Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

На ски в града през цялата година? Мисията възможна на пистата Copenhill в Копенхаген, Дания

11.01.2020 г.

 

Ски, ТЕЦ и екология... Kакво би могло да се получи при тяхното комбиниране? Оказва се – нестандартна, но изключително интересна изкуствена ски писта, разположена в сърцето на датската столица Копенхаген и носеща името Copenhill. Докато доскоро почитателите на зимните спортове с нетърпение очакваха планинските склонове да се покрият със сняг преди да грабнат ските, то днес това не е необходимо благодарение на гъвкавата инженерна мисъл на креативните личности създали пистата Copenhill – главен герой в днешната ни инженерна история.Усещане за планина


Градската среда на Копенхаген приютява съоръжение, което носи истинско планинско усещане. В държавата, разположена на много ниско надморско равнище, планинските активности не са сред дейностите, които природата на Дания би могла да предложи на своите жители. Затова природните особености се компенсират от възможностите на иновативните съоръжения, каквото е изкуствената ски писта Copenhill.Идеята за съоръжението се заражда през 2013 г. С нейния архитектурен план се заемат специалистите от Bjarke Ingels Group, SLA, към които се присъединяват и други инженерни компании – AKT, lüchinger+meyer, MOE и rambøll. Откриването на пистата е на 4 октомври 2019 г. А тя е разположена не къде да е, а на покрива на една от най-екологичните топлоелектроецентрали Amager Bakke. Дължината на пистата е 450 m, а изкачването до върха става с помощта на влек. Има общо 4 писти за спускане според нивото на трудност: по една синя и зелена, както и две червени.


На Copenhill се провеждат разнообразни събития като петъчни фрийрайд спускания, дегустация на вино, детски ски лагер, състезания тип планинско бягане, преходи към върха, а в края на януари т.г. там ще бъде отбелязан и Световният ден на снега. След тренировка, можете да се насладите на ароматно кафе в заведението в подножието на пистата.

 

 

 

Знаете ли, че на фасадата на ТЕЦ -а е построена най-високата стена за катерене, която се издига на 85 m и е широка 10 m? Тя е проектирана така, че да наподобява планинско катерене и е дело на българската компания Walltopia.

 


Да превърнем отпадъците в енергия


В електроцентралата Amager Bakke ежедневно се доставят около 300 камиона с боклук, което на годишна база се равнява на около 400 000 t отпадъци, което осигурява електричество за около 30 000 и топлинна енергия за 60 000 хиляди домакинства в Копенхаген. Централата е построена през 2017 г., а нейният дизайн е дело на архитектите от Bjarke Ingels Group.


И още малко цифри – от 1 t отпадъци двата инсинератора на централата произвеждат заедно 2.7 MWh топлина и 0.8 MWh електрическа енергия. В най-натоварените моменти, в рамките на един час, те могат да изгорят до 70 t отпадъци – тегло, равняващо се на близо шест едноетажни автобуса!Общата площ на сградата на електроцентралата е 41 000 m2. Покривът на съоръжението се разпростира на 10 000 m2, а височината му е 85 m. За изграждането на фасадата архитектите избират алуминиеви тухли с дължина 1.2 m и широчина 3.3 m.


Нещо повече, Amager Bakke е разположена на правилното място – в града, чиято цел е след 5 години да се превърне в първата въглеродно неутрална столица, а съчетанието с пистата е едно от най-интригуващите архитектурни решения.


За да подготвим материала, използвахме информация от copenhill.dk, CopenHill Urban Mountain, audi.com и др.


Източник на снимковия материал: copenhill.dk, CopenHill Urban Mountain.

ПРОМО.bg

 • Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Аква Системи ще зарадва своите клиенти с ниски цени. Изберете сега своята система за битови отпадъчни води Grundfos Sololift и решете проблемите си с канализацията. Вижте предложението!

   

 • Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Бетелгиус подарява 20% отстъпка за 27 броя етикетни принтери cab MACH1, резолюция 200 dpi, поръчани или закупени само на 20 август 2020 г. Празнувайте заедно с компанията.