Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Най-скъпата метростанция в света World Trade Center Transportation Hub – една „пусната от ръцете на дете птица“

21.06.2020 г.

 

„Ние оформяме сградите си, а след това те оформят нас.“ Така звучат думите на британския държавник Уинстън Чърчил и именно на тях се основава концепцията за изграждането на най-скъпата метростанция в света. World Trade Center Transportation Hub е съоръжение, което ни показва как чрез архитектурните изразни средства сме способни да извайваме истински символи на социалните явления и събитията, оставили траен отпечатък върху обществото. И да, тази идея е изпълнима в динамичен град какъвто е Ню Йорк. Подробности за това ще Ви разкажем в следващите редове...


 

World Trade Center Transportation Hub се намира в долната част на нюйоркския квартал Манхатън – третия най-голям бизнес район в САЩ. Станцията е част от една от най-старите и мащабни метромрежи, функционираща от 1904 г. Разположена е на мястото на разрушената на 11 септември 2001 г. станция Port Authority Trans-Hudson и свързва 11 метролинии.

 

Значителни инвестиции и внушителни резултати

 

Дизайнът на съоръжението е дело на именития испанския архитект Сантяго Калатрава. Известен факт за проектите му е, че често се случва да се удължи срокът на изпълнение, а предвидените разходи да надвишат стойността си. Архитектът и този път не изневерява на „стила“ си, но за сметка на това създава истински шедьовър.

 

Първоначалните планове на екипа на Калатрава са инвестицията в изграждането на World Trade Center Transportation Hub да бъде в размер на 2.2 млрд. долара, а строителните дейности да продължат 5 години. В крайна сметка вложените средства в сградата се равняват на 4 млрд. долара, а тя е завършена за период от 10 години – до 3 март 2016 г., когато метростанцията посреща своите първи пътници.

 

Символ на свобода и виталност

 

Конструкцията на сградата, носеща името „Oculus“, се състои от стоманени ребра, които формират вълнообразния таван, и стъклен масив в елипсовидна форма. Висока е близо 107 m и се разпростира на около 35 m широчина. Самият Сантяго Калатрава определя облика на творението си като „пусната от ръцете на дете птица“.


 

Възприятието за виталност и свобода е основен компонент в концепцията на сградата. Него внушава и 100-метровият оберлихт. Той е разположен между двете арки на постройката, която изпълнява и функцията на търговски център. Стъкленият покрив се отваря при подходящи метеорологични условия, както и на паметната дата на 11 септември. Символиката на „Oculus“ запазва своята сила и през нощта, а за този ефект спомагат светлините, осветяващи околността.


 

С внимание към детайла

 

Изграждането на стоманената конструкция е възложено на шведската компания SKANSKA. Международният лидер в строителството използва внушителните близо 11 500 t стомана. Но дали от фирмата са очаквали да се сблъскат с предизвикателствата в изработката на елементите, които са с дебелина до 0.3 cm, както и подобни форма и тежест.


Не по-малко усилия са вложени в логистичния процес тъй като вложената стомана се произвежда в Италия.


 

Заслужено признание

 

Освен възхищението на туристите и жителите на Ню Йорк, проектът на Сантяго Калатрава получава признание от гилдията под формата на отличие за дизайн на годината през 2016 г., както и приз за дизайн в областта на градската инфраструктура от Обществото на американските архитекти (Society of American Registered Architects).

 

За да подготвим материала, използвахме информация от calatrava.com, railway-technology.com, Case Study - The WTC Transportation Hub, Jan Baxewanosи и др.


Източник на снимковия материал: wtc.com

ПРОМО.bg

  • Електрически и обемни бойлери Tesy

    Електрически и обемни бойлери Tesy

    Не пропускайте новото специално предложение на фирма Рувекс. Вземете сега високообемен или електрически бойлер Tesy с 10% отстъпка и безплатна доставка. Възползвайте се сега!

  • Консултация за регистрация на търговска марка

    Консултация за регистрация на търговска марка

    Имате бизнес в България и искате да се отличаватe на българския и/или европейския пазар. Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ предлага специални условия за експертна консултация. Вижте!