Инженерни истории

Как коледните лампички подхранват магията на Коледа още със своето създаване

23.12.2018 г.

Коледа, най-светлият християнски празник, свързваме с много топлина и семеен уют. А покрай едни от най-обичаните и дългоочаквани дни в годината, завладени от коледния дух, избрахме да ви разкажем историята за изобретяването на коледните лампички.


Първоначално коледните дръвчета са украсявани с ябълки, бонбони и орехи или с традиционни декорации от хартия и сламки, какъвто е например козелът Юле, един от най-старите символи на скандинавската Коледа. Постепенно украсите на елхата стават все по-богати. В Германия започват да се произвеждат добре познатите ни гирлянди, като в началото се използват тънки нишки истинско сребро, което обаче не след дълго е заменено с по-евтин метал.


Традицията елхите да се украсяват със свещички датира още от XVII век. Това било рискована украса, защото клонките са леснозапалими и има сериозна опасност от пожар, затова било обичайна гледка до празничното дръвче да се поставят една-две кофи с вода, за да може да се реагира своевременно. Години по-късно били измислени метални щипки, с които свещите се поставяли в края на клонките. И все пак елхите продължавали да горят... 


Въпреки че стават популярни едва след Втората световна война, след развитието на електрификацията, електрическите коледни светлини имат дълга история. И както много други изобретения, свързани с електричеството, те също водят началото си от Томас Едисон. Дори и след успешната демонстрация на първата крушка с въглеродна нажежаема жичка през 1879 г., Едисон и не подозира за украсяващата функция на лампичките.


Идеята за създаването на коледни електрически светлини е на американският инженер Едуард Джонсън, един от най-близките приятели на Томас Едисон, негов бизнес сътрудник и вицепрезидент на Edison Electric Light Company. 


На 22 декември 1882 г. той решил да украси по нетрадиционен начин своята коледна елха, като я накичи с крушки с нажежаема жичка. За целта използвал 80 сини, червени и бели лампи, които свързал във верига. В резултат инженерът решил да представи това чудо пред света и поканил множество представители на медиите. За да направи демонстрацията още по-внушителна, той поставил под стойката на елхата бавнооборотен електродвигател, свързан с Едисонов генератор. Така елхата, светейки, се въртяла по няколко пъти в минута. Журналистите обаче изобщо не били впечатлени от показаната новост и се прибрали разочаровани по домовете си. Само един журналист отразил събитието в детройтския вестник Post and Tribune. Около месец след това за коледните лампички на Джонсън писало и друго популярно тогава научно-техническо списание – Electrical World. 


Изобретението на Джонсън не било по силите на хора, невещи в електротехниката, тъй като, за да се възползват от иновативната светеща украса, те трябвало да съединят проводниците към електродите на всяка крушка и след това да свържат основния кабел към мрежата, а далеч не всички можели да го направят сами.

 

 

Изобретението придобива по-голяма популярност чак след десетина години, когато президентът Кливланд спонсорира първото коледно дърво с електрическо осветление в Белия дом – огромна елха, окичена с повече от сто многоцветни лампички. 


В края на ХІХ век компанията General Electric започва масово производство и продажба на електрически коледни лампички, а изданията New York Post и Scientific American поместват и обяви за даването им под наем за украса на търговски обекти. На пазара започват да се предлагат и цели коледни елхи с вече закрепени електрически лампички. Изобретението на Джонсън позволило на големите търговски обекти да украсяват големи улични елхи, нещо невъзможно дотогава, тъй като свещите гаснели от вятъра. 


След 1903 г. се появили специални патрони за лампички, наричани фестони. Комплектът представлявал осем разноцветни лампички в порцеланови кутийки, а кабелът им се включвал в обикновен контакт. Тези лампи били почти толкова опасни, колкото и свещите – стъклото на крушката се нагрявало изключително силно и клоните понякога все пак пламвали. 


В последствие на пазара път си проправят и първите крушки, закрепени направо на кабела – без нужда осветителните тела да се завинтват една по една в цоклите. В модела от 1907 г. крушките станали около два пъти по-малки, след което се появяват и първите кръгли лампички, а през 1920 г. и лампички с форма на факел. 

 

В края на 50-те се появяват разноцветни лампички с форма на прасенца, мечета и автомобилчета. Фигурите се изработвали от дебело стъкло и се завинтвали за цокъла, свързан към проводника. 


Минават доста години, докато коледните светлини достигнат това качество и разнообразие, което познаваме сега. Днес LED светодиоди изместват традиционните нажежаеми лампички. Макар да са по-скъпи, светодиодите консумират значително по-малко електроенергия, а качествените работят и доста по-дълго време. Но важното е да са много, навсякъде и с най-различни форми – на елхата, по прозорците, на верандата или над камината. Намираме всеки удобен кът и го украсяваме с лампички и дори най-малката елха оживява, ако на нея греят безброй светлинки. 


За да подготвим този материал, използвахме информация от: Holiday Lights Shine Bright, A Brief History of Electric Christmas Lighting in America, The story of Christmas Tree Lights


Текста състави: Ирина Яблина от Редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: pixabay.com, Prints and Photographs Division, Library of Congress, НАСА, Reuters

ПРОМО.bg