Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Нестандартните къщи по света – между архитектурното наследство и съвременните концепции

01.08.2020 г.


В разгара на лятото пътешественическият ни дух е в своята върхова форма. Затова с днешната история ще посетим виртуално няколко дестинации, за да опознаем част от техните необичайни жилищни сгради. От слънчева Южна Италия, ще се пренесем в света на „Хобит“ чрез архитектурната традиция на Исландия, за да стигнем до нестандартен планински комплекс в Япония. Заповядайте с нас!


 

Трули – един от символите на Южна Италия

 

Сред богатото архитектурно наследство на Италия попадат и традиционните къщи, наречени трули. Характерни са за южноиталианския регион Пулия, а първите сведения за тях датират от 14-ти век.

 

Трулите се състоят от приземен етаж и конусовиден свод, построени от хоросан или варовик. Масивните стени се състоят от двуредови каменни блокове, а кухините са запълнени с малки камъни. Въпреки липсата на спояващи елементи, трулите са издръжливи на земетресения. На свода им са изобразени религиозни или мистични символи, които в миналото имат за цел да предпазват обитателите. Конструкцията завършва с ръчно изработен елемент в различна форма.

 

За да си осигурят постоянен воден ресурс, собствениците на трули обособяват подземен резервоар преди да преминат към строежа на къщата. Изкопния материал те използват за изграждането на стените на дома си.

 

Днес реновираните постройки са предпочитани ваканционни жилища за редица международни туристи.


 

На гости на „Хобит“ в торфените къщи в Исландия

 

Ако сте почитател на екранизацията на книгата „Хобит“, то със сигурност вниманието Ви е привлякъл приказния зелен дом на Билбо Бегинс, носещ традиционния исландси архитектурен стил от 9-ти век.

 

Основен материал в т. нар. торфени къщи е тревата, покриваща фасадата и покрива. Използва се още дървен материал, а в подложката на покрива понякога се влагат и шисти. Зелената настилка е устойчиво изолационно средство в условията на северноевропейския климат. Издръжливостта на стените зависи от състава на материалите, качеството на изработката и температурните промени. В южните райони тревната покривка обикновено се подменя на всеки 20-25 години, докато на север се съхранява за 50-70-годишен период.

 

Строителство с торф се наблюдава през Желязната епоха, а след експанзията на Римската империя в Северна Европа, тревата участва в изграждането на крепости и отбранителни стени. Торфени постройки има в Норвегия, Шотландия, Ирландия, Гренландия и други части на Северна Европа.


 

В миналото към основната къща често се дострояват по-малки постройки. Така възниква и строителството на група малки къщи, свързани с централен проход, наречен „gangabær“. Този модел е преобладаващ в периода от Средновековието до 19-ти век.


 

Планински дом в Кагава, Япония

 

Завършваме с една нестандартна съвременна строителна концепция в префектурата Кагава в Япония. За да си спестят работата по изравняване на терена и изграждане на подпорна стена, архитектите решават да вградят малкия жилищен комплекс Miyawaki Gurindo в склона на планината Минеяма. Проектът е на 5-етажна сграда, в която покривът на всеки етаж служи за градина на този, разположен над него.

 

Фасадата е изградена от стоманобетон. На тавана и на пода има изолационен слой въздух, предотвратяващ движението на топлина посредством процеса на конвекция. Тъй като значителна част от сградата е в непосредствен контакт с почвата, вътрешната температура от 15 °С се поддържа чрез система за геотермална топлина, а отоплителните и охлаждащите тръби улавят чист въздух през специална кула.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от researchgate.net, understandingitaly.com, helloapulia.com, resources.realestate.co.jp, whc.unesco.org и др.

 

Източник на снимковия материалunderstandingitaly.com, adventures.is, resources.realestate.co.jp

ПРОМО.bg

  • Регистрация на международна марка

    Регистрация на международна марка

    Светът е голям, а Вашият бизнес има глобални амбиции. Разберете как да регистрирате бранда си като международна търговска марка от Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

  • Парещи промоции от LDG

    Парещи промоции от LDG

    Август е! Слънцето е все по-парещо, напитките – все по-студени, а промоциите на LDG – все по-магнетични. Предложения на компанията включват подбрани продукти с грижа за околната среда, градината и др.