Инженерни истории

За окъпаните в празнични светлини градски улици, площади и домове, разпалващи коледния дух по света

29.12.2018 г.

Какво е Коледа без коледния дух, който създават украсените сгради, площади и булеварди, разноцветните гирлянди и лампички, грейналите елхи и борчета?! От началото на декември градските пространства засияват, а хората се потапят в зимната приказка на коледната магия. Въпреки различните традиции и нрави на отделните държави по света, декорирането на коледното дърво си остава сред най-значимите обичаи около коледните празници.


Един от най-мрачните и студени градове, Лондон, няма равен що се отнася до Коледен дух. Празничният и искрящ Лондон привлича с една от най-красивите, впечатляващи и необичайни украси сред страните от Западна Европа. 


 

Столицата на любовта – Париж, е още по-омагьосваща по време на коледните празници. Високите дървета по Шанз-Елизе, от Триумфалната арка до площад Конкорд, са окичени, а най-красиво е коледното дърво пред катедралата Парижката Света Богородица. Елхата на парижкото предградие Со е от шоколад и за направата ѝ са изразходвани 4 t горчив черен шоколад. За да е стабилно, дървото е базирано на сложни технически разчети, изготвени от архитекти и инженери, а французите разпродават шоколадовата елха на парче по 5 евро.

 

Най-впечатляващо в белгийската столица Брюксел е светлинното шоу на големия градски площад – Grand Place, магическа феерия от коледни звънчета, класически мелодии и разноцветни светлини. 

 


Първенец си остава Ню Йорк. Окъпан в светлина, Манхатън е център на коледните празненства още от първите дни на месеца, когато 30 000 лампички светват на голямото дърво пред Rockefeller Center. Всъщност американците са тези, които харчат най-много ток по Коледа. Министерството на енергетиката на САЩ е установило, че електрическите украси изразходват 6.6 млрд. киловатчаса електрическа енергия. За празнични светлини Америка изразходва електроенергия, с която страна като Етиопия може да живее една година. 

 

Коледните и новогодишни празници са времето, в което хората често си стоят вкъщи или канят гости, готвят много, използват миялните по-често и украсяват домовете си с весели светлинки. Обаче не дългото стоене пред готварската печка увеличава сметките за ток, а именно коледната украса. Но при употреба на LED лампички вместо обичайните, разходът на енергия намалява до 80%.

 

Безжични коледни лампички изобретиха калифорнийски инженери. Иновативната празничнa декорация представлява светещи топки за елха с LED модули, захранвани чрез технологията Power Ring, на базата на магнитен пръстен, който излъчва високочестотно променливо магнитно поле и индуцира ток в LED крушките. Системата се управлява с приложение за мобилен телефон и се настройва на желания график през WiFi. 

 

В „Световните рекорди на Гинес“ има много постижения, свързани с този светъл празник. Австралиецът Дейвид Ричърдс на два пъти поставя световен рекорд с коледни светлини. Домът на Дейвид е декориран с над половин милион LED коледни лампички, а украсата му е отнела повече от месец. В резултат самата къща направо не се вижда. Впечатляващата гледка добавя около 2 300 долара към сметката му за електричество. Мащабната коледна украса се превръща в традиция за семейството му, а през годините са събрани над 200 000 долара от посетители, дошли да се полюбуват на къщата. Заедно с екип доброволци от архитекти, инженери и строителни компании той създава и 120-километров коледен гирлянд, направен от 1 194 380 коледни лампички, който оформя три гигантски коледни подаръка. Рекордът е поставен с благотворителна кауза за събиране на средства и приходите са предоставени на местна благотворителна организация.


 

В последно време в надпреварата за най-голямо и красиво дърво се включиха и изкуствените. Най-високото изкуствено коледно дърво се издига в Бразилия – плаващата елха на Рио де Жанейро. Мегаструктурата се намира в езерото Родридо де Фрейтас и е с височина 85 m, колкото 28-етажна сграда, опасана от 120 хил. метра светещи гирлянди. Общото тегло на стоманената конструкция е 542 t, а на нея са монтирани 3.3 млн. лампички, които се управляват от компютър и превръщат илюминацията в шоу. Според създателите на елхата тя се вижда и от космоса. 

 

Най-скъпата елха била издигната преди години в клуба „Цунамачи мисуи“ в Токио. Декорацията ѝ се състояла от 83 бижута на обща стойност 16 млн. долара. На тази пищност съперничи високата 13 m елха поставена в ротондата на луксозния хотел Emirates Palace в Абу Даби, Обединените Арабски Емирства. Декорацията на празничното дръвче блестяла с украса от злато и скъпоценни камъни. Най-скъпият орнамент е диамантена огърлица за почти милион долара. Скъпоценната украса е оценена на повече от 11 млн. долара. 


 

Най-голямото коледно дърво в света се намира в италианския град Губио, високо е 650 m и широко 350 m. Това уникално коледно дърво се вижда от всяка точка на града и в действителност се състои от множество малки елхи по склоновете на планината Инджино, които се декорират с хиляди лампички и през нощта светлината оформя огромна елха. 


 

На много места по света се взимат сериозни мерки за икономии в разходите за градска коледна украса. В Лондон светлинките се палят от целувката на влюбени, а в Москва са използвани специални нанотехнологии. Токио, естествено, не остава по-назад и запали коледното дръвче в океанариума Еносима, разположен недалече от мегаполиса, с помощта на електрическа змиорка. Елхата на аквариума е малка, но за сметка на това гирляндите ѝ светят ярко благодарение на заряда, генериран от морските обитатели. Красиво и екологично. 


 

Рационален начин за използване на мразеното от децата брюкселско зеле бе демонстриран в Лондон на изложение на младите учени и инженери. 1000 брюкселски зелки осветиха коледна елха. Във всяка от свързаните последователно с проводници малки зелки бе вкаран по един електрод от цинк и мед, като по този начин бе получен ток с ниско напрежение – 63 V, достатъчен да захрани светодиодите на украсата. 


 

Надяваме се коледните светлини да горят не само на елхата, но и в душите ви и щастието да бъде не само в приказките, но и в живота ви!


За да подготвим този материал, използвахме информация от: BBC, National Geographic, БТА, Reuters


Текста състави: Ирина Яблина от Редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: pixabay.com, BBC, National Geographic, БТА, Reuters

ПРОМО.bg