Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Непреходната стойност на печата, или по пътя на еволюцията на печатната преса

01.03.2020 г.

 

Въпреки дигиталната революция, усъвършенстването на електронните устройства и бързината на информационния поток, който онлайн каналите за комуникация предоставят, печатните издания все още успешно удържат фронта срещу съмненията относно тяхното бъдеще и устойчивост. А повод за размислите ни върху тенденциите в медийните издания е любопитният път на технологично развитие на печатната преса – средството, на което вече няколко века дължим срещата си с виртуозните майстори на словото и всеобхватното познание за света.


 

Печатната преса се появява за първи път в Китай, но дължи популярността си на Европа, където се усъвършенства и механизира.

 

Пътят на усъвършенстването

 

И при печатната преса забелязваме закономерна приемственост между технологиите в епохите. Тя е наследник на средновековната хартиена преса, която пък от своя страна заимства технологията на пресите за обработка на маслини и производство на вино. При печатарската машина с помощта на дълга дръжка се завърта тежък дървен винт, оказващ натиск върху хартията, намираща се върху дървен валяк, на който са поставени буквите.

 

Говорейки за печатната преса, няма как да пропуснем заслугите на Йоханес Гутенберг, който променя парадигмата за печатането, създавайки машинен печат с подвижен набор и първата механична печатна преса. Усилията му се увенчават с успех през 1452 г., когато излиза от печат популярната 42-редова Библия, известна още като Гутенбергова Библия. А наименованието ѝ идва от броя редове на една страница. Последва отпечатването на църковни документи, както и няколко издания на латинска граматика.


 

Класация на Сънди таймс от 2001 г. определя Гутенберг като личност на хилядолетието.

 

Колелото, което създава печатните издания

 

Три столетия изминават до появата на първите метални преси, при които се открива силата на парата. Към средата на 19-ти век американският изобретател Ричард Марч Хое (Richard March Hoe) усъвършенства технологията на моторна цилиндрова преса с голям централно разположен цилиндър, на който са поставени буквите. Машината има скорост на въртене от 2 000 оборота. Устройството показва завидни способности, отпечатвайки по 8 000 страници на час.


Пак през 19-ти век светът става свидетел и на първата преса за офсетов печат. Принципът на действие се изразява в прехвърляне на материала за печат от пластина към гумено платно и след това – върху хартия или друга повърхност. За основател на тази технология се смята Роберт Баркли (Robert Barclay), който през 1875 г. съвместява трансферния печат с откритието на Ричард Марч Хое, а характерното тук е еднопосочното движение на цилиндъра. Именно така се създава първата ротационна офсетова литографска печатна машина с метален цилиндър, около който има специален картон.

 

Хегемонното присъствие на този метод за печат e предопределен от възможността за отпечатване на повече от един цвят в рамките на един цикъл на действие. На пресата за офсетов печат трябва да „благодарим“ и за най-широко използвания през 21-ви век метод за реализиране на съвременните печатни материали, а именно офсетовата литография.


 

Новите технологии променят играта

 

И ето, че неусетно достигаме 20-ти век, когато откриването на електрическата енергия неминуемо оказва влияние върху печатната преса. По дизайна на машината се забелязват и немалко механични промени, свързани с бързодействието, хартията, автоматичните макари за хартия и фотоелектрическото управление на цветовия регистър.

 

Не е изненада за всички, че с появата си в средата на 20 век компютърът оказва своето влияние в посока на цифровизацията в процеса на работа на печатарските машини.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от britannica.com, printmedia.bg, obekti.bg.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com, alchetron.com

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.