Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Инж. Иван Иванов – „Некоронованият цар на София”, посрещнал европейската естетика из улиците на растящата столица

16.05.2020 г.

 

„Расте, но не старее“ – София несъмнено дължи девиза си на онези личности в историята си, чийто стремеж е градът да заеме достойно място сред европейските столици. Но една от тези личности се откроява особено ярко – инж. Иван Иванов. Приносът му за развитието на млада София е голям не само заради строителството на модерни сгради, но и благодарение на умелите действия за справяне с нарастващото население на столицата и възникналата водна криза. Да не забравяме, че на него дължим яз. Искър, който прави възможно София да достигне почти 2 милиона жители. Какви са резултатите от 10-годишното управление на инж. Иванов и защо получава прозвището „Некоронования цар на София”, ще разберете в днешната история.

 

Инж. Иван Иванов е роден през 1891 г. в гр. Сливен. През 1910 г. започва да учи хидроинженерство в Мюнхенския технически университет. Междувременно обаче избухват Балканските войни, в които той е доброволец. По време на Първата световна война участва заедно с инженерните войски в строителството на жп линии за нуждите на армията.

 

Решение на водната криза

 

По същото време все повече българи се завръщат в София, което довежда до остър недостиг на водните ресурси. Това принуждава Общината да открие решение за построяването на съоръжение, което да довежда водата от планинските реки на Рила до столицата.


Именно тази задача е възложена на инж. Иванов, който след завръщането си в България, постъпва на работа в Пътно-паважното отделение на Столична община, в отдела за водни строежи при Министерството на земеделието и държавните имоти. Инженерът проучва възможностите за строеж на язовири по теченията на реките Тунджа и Тополница.

 

През 1919 г. инж. Иван Иванов е назначен за помощни-началник на столичното Водопроводно и канализационно отделение. Ръководи проучването, проектирането и изграждането на Рилския водопровод. Съоръжението е с обща дължина от 80 km, а теренът, през който преминава, има множество тунели и виадукти. Това обаче не представлява пречка за успешното реализиране на проекта, а уменията на инж. Иванов не остават незабелязани. Той получава признание от съгражданите си, а през 1934 г. заема поста кмет на София. В същата година става член-кореспондент на Българската академия на науките.

 

Встъпвайки на новата си длъжност като кмет, инж. Иван Иванов създава нови административни отдели и правилници за тяхната дейност. Избират се общински служители с добра професионални компетенции, с цел да се облекчат неефективните процедури и бюрокрацията в Общината. Забележителен успех на кмета е ликвидирането на финансовите задължения на Столична община от периода 1915 – 1918 г.

 

 

Новият облика на голяма София

 

През 1934 г. Общината приема „Наредба – закон за застрояване на столицата София“, с което се дава начало на трансформацията на града, който съвсем скоро ще придобие истински европейски облик.

 

Построяването на Българската народна банка, Народната библиотека, Ректората на Софийски университет, Съдебната палата, Телефонната палата, зала „България”, Музикалния театър, Министерството на отбраната, сградата на Столична община, къпалня „Мария Луиза” са красноречивите доказателства за усилената модернизация на София.

 

 

Облагородяването на градската среда обхваща още дейности по водоснабдяването, изграждането на канализация, павирането, електроснабдяването, озеленяването, подобряване чистотата на града и др. Разширява се територията на столицата с присъединяването на районите Горна баня, Княжево, Красно село, Бояна и Надежда. Автобусни и тролейбусни линии изграждат новата транспортна мрежа на София.

 

 

Далновидният кмет проявява професионализъм както по време на смутните години на Втората световна война, така и след на управлението си през 1944 г. С края на войната в живота на инж. Иванов настъпват нови изпитания. Той е осъден на доживотен затвор, но въпреки това продължава да работи. Дори успява да финализира проекта от 1939 г. за строежа на язовир „Бели Искър”, разположен на цели 1900 m надморска височина. Инж. Иванов е помилван, за да може да реализира проекта на най-големия язовир у нас „Искър”. Построеното през 1956 г. край горното течение на р. Искър съоръжение обхваща водосборнаобласт от 1046 km2 и има обем от 673 000 000 куб. м. Днес то осигурява около 80% от водопотреблението на столичани и служи за производството на електроенергия.

 

 

В края на живота си инж. Иван Иванов завещава всички свои книги на Българската академия на науките. А със своя богат професионален опит, отдаденост и прогресивни възгледи се превръща в пример за личност, която с право може да носи прозвището „Некоронования цар на София”.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от bulgarianhistory.org, bnr.bg, artsofia.bg.

 

Източник на снимковия материал: sofia.bg, dams.nek.bg, sofiaphilharmonic.com, bulgarianhistory.org, Инженер.bg

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.