Инженерни истории

За жените-откриватели, оставили огромна диря след себе си в полза на човечеството

10.03.2018 г.

Често подценявани в инженерния свят, жените освен като прилежни домакини и повелители на кухнята са се доказали през вековете и като велики учени, горди изобретатели и достойни откриватели. По повод Международния ден на жената Инженер.bg ще ви представи една много малка част от тези креативни умове и творенията, с които предприемчивите дами успяват да променят закостенелите разбирания на обществото, превръщайки ги в символ на вдъхновение, иновативност и съзидателност.


1. Циркулярът

Изобретен през 1812 г. от тъкачката от Масачузец, САЩ, Табита Бебит, машината трайно внася лекота при някои мъжки занимания. Докато Табита наблюдавала как хора около нея се мъчат да разрежат греда посредством специален трион с две дръжки, тя сътворила прототип на циркулярен трион с кръгли остриета, при който драстично намалели загубите на енергия.


2. Компилатор за програмен език

Жените изиграват голяма роля за развитието на ИТ-технологиите през годините. Една от тях е Грейс Хопър (Grace Hopper), която заедно с Хауърд Айкън (Howard Aiken) през 1944 г. проектирала за университета в Харвард 5-тонова машина с размер на стая – Mark I. Хопър разработила първия в света компилатор, който трансформира програмния език в компютърен код и наложила термините „бъг” и „дебъгинг“ (б.ред. отстраняване на грешки). През 1959 г. Хопър станала част от екипа, който създал COBOL – един от първите съвременни езици за програмиране.


3. Технологията Wi-Fi

Задавали ли сте си въпроса кога и как е възникнал безжичния интернет? По време на Втората световна война американската филмова актриса и изобретателка от австрийски произход Хеди Ламар (Hedy Lamarr) създала тайна система за комуникация, която полага основите на всички технологии от Wi-Fi до GPS.


4. Компютърният алгоритъм

Ада Лъвлейс (Ada Lovelace), чийто баща е Лорд Байрон, още от малка била насърчавана от майка си учен, да стане велик математик. По време на съвместната ѝ работа с Чарлз Бабидж в Лондонския университет по неговия проект за „аналитичната машина“ (старовремски компютър), тя успява да създаде математически алгоритъм, който да извежда числата на Бернули в такава форма, която да бъде разчетена от компютърна програма. Това я превръща в първия в света компютърен програмист.


5. Видеонаблюдението

Първата система за видеонаблюдение, разработена от Мари Ван Британ Браун (Marie Van Brittan Brown), е патентована през 1969 г. Тя е създадена с цел да помогне на хората да гарантират собствената си сигурност, поради бавната реакция и слаба надеждност на американската полиция по това време. Прототипът на Мари Браун поставя началото на съвременното видеонаблюдение, което намира широко приложение както за полицейска дейност, така и за домашна сигурност.


6. Още телекомуникационни технологии

Теоретичният физик д-р Шърли Джаксън (Dr Shirley Jackson) е била първата чернокожа жена, която е получила докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT) през 1973 г. Докато извършвала своите научноизследователски проучвания в „Лаборатории Бел“, тя стигнала до важни открития, които довели след себе си до появата на редица изобретения, в т.ч. преносимия факс, звука при натискането на бутони в телефоните, фотоволтаичните клетки, оптичните кабели и др.


 7. Битовото соларно отопление

Първата изцяло соларна къща е собственост на биофизика Мария Телкес (Maria Telkes). През 1947 г. унгарката изобретила първия генератор за термоелектрическа енергия, който да отоплява дома ѝ, проектиран с клиновидна форма от архитектката Еленор Реймънд (Eleanor Raymond). Телкес използвала глауберова сол – натриева сол, извлечена от сярна киселина, за да съхранява топлината и да я използва в мрачни дни. Системата за отопление на къщата, намираща се в САЩ, Масачузец, устояла на три зими, преди да се повреди.


 8. Централното отопление

Винаги когато се почувствате доволни от факта, че не ви се налага да препускате из дома си през зимата, за да запалите всяко едно огнище от стаите в къщата, си спомнете и благодарете за това на Алис Паркър (Alice Parker). Тя е дамата, изобретила първата централизирана система за отопление на газ през 1919 г., поставило началото на системите за централно отопление на бъдещето. 

 

9. Парното за автомобилите

Първата отоплителна инсталация в превозните средства, която вкарвала въздух от двигателя на колите, за да затопли студените крака на шофьорите-аристократи през 19-ти век, е дело на машинния инженер, американката Маргарет А. Уилкокс през 1893 г.


 10. Бронежилетката

Олекотената, с висока якост бронежилетка е пет пъти по-здрава от стомана и безпроблемно би поела куршум вместо вас. Американската химичка от полски произход Стефани Куолек (Stephanie Kwolek) случайно прозрява това откритие, докато се опитвала да постигне още по-лека влакнеста структура на автомобилните гуми. В резултат на това Куолек придобива патент за своето изобретение през 1966 г.


11. Телескоп за подводници

През 1845 г. американката Сара Мадър (Sarah Mather) разработила така познатия ни телескоп с приложение в подводниците, благодарение на който могат да бъдат изследвани дълбините на океана. Мадър използвала камфинова лампа в стъклен глобус. През 1864 г. откривателката подобрила изобретението си, с цел да разкрие подводни военни кораби.


 12. Спасителната лодка

Спасителната лодка е изобретена от американката Мария Бийсли (Maria Beasely) през 1882 г.


Източник на снимковия материал: pixabay.com, pinterest.com

ПРОМО.bg

  • Лентов шлайф UBC 9-R + подарък

    Лентов шлайф UBC 9-R + подарък

    Възползвайте се от предложението на  фирма СР Абразиви & Инструменти! Купете лентов шлайф UBC 9-R на топ цена и ще получите подарък – 10 бр. ленти шкурка + 5 бр. ленти кече!

  • Инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA

    Инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA

    Грабни сега! На изключително добра цена! Високоефективен инверторен климатик Kaisai KEM 12-KTA, серия ЕКО, за 749 лв. с ДДС. Специално снежно предложение от Булклима.