Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Карл Бенц създава първия автомобил. Но щеше ли да успее без намесата на съпругата му Берта?

17.08.2019 г.

Днес едва ли някой би оспорил преимуществата и безценната роля на автомобилите. Но при появата на първия модел преди около два века хората не мислят точно така. На обществото тогава е трудно да възприеме ползите от революционното откритие. Заради чуждото мнение и личната си колебливост, създателят на първото превозно средство с бензинов двигател – немският инженер Карл Бенц, все не успява да събере кураж, за да покаже на света своето революционно изобретение. А знаете ли, че повратната точка в хода на събитията се крие в едно неочаквано действие, предприето от съпругата на Карл, Берта, която е истинският двигател за неговата откривателска дейност?


 

С днешната история ще попътуваме назад във времето, за да разберем повече за създаването на първия автомобилен модел, както и за вярата на Берта Бенц в технологичните постижения и гениалните способности на нейния съпруг.

 

Инженерна упоритост и безрезервна съпружеска подкрепа – ето как се създават технологичните чудеса

 

Карл Бенц е решен да изобрети напълно автоматизирано превозно средство, като за основа за създаването на автомобил, задвижван чрез двигател с вътрешно горене, служи любимият на немския инженер велосипед.


И така, Бенц открива своя работилница и стартира опитите си за изобретяване на иновативното превозно средство. През това време обаче младото семейство на Карл и Берта Бенц среща много финансови затруднения. Мъжът дори е принуден да продаде инструментите си. Въпреки житейските неволи, Берта остава неотлъчно до съпруга си, продължава да го окуражава и да вярва безрезервно в неговите способности. Тя прекарва дълги часове в работилницата му и дори добива значителни познания за автомобилите, които впоследствие имат положителна роля за хода на събитията.

 

Упоритата работа дава своите резултати и в нощта на Нова година през 1878 г., когато разработеният от Карл двигател заработва за първи път. 1886 пък е годината, в която, отново заедно, съпрузите осъществяват първите успешни опити за тест драйв на автомобила Patent Motor Car.


 

Смелото пътуване


Колебанията относно надеждността на иновативната машина продължават да преследват откривателя ѝ, но не и г-жа Бенц. Месецът е август, а годината – 1888. Берта предприема пътуване от Манхайм до родния ѝ дом в Пфорцхайм и обратно, като взима със себе си дори двамата си сина. За целта тя измъква тайно от съпруга си създадения от него нов модел автомобил Patent Motor Car Model III, който до този момент не е управляван на дълги разстояния.Той е подобрена версия на модела от 1886 г. Разполага с едноцилиндров, четиритактов двигател, 4.5-литров резервоар, ръчен лост за смяна на скоростите и може да развие максимална скорост от 16 km/h. С автомобила тримата изминават общото разстояние от 180 km.


Пътят не минава без произшествия. С тях обаче Берта се справя успешно и показва завидни технически умения. Когато горивото свършва например, г-жа Бенц купува Лигроин (б. ред. запалима течност, използвана като моторно гориво) от аптека във Вислох, който по онова време служи вместо бензин. Това място по-късно е обявено за първата бензиностанция в света.


С други дребни проблеми Берта се справя с помощта на подръчни материали. Тя почиства горивната линия на автомобила с игла за шапка, а за изолиране на износен проводник за запалване използва жартиера си. За охлаждането на двигателя била необходима вода, която пътниците си набавят от всевъзможни източници.


Друго препятствие е изкачването на възвишения по пътя. Мощността на двигателя от 2.5 hp (1.8 kW) при 500 оборота се оказва недостатъчна. Затова се налага те сами да бутат превозното средство. При спускане по наклон са необходими много усилия, за да се спре 360-килограмовият автомобил. За да се справи с износването на спирачните обувки, г-жа Бенц се обръща към обущар, който да покрие обувките с кожа, с което тя създава първата спирачна накладка. 


От този момент нататък успехът за Бенц продължава. Още през следващата 1889 г. автомобилът вече е представен на Световното изложение в Париж. Patent Motor Car Model III е първият автомобил, който е пуснат в продажба в малки серии. Славата на изобретението на Карл Бенц продължава и до днес, когато технологията на това революционно откритие се развива с бурни темпове.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от media.daimler.com, famousinventors.org и др.

 

Източник на снимковия материал: media.daimler.com


ПРОМО.bg

 • Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Аква Системи ще зарадва своите клиенти с ниски цени. Изберете сега своята система за битови отпадъчни води Grundfos Sololift и решете проблемите си с канализацията. Вижте предложението!

   

 • Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Бетелгиус подарява 20% отстъпка за 27 броя етикетни принтери cab MACH1, резолюция 200 dpi, поръчани или закупени само на 20 август 2020 г. Празнувайте заедно с компанията.