, технологията на скутерите се нуждаела от подобрения. Не след дълго те имат усъвършенствани светлини, спирачки, окачване и др.

 

Приложенията на Аутопеда не се изчерпват само с придвижването от една точка до друга. Той се превръща в помощник на американската пощенска служба за експресно доставяне на пратки. През 30-те години скутерите вече са широко разпространени в САЩ. Тогава те имат и ново предназначение – като транспортно средство за военни цели. Курортните селища също виждат възможност за временно ползване на скутерите.


 

Ето че днес тези превозни средства изживяват своя ренесанс и отново са хит по целия свят. Предстои да видим в каква посока ще се развие интегрирането им в нашето ежедневие и в организацията на пътя.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от smithsonianmag.com, mashable.com, и др.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com, pexels.com, mashable.com


ПРОМО.bg

  • Коледна промоционална кампания на LDG

    Коледна промоционална кампания на LDG

    Ножица за срязване на кабели, клещи за кримпване, комплект инструменти и още, и още продукти. Ето ги новите специални предложения на коледни цени от LDG – както винаги от световнодоказани марки.

  • Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Отоплявате се с радиатори? Със стартовия пакет на iNELS „Отопление за радиатори“ ще можете да управлявате 3 радиатора чрез безжични термоклапи. А добрата новина е, че цената сега е изключително изгодна!