Инженерни истории

Изкуство ли е инженерството? Вижте как климатична система кара графити да оживяват

29.06.2019 г.

Изкуство ли е инженерството и има ли инженерство в изкуството? Съвременният практицизъм противопоставя тези две понятия и ги прави едва ли не взаимноизключващи се, измествайки от съзнанието ни ренесансовия блясък на учения-художник. Нима постиженията на Да Винчи и неговите последователи не съчетават по перфектен начин изящните изкуства и точните науки? Нима древногръцките поети и филосфи не са били също толкова добри математици, физици и астрономи? За щастие на всички нас и до ден днешен има находчиви и разкрепостени умове, които не признават граници, предразсъдъци и рамки. Главни герои в днешната инженерна история са именно такива смели и находчиви творци.


 

Ashop е агенция и продуцентска компания за таланти от сферата на уличното изкуство в Монреал, Канада, която започва своята история пред 2009 г. Работата на групата бързо се превръща в еталон, като повече от 250 клиента се доверяват на творците от екипа.


Поставяйки стандарти в своята индустрия, Ashop винаги търси новаторския подход. И го намира, а един от уникалните им пърформанси, който събира публика от над 4000 човека, е Degrees of Perfect (б.ред. Градуси на перфектността). Проектът е съвместна разработка между артистите от Ashop и производителя на отоплителни и климатични системи Lennox Air. Те създават графити с термохромна боя, която се променя на всеки 7 минути въз основа на температурата. Както самите му създатели го определят: Degrees of Perfect е обединението на изкуството и науката, сливането на авангардни технологии и авангарден мурализъм (б.ред. Мурализъм: артистично движение, идентифицирано главно с мексикански художници, изразено с разказвателни стенописи върху хуманитарни, социални и политически теми).Изложбата се състои от пет живи и дишащи арт инсталации с размери 8х20 m, и се провежда в The Container Yard, едно от вълнуващите и уникални градски пространства, разположено в сърцето на Лос Анджелис. А магията се случва, когато боята, реагираща на температура, се изложи на системи за отопление и охлаждане, трансформирайки изображенията на всеки няколко минути.


Първоначалната задача пред уличните артисти е да подчертаят аспектите на отопление и охлаждане на машините на Lennox по интересен и творчески начин. Играта с горещ и студен въздух обаче ги води до извода, че само картина, снимка или видео ще са крайно недостатъчни. Необходимо е цяло шоу!„Традиционно сме свикнали графитите да са двуизмерно преживяване. Идеята тук беше да сме иновативни и чрез науката да дадем възможност на творците да открият ново измерение за своята работа. Представете си го като писане на песен. Определено можете да композирате ритъм само с барабани, но след като започнете да добавяте китара и вокали, песента е по-богата, по-колоритна. Надяваме се, че това ще вдъхнови и други артисти да изследват и откриват разнообразни измерения на различни типове произведения на изкуството“, коментират от Ashop.За да подготвим този материал, използвахме информация от globalstreetart.com и ashop.ca.

 

Източник на снимковия материал: ashop.ca

ПРОМО.bg

  • Коледна промоционална кампания на LDG

    Коледна промоционална кампания на LDG

    Ножица за срязване на кабели, клещи за кримпване, комплект инструменти и още, и още продукти. Ето ги новите специални предложения на коледни цени от LDG – както винаги от световнодоказани марки.

  • Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Отоплявате се с радиатори? Със стартовия пакет на iNELS „Отопление за радиатори“ ще можете да управлявате 3 радиатора чрез безжични термоклапи. А добрата новина е, че цената сега е изключително изгодна!