Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Да направим ракета с 3D принтер! Защо не? 3D технологиите вече помагат и на аерокосмическата индустрия

06.06.2020 г.

 

 

Космосът е пространство с безгранични мащаби, но именно такива са и границите на инженерния изследователски интерес. В тази връзка нашето любопитство ни насочи към това да открием какво се случва, когато човешкият ум срещне способностите на прогресиращата технология за 3D принтиране? И както ще видим, тази колаборация прави възможно конструирането на космически ракети, а също и на компоненти в условията на микрогравитация (безтегловност). А нека сега да обърнем поглед и към конкретните примери за адитивното производство в сферата на астроинженерната наука.


 

3D принтирането на космически технологии

 

При 3D технологията за принтиране, наречена wire + arc additive manufacturing (WAAM), електрическата дъга е източникът на топлина, а метална тел е суровината. Тази система е подходяща за конструиране на цилиндри и сфери със заоблени краища – форми, характерни за космическите превозни средства или космическите хабитати.

 

Разработки с помощта на тази техника вече са налице. През 2019 г. Университетът в Кранфийлд, Великобритания стартира сътрудничество с компаниите Thales Alenia Space и Glenalmond Technologies за изграждането на пълномащабен прототип на съд под налягане от титаниева сплав с тегло от 8.5 kg и дължина около 1 m. Материалът, използван за направата му – Ti-6Al-4V, намира приложение в аерокосмическата и биомедицинската индустрия. Съдът ще бъде използван при космически изследвания, а предимството при изработката му е значително по-малкото количество отпадни материали при машинната обработка.

 

Да направим космическа ракета с 3D принтер!

 

Такава цел си поставят основателите на калифорнийския стартъп Relativity Space – Тим Елис (Tim Ellis) и Джордан Нуун (Jordan Noone), която в крайна сметка успяват да реализират. Terran 1 е първата ракета, построена с помощта на 3D принтер за по-малко от 60 дни, и очаква своя първи полет през 2021 г. Иновативното съоръжение е конструирано във фабриката Stagrate, която е първата платформа за автоматизирано производството на ракети, в която са интегрирани интелигентни роботи и АI системи.


 

Адитивното производство разширява своите мащаби и в България. Вижте повече за дейността на някои от водещите компании в бранша – B2N, SpaceCAD и Солид Фил.


Използване на лунните ресурси

 

Друг амбициозен проект на астроинженерите е създаването на т.нар. космически хабитати за предстоящите мисии на Луната, които впоследствие ще бъдат поставени и на Марс. Изграждането на тези съоръжения е продиктувано от оптимизирането на логистичния процес по пренасяне на обемни и тежки предмети от екипажите, а също и предстоящите планове за изпращане на хора на Луната. Планът на разработчиците е да се използва почва от Луната или Марс, позната още като реголит, която ще се трансформира в разнообразни композиции.


 

Немският изследователски институт Laser Zentrum Hannover и Института за космически системи към Техническия университет в Брауншвайг, Германия, инициираха проекта Moonrise през 2015 г. С помощта на 3-килограмов лазер ще се осъществява разтопяване на реголита, който след това ще се подава към роботизирана система, използваща технологията за 3D печат чрез екструдиране.

 

Американската космическа агенция NASA разработва аналогична технология, чрез която металите от почвата на Марс ще бъдат използвани като материал за изработката на електронни елементи и части от космическите кораби. Принципът на действие на 1600-градусовата камера на американската система наподобява електролизата, при която се рафинират метални руди.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от theengineer.co.uk, technology.bg, relativityspace.com и др.


Източник на снимковия материалrelativityspace.com, theengineer.co.uk

ПРОМО.bg

  • Немски етикетни принтери CAB

    Немски етикетни принтери CAB

    Бетелгиус има ново „горещо“ предложение с неустоими отстъпки за Вас! Етикетни принтери CAB с до 15% отстъпка, в зависимост от модела. Количествата са ограничени. Разгледайте наличните модели.

  • Кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX

    Кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX

    СР Абразиви & Инструменти предлага на вашето внимание ново промоционално предложение на нeвероятно добра цена. Вземете сега кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX на страхотна цена.