Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Пътят на чайника – от античността, през самоварите, до автоматичните и смарт устройства днес

25.01.2020 г.

 

 

 

 

 

Част от културни обичаи, лечебно средство, ободряваща или социална напитка – независимо как го определяме, в наши дни чаят присъства в ежедневието на почти всеки. А за да се наслаждаваме на неговите качества, често използваме електрически чайник за приготвянето му. Нашето любопитство към изначалната техническа мисъл, която намира приложение във всеки ежедневен детайл, ни провокира да проследим пътя на развитието на чайника – царя в кухнята, който едва ли някога ще бъде детрониран.Историческите сведения сочат, че първите находки на бронзов чайник са открити в периода 3500 – 2000 г. пр.н.е. в Месопотамия.

 

В миналото в държави като Англия и Русия се употребяват чайници от различни материали, които до края на 19 век работят чрез загряване на огън. Техническото развитие, разбира се, не подминава и естествения ход в усъвършенстване на функционирането на уредите, а именно тяхното автоматизиране.


Всеизвестен факт е, че Китай е родината на чая. А знаехте ли, че напитката е била разменна единица за заплащане на данъци?

 

Традиционният руски самовар е създаден през 17 век по подобие на монголските котли от 4 века по-рано. В Русия е прието през лятото чайникът да се поставя на маса в градината, а през зимата – вътре в дома, като се свързва към тръба, която изкарва парата през комина.

 

Електричеството влиза в чайника


Базираната в Чикаго компания Carpenter Electric Company създава първия електрически чайник през 1891 г., който е снабден с нагревателен резистор, разположен в отделение на дъното му.


В същото време обаче Рукс Ивелин Бел Кромптън (Rookes Evelyn Bell Crompton) – британски електроинженер и основател на една от първите големи компании за производство на електрическо оборудване Crompton and Co., създава своя концепция за нагревател за електрически чайник. Така, тъкмо за дебюта си пред публика през 1893 г. на Световното изложение в Чикаго, чайникът вече е снабден с нагревателя, разработен от Crompton.


Годината е 1922, когато фирмата Swan демонстрира своя електрически чайник с интегриран нагряващ елемент. Този елемент е ограден от метална тръба във водната камера.


Автоматизация в действие


Немалко инженерен капацитет е вложен в разработването на по-усъвършенствани версии на електрическите чайници. През 30-те години на 20 век са популярни имената на Уолтър Х. Булпит (Walter H. Bullpitt), който създава предпазен клапан, а приносът за това термостатът да може да спира работа след като водата заври, е на изобретателя John C. Taylor.


Признанието „създател на първия електрически чайник“ официално получава компанията Russell Hobbs. Стартирала дейността си през 50-те години на 20 век, фирмата представя своя Russell Hobbs K1 през 1956 г. Заслугата е на Бил Ръсел (Bill Russell) и Питър Хобс (Peter Hobbs), които преди това създават и автоматичната кафеварка. Отличителната характеристика на този модел е защитата от токов удар, която липсва при предходните чайници.


Моделът, който спечелва популярност заради своя подобрен дизайн, е наследникът Russell Hobbs K2, който излиза на пазара през 1960 г. Чайникът е изработен от хром и до края на следващото десетилетие е най-продаваният чайник във Великобритания.Цената на Russell Hobbs K2 се равнява на половината от средното седмично трудово възнаграждение в Обединеното кралство по това време и често присъства в списъците за сватбени подаръци.


Смарт технологиите срещат електрическия чайник


Съвременните смарт технологии са инкорпорирани и в електрическите чайници. Притежателите на смартфони биха могли да приготвят горещи напитки от разстояние с умния чайник iKettle, характеризиращ се с мощност от 3000 W и съвместимост с операционните системи Android и iOS. За целта потребителите могат да използват и функцията за гласови команди. Уредът работи на няколко програми за различните напитки – съответно 85 ºС за приготвяне на зелен чай, 95 ºС за кафе и 100 ºС за стандартно загряване на водата.За да подготвим материала, използвахме информация от electrickettlesguide.com, smarter.am, independent.co.uk.


Източник на снимковия материал: electrickettlesguide.com, irishtimes.com, pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.