Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Могат ли тестове за отпадъчни води да се използват за скрининг и ранна превенция срещу COVID-19?

16.04.2020 г.

 

„Никога досега в историята иновациите не са обещавали толкова много на такъв голям брой хора за толкова кратко време". Тези думи на Бил Гейтс звучат доста актуално в настоящия момент, в който научната общност трябва бързо да насочи усилията си в справяне с коронавируса, който с размах размести пластовете на глобалния дневен ред. В търсене на решения за превенция на разпространението на COVID-19, група учени разработват тест, идентифициращ наличието на инфекцията в отпадъчните води. А повече за перспективите пред този метод ще разберете в следващите редове.

 

 

Д-р Джуген Ян (Zhugen Yang) е преподавател по сензорна технология в Института за водни науки на университета Кренфийлд в Англия (Cranfield Water Science Institute). Освен това той ръководи екипа, разработващ инструмента за изследване на отпадъчните води за коронавирус. Но как намират идеята? Пред онлайн изданието Smart Water Magazine експертът разкрива детайли за откритията на научната група.

 

На базата на успешната практика

 

Екипът на д-р Ян успешно разработва комплекти за бързо тестване на генетичен материал в отпадъчни води, които използват устройства на хартиен носител и биха могли да намерят приложение в пречиствателни станции. Чрез откритието е реализирана бърза ветеринарна диагностика в Индия, както и изследване за малария сред селското население в Уганда.

 

Комплектите са снабдени със сензор за филтриране на рибонуклеиновите киселини на патогени, които след това реагират с предварително заредени реагенти, за да потвърдят наличието на инфекции. Резултатите са видими с просто око – положителните резултати се визуализират във формата на зелен кръг, а отрицателните – в син. Тестовете се предлагат на достъпна цена (1.25 щатски долара), а след като преминат допълнително усъвършенстване, могат да се използват и от лица, които не са специалисти.


 

Освен надеждни, този тип инструменти са удобни за подреждане и пренос. След употреба те могат да бъдат изгорени, с което се минимизира и рискът от замърсяване.

 

Ранната превенция на COVID-19

 

Изследването на отпадъчните води според д-р Ян има ролята на предизвестител и е отлично средство за превенция на разпространението на вируса, позволяващо на властите да предприемат ефективни действия. При асимптомни случаи на пациенти с коронавирус или в условия на битуваща несигурност сред дадена общност за наличие на инфекцията, с помощта на аналитичните устройства би могло да се извършва бърз скрининг, а населението ще бъде поставяно в изолация при необходимост.

 

Какви са перспективите?

 

В изследването на учените от университета в Кренфийлд се посочва, че хартиените устройства ще могат да се прилагат не само от експерти в тази област. Д-р Ян и екипът му предвиждат, че инструментите в бъдеще ще предоставят скоростна и пълноценна картина на здравния статус на населението.

 

 

До момента ходът на проучването е в рамките на лабораториите на Научния институт на университета Кренфийлд, като неговият мащаб ще се разгърне и в други части на страната. Изследователите виждат възможности за колаборация и с други организации, което според д-р Ян ще подобри работата на продукта. Научният проект е финансиран от Съвета за научни изследвания в областта на околната среда (Natural Environment Research Council) в Обединеното кралство и Кралската инженерна академия, а идеи за съвместна работа е предложила и една водна компания.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от smartwatermagazine.com.

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.