Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Когато инженерният дух не познава граници – историята на създателя на автомобилния автопилот Ралф Тийтър

25.07.2020 г.


Безпилотните автомобили вече придобиват съвсем ясно измерение в представите ни. А възможността днес да прогнозираме подобен технологичен пробив дължим на основите в автомобилното инженерство. Ето защо решихме да Ви разкажем вдъхновяващата история на инж. Ралф Тийтър, който успява да преодолее физическите изпитания, пред които го изправя съдбата, а неговият прототип на съвременния автопилот отрежда заслужено място в техническата история.

 

Житейският път на инж. Ралф Тийтър започва през 1890 г. в Хейгърстаун, в американския щат Индиана.След битов инцидент на 5-годишна възраст той губи зрението си, но това не спира изразения му изобретателски дух. Развива силна сетивност за допир – способност, която ще се окаже важна за бъдещата му професия.

 

Първите си постижения в автомобилната сфера прави още в тийнейджърските си години. Под менторството на своите баща и чичо, които му помагат в изучаването на машините, на 13-годишна възраст бъдещият инженер успява да създаде автомобил по собствен дизайн, който развива скорост от 25 mph (около 40 km/h). Сред изобретенията на младия откривател е и механизъм за смяна на скоростите, който той продава на американската производствена и инженерна компания Bendix Corporation.

 

Дипломира се като машинен инженер от университета в Пенсилвания през 1912 г. и работи в корабостроителница край р. Делауеър, Ню Джързи. Продължава като главен инженер, а след това и президент в семейната фирма Perfect Circle Corporation. Компанията стартира с производството на велосипеди и бутални пръстени за автомобили, камиони, самолети, локомотиви, морски и промишлени двигатели. Впоследствие разширява продуктовата си линия, разработвайки редица други компоненти, както и специализирано електронно лабораторно оборудване.

 

В корпорацията инж. Ралф Тийтър работи по усъвършенстването на продуктовия дизайн, а благодарение на сетивността си за допир, той демонстрира изключителна прецизност в своята работа.Така например веднъж отчита разлика в размера на метални отливки от не повече от 0.002 инча (0,005 cm) – твърдение, което последващи измервания потвърждават.

 

Триумф в инженерната си кариера Тийтър бележи с изобретението за управление на скоростта в автомобила, което нарича спийдостат (speedostat). Работата по него започва по време на Втората световна война, а патент за разработката си инж. Тийтър получава през 1945 г. Днес е познато като круиз контрол, или автопилот, и присъства сред функционалностите на голяма част от автомобилните модели.


 

Началният прототип се състои от вакуумно-задвижвано бутало, което може да спре натискането на педала за газта. За да поддържа постоянна скорост, инж. Тийтър добавя и механизъм за „блокиране на скоростта“.

 

Първият автомобил, снабден със спийдостат, е луксозният Crysler Imperial от 1958 г. На следващата година устройството е вградено във всички модели на бранда. Компанията Cadillac Division дава наименованието круиз контрол.

 

Тйитър е изявен привърженик на автомобилното инженерно образование. Става президент на Дружеството на автомобилните инженери, което от своя страна учредява една от най-престижните си инженерни награди на името на инж. Ралф Тийтър.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от automotivehalloffame.org, eit.edu.au, smithsonianmag.com

 

Източник на снимковия материал: smithsonianmag.com, Automotive Hall of Fame

ПРОМО.bg

  • Регистрация на международна марка

    Регистрация на международна марка

    Светът е голям, а Вашият бизнес има глобални амбиции. Разберете как да регистрирате бранда си като международна търговска марка от Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

  • Парещи промоции от LDG

    Парещи промоции от LDG

    Август е! Слънцето е все по-парещо, напитките – все по-студени, а промоциите на LDG – все по-магнетични. Предложения на компанията включват подбрани продукти с грижа за околната среда, градината и др.