Инженерни истории

Изложбата „Завръщане в бъдещето” разказва за живота, духа и предприемчивостта на Вернер фон Сименс

09.10.2016 г.

През 2016 г. една от най-големите световни компании отбелязва 200 години от рождението на своя патрон и основател – Вернер фон Сименс. За немския концерн може да се напише много, но не това е тема на тазседмичната инженерна история. В нея ще ви разкажем за една интересна инициатива, свързана със Сименс. От 6 октомври до 6 ноември в Националния политехнически музей (НПТМ) в столицата всеки посетител може да се запознае с наследството на немския изобретател. Мобилната експозиция „Завръщане в бъдещето“ е нещо, което определено си струва да се види! Ще дойдете ли с нас да разгледаме?

 


Организаторите на експозицията от Siemens България и НПТМ споделят, че целта й е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух, предопределили бързия възход на компанията, както и днешните ѝ постижения и философия. Те й позволяват да бъде неизменно на гребена  на технологичната вълна вече близо 170 г.

 


Експозицията бе открита от Главния изпълнителен директор на Siemens България, д-р инж. Боряна Манолова, която сподели: „Понякога в хода на столетията се раждат хора, чиито гений е в състояние да промени самата история на човечеството. Такъв човек е Вернер фон Сименс. Неговите изобретения са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите и транспорта, които познаваме и ползваме днес.” Госпожа Манолова допълни, че сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите; динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия; първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г.; първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година; първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения.

 


По време на официалното откриване, компанията Siemens лансира и новия си корпоративен слоган „Ingenuity for Life”, който отразява изначалната философия на основателя си за иновации в полза на хората. „Най-ценното нещо, което се роди в резултат от тази изложба, е нашето партньорство със Siemens България, което се надяваме да продължи и в бъдеще”, сподели в приветствието си към гостите д-р Екатерина Цекова, директор на НПТМ. По думите ѝ немалка част от експонатите в музея са произведени от Siemens, което е солидна основа за бъдещи съвместни инициативи.

 


За изложбата от архивите на музея са извадени предмети, уреди и други материали, свързани със Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на 19 век до днес. Посетителите имат възможността да се насладят на автентични изобретения на немския производител, заедно с автентични снимки от архивите на немския концерн. Изложбата разказва не само за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от които са били тези предмети и технически средства.

 


Таблата със снимков материал са обединени в няколко категории, които имат за цел да представят различни аспекти от живота на Вернер фон Сименс, неговите изобретения и предприемачески начинания, новаторските социални програми и ключовите етапи в развитието на компанията, които я превръщат в това, в което е днес.

 


От Siemens България споделиха, че след края на изложбата в НПТМ, експозицията ще гостува и на други места в столицата и в страната.

 

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Siemens

ПРОМО.bg

  • Професионални ударни бормашини Bosch

    Професионални ударни бормашини Bosch

    Професионални ударни бормашини от Bosch на „ударно“ добри цени? Да, точно така! И не само това! Сега могат да са ваши в комплект с универсални свредла Multi Construction CYL-9 от 7 части.

  • Абразивни консумативи от СР Абразиви и Инструменти

    Абразивни консумативи от СР Абразиви и Инструменти

    Температурите се повишават, а цените падат! Само сега имате всички шансове да си набавите висококачествени абразивни консумативи на Топ цени! С предложението на СР Абразиви & Инструменти!