Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Необичайна среща на архитектурните епохи, или как старите водни кули заживяват нов живот

01.02.2020 г.Съвременната архитектура има способността да трансформира сградите от предходни архитектурни традиции така, че да се запази тяхната ценност като образци на своето време, но да станат и пълноценна част от съвремието. Пример за това преобразяване са водните кули, които в миналото са изпълнявали важната роля да осигуряват така ценния за всички нас природен ресурс. Излизането от конвенционалното приложение на градските постройки, изненадващите функции, които приемат, а също и пресечната им линия с изкуството привлякоха нашия интерес, за да посветим на тази тема днешната история.

 

Дом на съвременното изкуство


Прегърната от естествена зелена покривка, в любопитния от архитектурна гледна точка квартал „Лозенец“, се намира водната кула на София. През миналия век тя снабдява столичани с вода от рилските извори, а в допълнение изпълнява и ролята на наблюдателна кула.


Присъщо за началото на 20 век, проектът на кулата е дело на западноевропейски специалист в градоустройството, а именно немският инженер Франц Салбах. Четириетажната постройка е изградена по френски модел, като за целта се използват стоманобетон и тухлена зидария. Строителството отнема малко повече от година и е финализирано през 1929 г. Кулата е висока 27 m и е с обем от 100 m3. За локация е избрана най-високата точка в квартала по това време, разположена на височина от малко над 610 m.


Изкачвайки се по извитата метална стълба в кулата, слънчевите лъчи проникват през прозорци с елегантни метални рамки. Впечатляващ е балконът с метален парапет, от който се открива панорама към Витоша и центъра на София.


Дълги години след като преустановява работата си като водна кула, постройката бива изоставена. Но от 15 години насам, благодарение на гражданска инициатива, тя живее своя втори живот. В момента кулата е убежище на произведения на съвременното изкуство и функционира като „Галерия + 359“. Вратите на кулата са отворени за срещата на артисти от различни културни направления.


През 2004 г. сдружение ИМЕ стартира фестивала Водна кула арт фест (Water Tower Art Fest), който има за цел да облагороди важни сгради, а за първа локация на събитието е избрана водната кула в Лозенец. От 2017 г. фестивалът се трансформира в творческа резиденция. Артистичните прояви набират популярност и извън границите на България, обединявайки културни дейци от различни държави.

Викторианският аристократ


Не по-малко любопитна е и съдбата на водната кула в лондонския квартал Кенингтън (Kennington), Англия. Построена във викториански стил, кулата с внушителните си 10 етажа приковава интереса и на невъоръженото за дълбините на архитектурата око. Построена е през 1867 г., за да осигури необходимите 30 000 галона вода на 800-те семейства, настанени в Lambeth Workhouse*.Любопитен факт е, че на 7-годишна възраст Чарли Чаплин за кратко живее в Lambeth Workhouse заедно със своята майка.

 

Инвестиция от 2 милиона британски лири превръща кулата в изискан дом с 5 спални и 4 бани. Публикации от 2019 г. посочват, че сградата излиза за продажба на имотния пазар срещу сумата от 3.6 милиона британски лири. Освен че е реновирана, към кулата е добавена и двуетажна стъклена пристройка с огромни врати с плъзгащ механизъм. А внушителната гледката към Лондон от всекидневната допринася към стойността на обновената постройка.


Изкуството и социалната промяна в Ню Йорк


Третата ни дестинация за днес е Ню Йорк, САЩ. В града с около 17 000 водни резервоара с трайно присъствие на градските покриви в миналото, ще посетим едно от зорко наблюдаващите града съоръжения. Разположената на златния бряг на Гринуич Вилидж (Greenwich Village's Gold Coast) кула разполага с голяма тераса и обширни вътрешни пространства, а благодарение на високите прозорци, се къпе в слънчева светлина през целия ден. Дизайнът е на архитектите от Messana O'Rorke Architects.През 2014 г. стартира проектът Water Tank Project. В рамките на него водните съоръжения са украсени с произведения на артисти и ученици. Освен изложба, проектът е и кампания, която цели да повиши информираността за екологични проблеми, свързани с водния ресурс в световен мащаб.

 

 

 

*комплекс от общежития в Англия, в които в миналото хората в затруднено финансово състояние получават подслон и работа


За да подготвим материала, използвахме информация от vestnikstroitel.bg, watertowerartfest.com, idealhome.co.uk и др.


Източник на снимковия материал: lozenetz-sofia.info, idealhome.co.uk, huffpost.com (Douglas Eliman), thewatertank.com

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.