Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

09.02.2019 г.

Изправено пред климатичните промени в глобален план, човечеството е принудено да се справя с предизвикателства като зачестили наводнения и засушавания в някои райони от планетата. Но изграждането на язовири и засаждането на дървета е бавна и недотам ефективна мярка. Защо тогава да не решим проблема директно, като просто преместваме облаците и ги караме да валят там, където е нужно? Този въпрос си задали трима южнокорейски архитекти, които стоят зад създаването на футуристичен модел на машина, наречена Cloud Capture, служеща именно за улавяне и транспортиране на дъждоносни облаци.В идеята за нейната реализация са заложени най-напредничави материали и технологии. Проектът за машината предвижда тя да бъде толкова ефирна и лека, че да виси във въздуха и да бъде носена от вятъра.


Задачата на така замисления облакоуловител е не само да намира и задържа облаци, но и да ги накара да завалят на най-подходящото място. Така, с негова помощ облаците ще могат да се преразпределят по небето по начин, по който количеството на валежите в различните области на Земята да бъде балансирано, което би довело до всеобщо водно равновесие.Cloud Capture се очаква да улавя облаци най-вече от районите, където тяхното количество е преобладаващо – предимно над океаните в екваториалните региони с висока влажност. Авторите на идеята са проектирали своята носена от въздуха структура така, че тя да може да абсорбира влагата от облаците и след като я пренесе до област с минимално ниво на валежи, да я освобождава под формата на водни капки.Машината е конструирана от множеството еластични рамки, които ѝ дават възможност гъвкаво да изменя формата си. Те са задвижвани от система от механични ребра. Щом външната мембрана на машината влезе в контакт с влагата на облака, ребрата се задействат и отварят структурата на облакоуловителя чадърообразно. Когато облакът се намира под „чадъра“, ребрата разтварят еластичните рамки, които преобразуват системата в обемна балонообразна структура. Така облакът вече е „уловен“. „Балонът“ е изпълнен с фина мрежа за задържане на влаговите частици. Тя е изработена от хидрофилен материал и нейните молекули изтеглят влагата от въздуха. По този начин водните пари в мрежата кондензират до водни капки, които се оттичат към намиращия се в долната част на системата резервоар.След това Cloud Capture следва да бъде носена от вятъра към определената дестинация – пустиня или район със сух климат. Когато съоръжението достигне зададената цел, серия от маркучи-пръскачки, разположени в неговата основа, разпръсват водата под формата на дъжд към земята.


Такава система за предизвикване на дъждове би било надеждно средство за компенсиране ефекта на неравномерно разпределяне на валежите по земното кълбо. Улавянето на облаците от влажните региони може да предотврати наводнения и заедно с това да бъде жизнено важно за засушените райони. Транспортирането на облаците до оскъдни на валежи места би могло да промени „цветовете“ на планетата Земя. Така сухите и безплодни пустини могат да се превърнат в свежи и зелени, а страдащите от безводие градове – да започнат да процъфтяват. Това може да е само началото на удивителни положителни промени, породени от намесата на човека във водния кръговрат, благодарение на авангардните технологии.


Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.БГ


Източник на снимковия материал: dezeen, eVolo

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.