Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Роботи и дронове – нестандартната помощ за хората в борбата с COVID-19

02.05.2020 г.


Нека си признаем – всички мечтаем да живеем в свят, в който медицината ще може да осигури ефективно и бързо лечение на т.нар. заболявания на съвремието. Но тези желания съвсем не са безоснователни. И то защото науката за здравето има надежден съюзник в лицето на изкуствения интелект и роботите. А днес, в условията на разпространяващата се епидемия от коронавирус, добрите резултати от тяхната колаборация вече са налице. Освен това умните устройства могат да се грижат за благосъстоянието ни и извън болничните стаи. Как на практика се осъществява всичко това, ще Ви разкажем в днешния материал.


 

Отбор за бързо реагиране


В последните месеци темпото на дигитализация в световен мащаб изпревари очакванията, а спешните мерки в борбата с COVID-19 наложиха необходимостта от технологична подкрепа за медицинските специалисти. Вследствие на възникналата ситуация вече можем да говорим за разгърната функционалност на роботите и ползотворното сътрудничество между държавите.

 

Грижа за хигиената – как роботът UVD разгражда ДНК структурата на вируси и бактерии

 

UVD роботът, разработен от базираната в датския град Оденсе компания UVD Robots, предотвратява и намалява разпространението на вируси, бактерии и други видове вредни органични микроорганизми в околната среда, разграждайки тяхната ДНК структура.

 

Какви са характеристиките на UVD робота? В рамките на 10-минутната сесия за дезинфекциране, той излъчва UVC светлина с дължина от 254 nm. Роботът се придвижва със скорост до 5.4 km/h. Свързва се чрез безжична WiFi връзка и може да се управлява чрез приложение. За високата ефективност на интелигентната машина пък свидетелства наградата IERA, позната още като „Оскар“ в сферата на роботиката, с която е отличена през 2019 г.


 

През февруари т.г. UVD Robots предостави свои роботи на над 2000 болници в Китай, като по този начин бяха обезпечени здравни заведения във всички провинции на страната. Това стана възможно благодарение на сътрудничеството между датската фирма и китайския доставчик на медицинско оборудване Sunay Healthcare Supply. Изпълнителният директор на UVD Robots Пер Юл Нилсен (Per Juul Nielsen) отчита засилено търсене на роботите и в други части на Азия и Европа. В резонанс с нуждите в тази ситуация, производството на UVD робота е ускорено и отнема по-малко от един ден, споделя още ръководителят на UVD Robots.

 

Роботи в бели престилки

 

Сега ще проследим как в една от полевите болниците в Ухан, Китай, дневният бе поет изцяло от екипа от 12 робота и други смарт устройства. Импровизираното болнично заведение отвори врати на 7 март 2020 г., а интелигентните разработки са дело на китайския стартъп Cloud Minds Technology.


 

На входа бяха поставени 5G устройства за измерване на температурата на влизащите. Роботи на 24-часови смени имаха задачата да измерват сърдечния ритъм и нивата на кислород в кръвта чрез интелигентни гривни и пръстени, носени от пациентите. Роботи бяха ангажирани и с доставката на лекарства и хранителни продукти, а също с почистването и охраняването на заразените зони. Някои дори изпълняваха роботанци, за да забавляват карантинираните пациенти.

 

Контрол от птичи поглед

 

В борбата срещу коронавируса се включва и един добре познат летящ обект – дронът. Тази година повече от 100 дрона на компанията MicroMultiCopter бяха внедрени в редица китайски градове. Задачата на устройствата е да осъществяват внимателен контрол на движението навън и да идентифицира гражданите, които не носят предпазни маски на обществени пространства. Освен това дроновете могат и да предават съобщения до по-обширна територия, в сравнение с традиционните високоговорители. Сред функциите, които летящите устройства изпълняват още, са разпръскването на дезинфектант и идентифицирането на лица с повишена телесна температура, с помощта на термични сензори.


 

Експресна и безопасна доставка на консумативи? Дроновете на Terra Drone са на Ваше разположение

 

За реализирането на тази надеждна „куриерска“ услуга се е погрижила японската компания Terra Drone. Медицински и други консумативи се транспортират от центъра за контрол на болестта на китайския окръг Синчан (Xinchang) до болницата там. Компанията получава първия лиценз за градска доставка от дронове от гражданската авиация на Китай. Според международното онлайн списание GPS World този тип транспорт е с 50% по-бърз от автомобилния и не представлява риск за лицата, които традиционно извършват тази дейност.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от uvd-robots.com, bbc.com, forbes.com, cnet.com


Източник на снимковия материал: uvd-robots.com, pexels.com, cnet.com, Cloud Minds Technology

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.