Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков – генералът радетел на българския технически прогрес

09.05.2020 г.


Завършваме биографичния ни омнибус с историята на военния инженер ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков, чийто живот маркират завидни военни достижения. Но освен това има забележителен принос за военната промишленост, смело заявява своята позиция в името на техническото развитие и популяризиране на българските технически успехи.

 

Роден на 25 януари 1858 г в гр. Свищов, Симеон Ванков е възпитаник на Николаевско-Александровското реално училище в Одеса, Украйна. Подобно на свои съвременници във военното дело, учи в Русия. Завършва Петербургския минен институт и Второ военно Константиновско училище в Санкт Петербург.

 

Нов старт за българската военна промишленост

 

През 1884 г. поема ръководството на Русенски артилерийски арсенал (дн. завод Арсенал). Около година продължава реорганизацията на предприятието, което вече може да изпълнява своята ключова функция – да осъществява ремонтната дейност на артилерийската материална част и изработването на резервни части за новосформираната след Освобождението армия. За усилената си дейност инж. Симеон Ванков получава орден „За заслуги“.

 

Военачалникът има ключова роля в организирането и ръководенето на военнопромишлените звена, както и командването на Флотилията и Морската част в гр. Русе по време на Сръбско-българската война. Майор-генерал инж. Ванков е член и на няколко обществени организации, между които Българо-македонското благотворително дружество и Българо-македонски революционен комитет „Искра“.

 

Смела визия за техническия напредък

 

В паметта на бъдещите поколения ген.-майор проф. инж. Ванков остава още като активен общественик и председател на първото Българско техническо дружество, основано в гр. Русе през 1885 г. Документите показват, че основна цел на организацията е да подпомогне техническото развитие на страната.


Дейностите на Българското техническо дружество включват срещи, четения, обществени беседи на техническа тематика, издаването на списания и популяризирането на техническото образование и създаването на техническа библиотека, химическа лаборатория, и дори музей. Присъстват въпроси и по отношение на промишлеността, провеждането на изложения, а също и обсъждане на възможностите за разпространението на техническите решения извън пределите на страната.


Историческите извори описват и многообразието от направления, които дружеството има за цел да обхване, а именно: „Химически производства и металургия; Механическа технология, механика и устройство на машините; Електротехника; Строителство и горско изкуство и архитектура; Корабостроене, морска техника, артилерия, производство на оръдия…“.

 

Въпреки че Българското техническо дружество просъществува за кратко, то илюстрира прогресивните идеи и стремежа на обществото към техническо усъвършенстване на страната.

 

Ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков заминава за Русия, където продължава своята военна дейност. Професор е по технология на металите в Московския машинно-технически институт, автор е на академични трудове в сферата на студената обработка на металите и история на артилерията.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от libruse.bg и arsenal-bg.com.

 

Източник на снимковия материал: arsenal-bg.com

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.