Инженерни истории

Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

31.12.2018 г.

Освен уют, празничност и тежки трапези, Коледа и Нова година носят със себе си и пищна украса. Милиони жилища, градини, витрини и улици блещукат, отрупани в премигващи светлинни гирлянди, картини и фигурки. И ако повечето от нас предпочитат традиционния вариант на коледното дърво – зелена елха, чиито клонки да окичим с изящни украшения, то други влагат цялата си инженерна мисъл и създават нестандартна украса, достойна за най-иновативните развойно-технологични лаборатории. Да видим...

 

 

1. Представяте ли си тунел, изцяло покрит от коледни лампички. Именно такъв е изграден в Норуич, Великобритания. Направен е от кабели с дължина 8 km, покрити с общо 57 400 лампички. Дължината му е 45 m, а неговото изграждане е струвало около 60 000 британски лири, но пък каква празнична романтика само...2. Коледна играчка-гигант, при това рекордьор на Гинес, е част от украсата в един от московските паркове. Украшението представлява светодиодна скулптура с 23 000 лампички и диаметър 17 m. Вътрешността ѝ е превърната в дансинг, на който звучат вечните шлагери като Happy New Year на ABBA и „Зима“ от цикъла „Годишните времена” на Вивалди. Сглобяването на гигантската структура отнема цяла седмица.3. На Коледа украсяваме всичко край себе си, а напоследък по улиците виждаме все повече автомобили с рогца, носове, панделки и какви ли не още празнични символи (джунджурии, джуфки). Инженери от General Motors направиха тест доколко коледните украшения върху автомобилите влияят на разхода на гориво. Според изследването, украшения като еленски рога и червен нос увеличават разхода на гориво с 0.5 l/100 km при движение със скорост 112 km/h, голяма панделка на покрива – с 1.5 l/100 km. С елха на покрива пък коефициентът на аеродинамично съпротивление нараства със 70%, а разходът на гориво се увеличава с цели 30%.4. При тестов полет с пътнически самолет Airbus A380 пилотът очертал коледна елха с височина от 12 km в небето. Маршрутът на подобни тренировъчни полети е гъвкав и благодарение на съдействието на диспечерите по въздушния трафик, пилотът успява да осъществи идеята на колегите си и инженерите от Airbus. Забележителен поздрав с празниците към всички почитатели на авиацията. След връщането си в крайната точка – Хамбург, самолетът се насочил към Северна Дания, за да пресъздаде „коледна звезда“.


5. Коледна елха от алуминий във вид на спирала е резултат от съвместната работа на инженери, специалисти по обработката на метали и промишлени дизайнери. И докато естественото дръвче пълни къщата с иглички, а пластмасовото е твърде далеч от идеята ни за екология, то алуминиевата коледна елха на американската компания Tannenboing спестява много неудобства. Новият вид елха има спираловидна форма, както и отвори, в които се закрепват играчките, а след като преминат коледните празници, внася стилен дизайнерски елемент в дома.


6. Изобретатели от National Physical Laboratory намират начин да ни покажат нагледно, че около Коледа стават чудеса, като създават най-малката коледна картичка в света. Тя е 200 милиона пъти по-малка от пощенска марка. Нужен е мощен микроскоп, за да я разгледате, тъй като размерите са едва 15 х 20 μ. Направена е от силициев нитрид, покрита с платина и поздравява всички с краткото Seasons Greetings“, написано под нарисуван снежен човек.7. „Слънчевите фермери“ от Солвесборг, Швеция, призовават да включваме електрическата украса за Коледа у дома разумно и да използваме алтернативна енергия. За целта разпространяват филм, който показва как със слънчеви панели на покрива може да бъде захранено неповторимо светлинно коледно шоу.


 

8. С помощта на генно инженерство група учени от университета в Хартфордшир (University of Hertfordshire) измислили начин как да накарат една обикновена елхичка да излъчва своя собствена светлина. За целта те присаждат на дръвчето гени от медуза и светулка. Единият отговаря за производството на зелен флуоресцентен протеин, а другият изработва фермента люцифераза. Генетиците „заразяват“ млади издънки с безобидна бактерия и с помощта на добавка в почвата активират фермента, който да стартира светещия протеин. В резултат елхичката започва да свети. Единственият проблем е цената, която никак не е скромна – 320 долара, което със сигурност не е по джоба на всеки.


9. Освен традиционните живи дръвчета или изкуствените им аналози, всяка година се появяват и много уникални дръвчета. Едно от най-интересните е направено от 32 000 рециклирани пластмасови бутилки и се намира в гр. Каунас, Литва. То е високо 13 m и блести с 40 000 лампички по него. Приказно красивата екологична елха радва жителите и многобройните туристи в града.Друга интересна и нестандартна елха е „Tree-Cycle”, направена от 100 употребявани велосипеда, и се намира в Сидни, Австралия.


10. Интересен начин да поздрави своите потребители за Коледа избира американската инженерна фирма Boston Dynamics, която създава роботизирани елени, които да дърпат шейната на Дядо Коледа. Закачливо наречени Spot, те са най-новото попълнение в поредицата от бягащи и скачащи роботи на компанията. Рудолф и неговите колеги-елени от шейната с подаръци на белобрадия старец най-после могат да си починат в тихата и свята нощ, защото футуристичните елени са издръжливи помощници и се справят със задачата отлично. А на-важното е, че шейната винаги е пълна с подаръци.

 

Екипът на Инженер.bg ви пожелава неизчерпаема жизнена енергия за следващите 365 дни, невероятен късмет за всичките 52 седмици и 12 месеца страхотно настроение!


За да подготвим този материал, използвахме информация от: General Motors, BBC, National Geographic, БТА, Reuters и др.


Текста състави: Ирина Яблина от Редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: pixabay.com, tannenboing.com, theguardian.com, biotechfacts.wordpress.com, Reuters, sydneycyclist.com

ПРОМО.bg