Инженерни истории

Технологиите в нашето ежедневие – от творческа измислица до реалност

13.07.2019 г.

С развитието на науката технологиите се усъвършенстват шеметно и осезаемо променят нашия живот. Чудесата на безграничната инженерна мисъл днес се превръщат в реалност по-бързо, отколкото можем да си представим. А само преди половин век роботите, изкуственият интелект и мобилните технологии са присъствали единствено на страниците на научнофантастичните книги и сценарии. Идеите са били плод на неизчерпаемото въображение на техните автори, притежаващи „пророческата“ дарба да чертаят бъдещия облик на света. В днешната „Инженерна история“ ви представяме някои от най-любопитните технологични идеи от книги и филми, които вече са реалност.


 

Айзък Азимов, който смело наднича в света на бъдещето


Един от най-популярните писатели-футуристи е Айзък Азимов. По повод Световното изложение в Ню Йорк през 1964 г., писателят пренася читателите 50 години напред във времето с есето си „Посещение на Световното изложение през 2014“ (Visit to the World's Fair of 2014), публикувано в New York Times. Роботите, според писателя, ще бъдат достатъчно интелигентни, за да станат помощници на човека в домашните и работните му задължения. В наши дни роботите вече са реалност, а все повече професии се изпълняват от тях.


Уредите, според Айзък Азимов, няма да имат кабели и ще се зареждат от батерии – още един факт, с който сме свикнали в нашето съвремие, но за съвременниците на автора е в сферата на имагинерното.


Друга хипотеза на писателя е, че конвенционалната телевизионна техника ще бъде заменена от екрани на стената. Авторът въвежда и концепцията за 3D телевизорите, за които пише, че „ще се появят прозрачни кубчета, през които ще стане възможно триизмерното гледане“. ЗD технологията днес е развита значително и позволява да се насладим на любимите си филми в киносалона или на ултратънкия телевизор у дома.


Азимов „открива“ и възможността за визуален контакт по време на телефонен разговор. Според него, екранът на устройството ще има и други функции – работа с документи, четене и заснемане, а спътници в космоса ще осъществяват свързването по телефона от всяка точка на света. Познато, нали?

 

Технологичните идеи на Бредбъри


Друг известен класик, Рей Бредбъри, предсказва в книгата си „451 градуса по Фаренхайт“, издадена през 1953 г., появата на редица иновации. Героинята Милдред използва радио устройство, което наподобява днешните безжични слушалки. Чрез издаване на звук те улеснят заспиването ѝ.


Милдред и Монтаг гледат телевизия, позволяваща интеракция между човека зад екрана и зрителите. В този феномен можем да открием днешните видео разговори.


Персонажите в книгата използват специални ръкавици, чрез които отварят вратата на дома си – което днес разпознаваме в технологията за разпознаване на пръстови отпечатъци.Идеята за първия хуманоид – дело на режисьора на „Метрополис“


Още през далечната 1927 г. емблематичният филм на Фриц Ганг – „Метрополис“ включва в сюжетната си линия първия в историята на киното робот – Мария, създаден по подобие на реален женски персонаж от филма. Днес всички знаем за София, нали?А дали концепцията за Alexa не идва от „Стар Трек“?


Научнофантастичният филм от средата на миналия век – „Стар Трек“, също е пионер в представянето на прототипи на модерни технически устройства. Героите във филма общуват безжично, чрез т.нар. „комуникатор“, изцяло наподобяващ модерния мобилен телефон.


На ръцете си звездните персонажи носят устройство, препращащо към смартчасовниците днес, а информацията, която си предават, е на електронно устройство, в чието лице разпознаваме днешния електронен четец или таблет.


В сюжета на филма забелязваме как персонажите получават информация чрез подадени гласови команди. А може би това е дало идеята за създаване на виртуалните асистенти Siri, Google Assistant и Alexa?


Потенциалът на новите технологии е неизчерпаем. Въпрос на време е да станем свидетели на това какви ще са следващите инженерни открития и дали те ще съвпаднат с футуристичните идеи от художествените произведения.


За да подготвим материала, използвахме информация от nytimes.com, gradesfixer.com, bnt.bg и др.


Източник на снимковия материал: pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Коледна промоционална кампания на LDG

    Коледна промоционална кампания на LDG

    Ножица за срязване на кабели, клещи за кримпване, комплект инструменти и още, и още продукти. Ето ги новите специални предложения на коледни цени от LDG – както винаги от световнодоказани марки.

  • Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Стартов пакет „Отопление за радиатори“

    Отоплявате се с радиатори? Със стартовия пакет на iNELS „Отопление за радиатори“ ще можете да управлявате 3 радиатора чрез безжични термоклапи. А добрата новина е, че цената сега е изключително изгодна!