Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Удивителната история на проф. Елисавета Карамихайлова, която поставя началото на ядрената физика в България

07.09.2019 г.

В нашата история има редица българи, чиято интригуваща биография и изключителни успехи, надхвърлили границите на родината, сякаш остават извън обсега на нашето внимание. Днес ще ви разкажем за един емблематичен учен – проф. Елисавета Карамихайлова. Тя е първият ядрен физик у нас, но освен това е пример за човек с блестящи познания, богата душевност и безусловна отдаденост към науката. А нейните постижения, както ще видим, имат значителен принос за развитието на ядрената физика не само в България, но и в глобален мащаб.


 

Ценностите, които семейството възпитава

 

Елисавета Карамихайлова се ражда през далечната 1897 г. във Виена. Нейната майка – Мери Слейд, е с английски произход, а баща ѝ е българин. На семейството на Елисавета обаче се налага да се се премести в България, когато баща ѝ – д-р Иван Карамихайлов, е назначен като ръководител на болница „Червен кръст“ (днес „Пирогов“).

 

От своите родители Елисавета наследявародолюбие, доброта и оптимизъм. Младото момиче проявява хуманизма, с който е възпитана, помагайки с майка си и сестра си по време на Балканските и Първата световна война, в които нейният баща е лекар-доброволец.

 

Разработки с принос за революционни открития

 

Елисавета Карамихайлова е възпитаник на Виенския университет – едно от най-авторитетните висши учебни заведения по това време. Проучванията на талантливата българка в Радиевия институт са фокусирани основно върху гама-лъчите и влиянието, което те оказват. Тя участва и в изследването на радиолуминесценцията и радиофотолуминесценцията, които ще имат принос при процеса за установяването на лъчението, което организмите поемат за определен период. Трансмутацията, т.е. трансформацията на даден химически елемент в друг вследствие на ядрена реакция, е още един клон на науката, на който българката отделя внимание. Академичното развитие на дамата не спира до тук – впоследствие ѝ е присъдена и научната степен „доктор“.

 

Мащабно проучване на д-р Карамихайлова от 1931 г., проведено заедно с австрийския физик Мариета Блау, се оказва решаващо за друго революционно постижение – откриването на неутрона, за което Джеймс Чадуик дори е удостоен с Нобелова награда.

 

По време на престоя си в австрийската столица, д-р Карамихайлова се присъединява и към Международното дружество на жените с висше образование.

 

Научната си кариера продължава в престижния университет в Кеймбридж, Англия, за който печели стипендия. Тя работи в Кавендишовата лаборатория в университета, чийто ръководител тогава е основателят на ядрената физика – лорд Ърнест Ръдърфорд.Там тя има възможността да си сътрудничи с изтъкнати световни имена от научния свят. По това време д-р Карамихайлова опознава още една област на тази наука – ядрената спектроскопия (бел. ред. дял от ядрената физика, изучаващ свойствата на ядрените енергетични нива).

 

Родината винаги остава в сърцето

 

Въпреки множеството перспективи и забележителната научна дейност в Европа, българският гений на ядрената физика избира да продължи работата в родината си. Тя упорито следва това своето желание и след двата отказа, които получава при кандидатстването си за преподавателска позиция в страната. Вече доцент, Елисавета Карамихайлова основава и оглавява Катедрата по атомна физика към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където става първата жена – хабилитиран преподавател. Освен че донася своята апаратура и внедрява ръчно направени съоръжения, тук тя пренася модерни стандарти и полета за обучение, както и навици от европейския начин на живот.

 

Продължава да работи като ръководител във Физическия институт към Българската академия на науките (БАН), където акцент на научната ѝ дейност е радиоактивността в природата. Получава и научната титла „професор“.

 

В края на живота си българката предоставя цялото си имущество на БАН, а тялото си дарява за научни . Безценно е обаче нематериалното наследство, което проф. Карамихайлова оставя след себе си – десетки научни изследвания и невероятни познания, които със същата отдаденост предава на своите студенти и млади български учени.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от „Българите! Забравените постижения“, изд. Ciela, obekti.bg и др.

 

Източник на снимковия материал: gutenberg-e.org

ПРОМО.bg

 • Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Системи за битови отпадъчни води Grundfos Sololift 2

  Аква Системи ще зарадва своите клиенти с ниски цени. Изберете сега своята система за битови отпадъчни води Grundfos Sololift и решете проблемите си с канализацията. Вижте предложението!

   

 • Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Етикетни принтери cab MACH1 от Бетелгиус

  Бетелгиус подарява 20% отстъпка за 27 броя етикетни принтери cab MACH1, резолюция 200 dpi, поръчани или закупени само на 20 август 2020 г. Празнувайте заедно с компанията.