Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Мостът Акаши-Кайкио в Япония – един истински строителен шедьовър

17.11.2018 г.

Той е не само едно от инженерните чудеса на света, той е победа на инженерната мисъл и доказателство, че няма невъзможни неща. При неговото завършване, мостът Акаши-Кайкио (Akashi-Kaikyo) в Япония чупи няколко рекорда на Гинес. С обща дължина от  3911 m той става най-дългият висящ мост в света, както и най-високият. Височината на пилоните е близо 283 m. Той се оказва и най-скъпият. Строителството му поглъща 4.3 млрд. долара и продължава близо 10 години, от май 1988 г. до април 1998 г. Първоначалният замисъл е по моста да преминават както автомобили, така и влакове, но по-късно е решено той да включва само магистрала с шест платна, по три във всяка посока.Мостът Акаши-Кайкио е част от е един от най-големите проекти в Япония, целта на който е посредством система от мостове, които включват магистрален и железопътен път, да се свържат остров Хоншу (Honshu) и остров Шикоку (Shikoku). Акаши-Кайкио е един от тези мостове. Той се издига над пролива Акаши и свързва гр. Кобе с остров Аважи (Awaji).


Проливът Акаши е силно натоварена пътна артерия. Той е с ширина около 4 km и максимална дълбочина от близо 110 m. През него ежедневно преминават около 1400 кораба. Риболовът около пролива също е силно развит.Атмосферните условия в пролива са много неблагоприятни. Тук бушуват много силни бури, цунамита, тайфуни. Именно една много силна буря, която обръща два ферибота, следствие на което загиват 168 души, принуждава властите да вземат решението за изграждане на мост над пролива. Това обаче съвсем не е лека задача. Мостът трябва да е достатъчно устойчив и неподатлив на неблагоприятните условия. Това налага използването на най-добрите архитектурни решения и прилагането на иновативни технологии при неговото строителство. Например за изграждането на пилоните са използвани два огромни стоманени цилиндъра, по един за всеки пилон, които се запълват с бетон. Не обикновен, разбира се. Специално за този проект е разработен нов вид бетон, който се втвърдява бързо във вода. Мостът е и с едни от най-големите опорни основи в света. Изграждането им поглъща близо 232 000 m3 бетон, а на тях били изградени закотвящи блокове с височина 40 m.

 

В резултат от приложените технологии, мостът издържа на ветрове със скорост до 286 km/h, силни морски течения и земетресения, с магнитуд до 8.5 по скалата на Рихтер.Устойчивостта на моста на земетресения е подложена на изпитание още при неговото строителство. На 17 януари 1995 г. гр Кобе е ударен от земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер, което нанася огромни щети. Към този момент двата носещи пилона на моста са издигнати. Направените след земетресението проучвания показват, че в средата на пролива има разлом, което измества единият пилон с около метър. След направени анализи е установено, че това не застрашава устойчивостта на моста и строителните работи могат да продължат. Изместването обаче удължава с един метър основната част на моста, която от 1990 m става 1991 m.


Интересен факт е, че стоманените въжета, които удържат теглото не само на пътното платно, но и на трафика, са с дължина 300 000 km, което е достатъчно с тях да се обиколи Земята 7 пъти. За осигуряване на необходимата здравина към стоманата, използвана за тях, се допълнително се слагат силикон и добавки.

 

За безпроблемното функциониране на моста значение има не само изграждането, но и поддръжката по време на експлоатация. Тук също са приложени нови технологии, като например система за впръскване на сух въздух. Задачата ѝ е да предпазва основните въжета от корозия. Чрез инжектиране на сух въздух системата поддържа подходяща влажност за въжетата. Така освен безопасност се постига съществено намаляване на разходите за поддръжка.За да подготвим тази статия, сме използвали материали от www.jb-honshi.co.jp, www.roadtraffic-technology.comwww.britannica.com и др.

  

Изготвил материала: инж. Таня Стоянова от редакционния отдел на Инженер.bg

 

Източник на снимковия материалwww.britannica.com, www.japanhoppers.com

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.