Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Неуморимият стремеж към знания на Мария Мичъл – първата жена професионален астроном в Америка

27.06.2020 г.


„Нашият ум изпитва глад за знания за всичко около нас, и колкото повече знания придобиваме, толкова по-голямо става нашето желание; колкото повече наблюдаваме, толкова по-голяма е способността ни да виждаме.“. Този цитат на Мария Мичъл е и обобщение на нейния житейски и професионален път. Тя е първата жена професионален астроном в Америка, но заедно с това и преподавател, библиотекар и натуралист, посветил живота си на науката и на правото на жените на образование. Повече за живота на Мария Мичъл, разказваме в днешната ни история.

 

Мария Мичъл е родена на 1 август 1818 г. на о. Нантакет в щата Масачузец, САЩ. Нейните родители Лидия и Уилям Мичъл са истински радетели на доброто образование. Наследила интереса към астрономията от своя баща, Мария е дете с неизчерпаем ентусиазъм за нови знания и прекарва часове в изучаване на математика и астрономия. Тя е едва 12-годишна, когато помага на баща си в изчисляване разположението на дома им по време на слънчево затъмнение. Само две години по-късно на базата на нейните навигационни изчисления група моряци се отправят на дълго пътуване за лов на китове.

 

Откритието, което ще промени живота ѝ

 

Водена от изследователското си вдъхновение, всяка вечер Мария Мичъл наблюдава небето над Тихоокеанската национална банка (Pacific National Bank). Нощта на 1 октомври 1847 г. обаче ще се окаже повратният момент в научната кариера на Мичъл. Тя забелязва малък размазан обект, който не присъства на нейните астрономически карти. Така, на 29-годишна възраст, тя открива Кометата 1847-VI, позната още като „Кометата на Мис Мичъл“.

 

Отначало Мичъл изпитва притеснения как ще се възприеме от научната общност това, че откритието е направено от жена. Съдействие на младия учен в този момент оказва президентът на университета „Харвард“ – Едуард Еверет. За своето постижение Мария Мичъл става първата жена-професионален астроном в Америка. А кралят на Дания Фредерик VI, който е любител астроном, удостоява младата дама със златен медал.

 

Закономерно, този успех печели на Мичъл широка слава и отключва пътя ѝ за нови научни върхове. През 1856 г. напуска библиотеката Nantucket Atheneum, в която работи по това време, и се отправя на пътешествие из САЩ и Европа. Мичъл става и първата жена член на Американската академия за изкуство и наука.

 

Призванието да предадеш знанията си

 

Основателят на престижния колеж „Васар“ в Ню Йорк е впечатлен от постиженията на Мария Мичъл и предлага тя да стане професор в новооткритото учебно заведение и директор на обсерваторията. Там тя фокусира изследванията си върху изучаване на Слънцето, Юпитер и Сатурн.

 

Въпреки строгите си изисквания като преподавател, Мичъл печели любовта на своите ученици, които често съветва да не престават да работят усилено и да отделят внимание на себе си.

 

Наред с научните си достижения, Мария Мичъл активно защитава правата на жените и достъпа им до образование. От 1869 г. е член на Американското философско дружество и подпомага създаването на Асоциацията за напредък на жените през 1873 г.

 

Година след пенсионирането ѝ, през 1889 г. завършва земният път на Мария Мичъл.

 

През 1902 г. е основана Nantucket Maria Mitchell Association, чиято цел е да съхрани наследството на Мичъл. Асоциацията управлява две обсерватории, природонаучен музей, аквариум и съхранява родното място на Мария Мичъл. Неправителствената организация провежда разнообразни програми, свързани с науката и историята, за хора от всички възрастови групи. Летните програми и съоръжения се ръководят от обучаващи се или завършили образованието си стажанти.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от mariamitchell.org, womenofthehall.org и др.


Източник на снимковия материал: mariamitchell.org

ПРОМО.bg

  • Електрически и обемни бойлери Tesy

    Електрически и обемни бойлери Tesy

    Не пропускайте новото специално предложение на фирма Рувекс. Вземете сега високообемен или електрически бойлер Tesy с 10% отстъпка и безплатна доставка. Възползвайте се сега!

  • Консултация за регистрация на търговска марка

    Консултация за регистрация на търговска марка

    Имате бизнес в България и искате да се отличаватe на българския и/или европейския пазар. Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ предлага специални условия за експертна консултация. Вижте!