Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

30.11.2019 г.

 


 

Пловдив е от онези градове, с които човек установява трайна връзка. И това е така, защото, посетиш ли го веднъж, няма начин той да не те омагьоса и да не се връщаш към него отново и отново... Защото при всяка среща с него, градът разкрива по малка частица от архитектурните си скъпоценности. Разровени в съкровищницата на настоящата европейска културна столица, открихме една от тези чудни забележителности – Часовниковата кула, на която сме отредили главната роля в днешната инженерна история.Часовниковата кула в Пловдив е една от първите в Европа. Тя е разположена високо над града, на Сахат тепе, чието име на турски език означава... какво мислите? Хълм на часовника! Именно с него тепето присъства в първия съвременен градоустройствен план на Пловдив, който е изготвен от Йосиф Шнитер.

 

Сахат тепе е популярно и като Тепето на телевизионната кула, защото на него се намира станцията на радиото и телевизията в града. От възвишението се разкрива панорама към голяма част от центъра на Пловдив, а мястото е и любимо за срещи на пловдивчани. Трудно остават незабелязани също и ликовете на знаменити българи, изрисувани на скалите в подножието на тепето.

 

Историята разказва, че на мястото на съвременната кула е имало воден и слънчев часовник, които във Византийската империя служели за ориентир за времето за служба в църквата. Първата дървена часовникова кула датира от 17 век, когато от нея страж на града наблюдава за възникване на пожар. А наличието на пламъци се оповестява с помощта на вързан за скалата топ. Камбанен звън всеки ден е отмервал времето, а механизмът е дело на италианеца Антонио Барбаджелата.


По това време подобна часовникова кула все още не е имало дори в процъфтяващите градове Цариград, Одрин и Солун, а своето възхищение от нея не скриват преминаващите през града на тепетата чуждестранни пътешественици.


Традицията през тази епоха в градовете да има часовникова кула произтича от необходимостта търговците в Западна Европа да отмерват с модерни методи времето, което за хората става все по-важно.


През 19 век пожар разрушава до основи кулата, но предприемчивите жители на града за 3 години изграждат нова, каменна постройка. Тя има формата на конус и е висока цели 17.5 m. За прототип на часовниковата кула са използвани морските фарове, а на нея и до днес стои надпис, възхваляващ делото на нейния неизвестен майстор.


През 1883 г. от Виена пристига и нов механизъм за часовника, който, за съжаление спира да работи през 40-те години на 20 век. Но отново по инициатива на жители на Пловдив, механизмът е свален с цел да бъде съхранен в склада на пловдивската пожарна. След като е предаден на Етнографския музей обаче, виенският механизъм бива изгубен.


По-късно е направено копие на механизма, който обаче изисква часовникът да бъде сверяван веднъж или два пъти в седмицата. Тази задача съвсем не е лесна, имайки предвид факта, че всяка от стрелките му тежи около 100 kg.


Нелеката съдба на часовниковата кула продължава и в началото на нашия век, когато бива разбита. Но тя получава шанс за нов живот, когато преди няколко години един пловдивчанин – Георги Долчинков, се заема с това да поправи кулата. Той сам почиства механизма, сменя неговите части, а до днес всяка седмица се изкачва на хълма, за да може кулата да продължи да отброява минутите. Благородното дело отнема на майстора около 15 минути, а той споделя, че това му носи истинско удовлетворение.

 

Часовниковата кула преминава през преломни епохи, но благодарение на грижите на своите съграждани, тя се е превърнала в истински символ на Пловдив. Днес кулата не само посочва правилното време, но и зорко наблюдава града и пази паметта на многовековната му история.


За да подготвим материала, използвахме информация от lostinplovdiv.com, desant.net, visitplovdiv.com, trafficnews.bg, news.bnt.bg, digital.plovdiv.bg, plovdivnow.bg


Източник на снимковия материал: visitplovdiv.com, pixabay.com, Инженер.bg, plovdiv.bg

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.