Инженерни истории

„Небостъргач-фавела“ предлага устойчива алтернатива на гъсто заселените и неурегулирани квартали в Бразилия

20.04.2019 г.

Вдъхновяващ идеен проект за „небостъргач-фавела“ в кв. Рочина в Бразилия е един от фаворитите на международното състезание за небостъргачи, организираноот архитектурното списание eVolo. „Фавелите“ в латиноамериканската страна представляват гъсто заселени квартали с неузаконени жилища, с недобре развита градска инфраструктура, комунални и социални услуги.Предложеният от проектантите Густаво Утрабо, Джулиано Монтейро, Педро Душенес и Тиаго Зандона многофункционален небостъргач е висок 500 m и има за цел да осигури защитена среда и жилища на достъпни цени за хилядите свои обитатели. Сградата ще бъде високо енергийно ефективна и ще гарантира спокоен и сигурен живот на собствениците.


Проектът предвижда жилищни площи, здравни услуги, обществено образование, културни и спортни събития и футболен стадион. „Небостъргачът-квартал“ ще бъде снабден още с обществени и частни офиси, търговски центрове, места за отмора и детски площадки.С времето „фавелите“ са станали неотменна част от процеса на урбанизация в Бразилия и правителството няма контрол над техния растеж. Идеята на иновативния проект е да трансформира сегашната структура на фавела във вертикален квартал, т.е. да се разпростира по височината на небостъргача. Тази многофункционална сграда трябва да посреща нуждите на своите жители от работа, образование и здравно обслужване. Важна част от проекта е да стимулира по-висок икономически стандарт на обитателите.


Небостъргачът-фавела е проектиран в три измерения, които могат да бъдат разширявани в динамична система според изискванията, нуждите и броя на своите жители.За тази цел сградата е съставена от отделни блокове с определени типове структура за различните дейности – блокове за образование, за търговия и услуги, за културни дейности и жилищна част.


Благодарение на високия процент зелени площи, разположени по терасите и другите открити пространства, дъждовната вода ще спомага за отглеждането на растителни култури за консумация и търговия. Небостъргачът трябва да разполага и с необходимите съоръжения за ефективно съхранение и разпространение на енергията и водата за ежедневна употреба.


Сградата е принципна концепция, която би била подходяща алтернатива не само за фавели като тези в Рио де Жанейро, но може да се адаптира към всеки подобен район, навсякъде по света.


Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.bg

 

Източник на снимковия материал:eVolo

ПРОМО.bg

  • Принтери за маркиране Linx 8900

    Принтери за маркиране Linx 8900

    Търсите принтер за маркиране? Имате възможността да поръчате своя Linx 8900 от фирма Бетелгиус само сега на атрактивни цени с до 25 % отстъпка! До изчерпване на количествата!

  • LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки и модулни табла! Всичко това на невероятна ТОП цена. Само сега и само за вас от Ритбул обявиха уникално добра оферта. Не се бавете!