Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Град Неом – или какво ще се случи, когато пустинният пясък се замести от футуристични технологии

03.08.2019 г.

Помните ли филма „Метрополис“, който първи създава образа на футуристичен град? В него сградите са с монументални размери, а летящи автомобили са средството за придвижване. Днес всеки от нас има собствена представа за облика на бъдещите градове, а стремглавото развитие на новите технологии дава храна на въображението ни и постепенно превръща утопичните идеи в реалност. В настоящата история ще опознаем един футуристичен град, изцяло обезпечен от възобновяеми енергийни източници – Неом, за който смело можем да кажем, че въплъщава всичко, с което асоциираме света от бъдещето.



От пустиня до свръхмодерен град...


Идеята за построяването на град Неом е на настоящия принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Проектът е да се облагороди пустинна площ от 26 500 km², която обхваща части от три държави: Саудитска Арабия, Йордания и Египет. Местоположението на града е стратегическо – Неом ще свързва Африка с Азия. Природният пейзаж на града ще включва планински възвишения иобширен морски бряг с дължина от 468 km край Червено море. По план Неом ще има своя автономна законова и правна уредба.


Финансовите инвестиции за построяването на Неом възлизат на 500 млрд. долара. За момента обаче не е ясно кога ще бъде завършен строежът на града.

 

Изцяло екологичен добив на енергия


В противовес на съвременните мегаполиси, над които са надвиснали сериозни екологични заплахи, мисията на град Неом ще бъде да се бори със замърсяването. Затова той ще заложи на потенциала на възобновяемите енергийни източници за захранване. Слънчевата енергия и вятърните турбини ще акумулират енергия, като ще бъдат използвани и източници, непознати до момента.


Транспортът ще е изцяло „зелен“, а движението ще бъде организирано в 3 измерения.

 

 

Неом – еманация на последните „чудеса“ на технологичния свят

 

Неом ще бъде притегателен център на иновативни решения във всяка сфера от необятната инженерна вселена.

 

От гледна точка на научния прогрес, в новата урбанизирана територия активно ще бъдат интегрирани процеси от областта на биотехнологиите, нанобиологията и биоинженерната сфера. Виртуалната реалност, изкуственият интелект и дигитализацията ще бъдат елементи от всекидневния живот на Неом. Развитието на производствените индустрии ще бъде едно от водещите направления в града на бъдещето. Наред с набиращите популярност технологии като 3D принтирането, Интернет на нещата и др., ще се оптимизират процесите на създаване на нови решения и автоматизацията ще залегне като водещ компонент в индустрията и роботите ще бъдат помощници в ежедневните задължения.


Образованието ще бъде иновативно, онлайн базирано, в корелация с новите технологии, за да могат хората постоянно да бъдат в крак с промените. Креативните индустрии ще се радват на изключителен приоритет. Местата за развлечение ще включват атрактивни тематични паркове, а културните институции ще представляват изкуство в интерактивна форма.


Предвид неподходящите природни условия за развитие на земеделие в региона, в Неом ще бъдат създадени т.нар. вертикални ферми, в които ще се добиват основни култури.



Традиции, иновации и красотата на пустинята


Градът ще бъде своеобразна амалгама от многовековни традиции и култура на страните и вълнуващия свят на иновациите. В същото време той ще потвърди, че пред инженерната мисъл няма невъзможни неща. Съвсем скоро ще можем да опознаем всичко това от първо лице.


Какъв ще бъде обликът на градовете на бъдещето и кои са технологиите, които, интегрирани в тях, ще разкрият напълно своя потенциал? Любопитни сме да научим, а вие?


За да подготвим материала, използвахме информация от neom.com, thecivilengineer.org и др.


Източник на снимковия материал: pixabay.com, unsplash.com

ПРОМО.bg

 • Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Аква Системи ще зарадва своите клиенти с ниски цени. Изберете сега своята система за битови отпадъчни води Grundfos Sololift и решете проблемите си с канализацията. Вижте предложението!

   

 • Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Бетелгиус подарява 20% отстъпка за 27 броя етикетни принтери cab MACH1, резолюция 200 dpi, поръчани или закупени само на 20 август 2020 г. Празнувайте заедно с компанията.