Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Първите напълно електрически плавателни съдове за екскурзии ще са факт в Ниагарския водопад. Благодарение на ABB

01.06.2019 г.

Да чуваш грохота на 2400 t вода, която пада от 53 m точно пред очите ти. Да се насладиш на спиращи дъха гледки. Да пътуваш в сърцето на един от най-мощните водопади в Северна Америка. Това предлага туроператорът Maid of the Mist, за да се почувства силата и обаянието на едно от най-известните природни чудеса не само в САЩ и Канада, но и в света. Компанията е поръчала два нови пътнически кораба, плаващи с екологично чиста енергия, благодарение на технологията на ABB. „Електрическите кораби ще се захранват от акумулаторни батерии с голям капацитет и ще бъдат с нулеви вредни емисии. Очаква се те да бъдат пуснати на вода през септември тази година“, съобщават за Инженер.bg от АББ България, част от ABB Group – световен лидер в дигиталните технологии за промишлеността.Maid of the Mist (Девицата на мъглата), една от най-старите туристически компании в Северна Америка, предлага атрактивната услуга от април до първата седмица на ноември, като корабчетата тръгват за подножието на Ниагарския водопад на всеки 30 минути, а годишно на борда им се качват около 1.6 милиона туристи.

 

Двата нови пътнически кораба ще са първите изцяло електрически плавателни съдове, построени в САЩ. Благодарение на мощните акумулаторни батерии туристите ще се любуват на гледката без да бъдат обезпокоявани от шум, вибрации и изгорели газове, съпътстващи експлоатацията на обичайните дизелови двигатели.


Както отбелязва Кристофър М. Глин, президент на Maid of the Mist, компанията се радва да бъде първият собственик на електрически плавателни съдове в САЩ. „Избрахме ABB за партньор в нашия път към по-устойчиво развитие, защото се доверяваме на техния опит в интегрирането на морски системи, както и в създаването и разработката на ефективни и иновативни технологии за устойчив транспорт“, споделя Кристофър Глин.


„Решителната крачка на Maid of the Mist в посока електрическа мобилност дава ясен сигнал, че настъпва нова ера в бъдещето на транспорта и допълва стремежа на ABB за добив на енергия без да се консумират земните природни ресурси”, заявява Петер Тервиш, президент на бизнес направление „Индустриална автоматизация“ на ABB, което предлага решения за широк спектър от отрасли, включително морски приложения. „Намаляването на емисиите в района на Ниагарския водопад е важно не само за самата природна забележителност, но и доказва, че днес технологиите, позволяващи устойчива мобилност, са вече достъпни днес”, допълва той.

 

Всеки от плавателните съдове ще бъде захранван от двойка акумулаторни батерии с общ капацитет 316 kWh, разпределени равномерно между двата корпуса на катамарана. Наличието на две напълно независими енергийни системи на борда ще увеличи експлоатационната устойчивост чрез създаване на резервен вариант.

 

Плавателните съдове ще се зареждат между всяко пътуване, докато пътниците слизат и се качват. Зареждането на брега ще отнема само 7 минути, позволявайки на батериите да захранват електрическите двигатели с обща мощност от 400 kW (563 hp). Настройката на захранването ще се контролира от интегрираната система за управление на захранването и енергията (PEMS) на ABB, която ще оптимизира енергопотреблението на борда.


 


Акумулаторните батерии ще се зареждат посредством хидроенергия – най-големия източник на възобновяема енергия за производство на електричество в САЩ, на която се пада 7% от общото производство на електричество в страната. Използването на възобновяема енергия на място ще създаде напълно екологичен, без вредни емисии, енергиен цикъл за работа на новите плавателни съдове на Maid of the Mist.Устойчивият транспорт играе решаваща роля в борбата срещу климатичните промени, като на корабоплаването се падат от 2% до 3% от общото количество емисии на парникови газове в световен мащаб. Международната морска организация – част от ООН, отговаряща за регулиране на корабоплаването, си е поставила глобална цел: до 2050 г. да намали годишните вредни емисии с най-малко 50% в сравнение с 2008 г.В допълнение към интегрирането на връзката за зареждане на акумулаторите от кораба към брега, ABB ще достави за новия проект на Maid of the Mist разпределителни табла, задвижвания и интегрираната система за управление, както и морската система за дистанционна диагностика ABB Ability за дистанционен мониторинг на оборудването и превантивна поддръжка. ABB Ability е водещото предложение на ABB в портфолиото на компанията от дигитални продуктови решения и услуги.

 

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, Maid of The Mist

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.