Инженерни истории

Мариса Майер покорява върховете на глобалния IT бранш и успява да вдъхнови милиони жени по света

09.03.2019 г.

Сред жените-лидери в дигиталната сфера се откроява една чаровна блондинка, дама с огромен авторитет в онлайн света и технологичната общност. Тя е един от най-уважаваните професионалисти в Силициевата долина и първата жена-инженер в екипа на тъкмо прохождащата на пазара тогава компания Google. Представяме ви Мариса Майер…


Родената през 1975 г. Мариса е израснала в Уосау, щата Уисконсин, САЩ. Баща ѝ е инженер, майка ѝ – учител по изобразително изкуство. Като отлична ученичка, малката Мариса се занимава с безброй извънкласни дейности – ходи на пиано, членува в клуб по дебати, тренира волейбол, балет, плуване. Притежава великолепна памет, обича математиката и интересът й към нея надделява над първоначалното ѝ желание да стане лекар. След като завършва гимназия кандидатства и е приета в 10 различни университета. Сред тях избира Станфордския. Още преди да се дипломира, Мариса получава 14 предложения за работа от различни компании. 


От тях тя избира Google, която тогава е новосформирана млада компания, и става първата жена софтуерен инженер в екипа. Остава в Google цели 13 години, заемайки разнообразни постове, като ръководи продуктовия мениджмънт и инженерните отдели. Работи по едни от най-големите проекти на технологичния гигант – GoogleSearch, Gmail, Google News, GoogleImages, GoogleMaps, GoogleEarth, Zagat. Става известна с невероятния си работохолизъм.През годините Майер получава много престижни награди и отличия. Името ѝ е в годишните класации на списание Fortune за 50-е най-влиятелни жени в бизнеса шест години подред, от 2008 до 2013 г. През 2009 г. е обявена за „Жена на годината“ на списание Glamour. През 2012 и 2013 г. е част от списъка на списание Forbes за 100-е най-влиятелни жени в света, а през 2009 г. Илинойският технологичен институт дава на Майер почетното звание доктор хонорис кауза.


Животът ѝ извън работата е доста забавен – тя обича модата и ВИП партитата, изкачва най-високия връх в Африка – Килиманджаро. Омъжва се за бизнесмена от Сан Франциско Закари Боуг, от когото ражда сина им. Майер си взема майчинство от едва 2 седмици, след което обзавежда детска стая в офиса, така че бебето и бавачката му да идват с нея на работа. 


Мариса Майер поема поста на главен изпълнителен директор на Yahoo през 2012 г. и е смятана за най-големия шанс за спасяването на замиращата интернет компания след години на провал в управлението, съмнителни придобивания и неспособност да се вземе решение дали фирмата да се насочи към технологиите или медиите. За петте години ръководство Майер не успява да възстанови загубени позиции на дружеството и да стабилизира финансите му. Взема се решение компанията да бъде продадена на Vеrіzоn, а самата Мариса подава оставка през 2017 г.


През 2018 г. Майер създава технологичен бизнес инкубатор, наречен LumiLabs, който се фокусира върху изграждането на потребителски приложения чрез изкуствен интелект и е базиран в Пало Алто, Калифорния.Като една от най-известните дами в глобалния IT свят, присъствието на Мариса Майер в бранша вдъхновява и мотивира множество жени и днес тя се превръща в лицето на женската гилдия в областта на технологиите. 


За да подготвим този материал, използвахме информация от: britannica.com, biography.com, ComputerProgrammer, Engineer


Текста състави: Ирина Яблина от редакционния отдел на Инженер.БГ


Източник на снимковия материал: Associated Press, finance.yahoo.com, dailymail.co.uk, imgur.com, biography.com, The New York Times, Reuters

ПРОМО.bg

  • Инструменти за професионалисти от LDG

    Инструменти за професионалисти от LDG

    Хей, ти, октомври настъпи и навън скоро ще завали. Но сега за това не мисли, а с настроение се зареди! Виж промоциите на LDG и професионални инструменти си избери!

  • Ламелни колела за шлайфане на неръждаема стомана

    Ламелни колела за шлайфане на неръждаема стомана

    Осигурете си леко и гладко шлайфане с меките и гъвкави ламелни колела Suhner за шлайфане на неръждаема стомана и Inox. Специалното ценово предложение на СР Абразиви & Инструменти ви очаква!