Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Ухан – фениксът на китайските високи технологии

11.04.2020 г.


Сред асоциациите, които извиква в съзнанието ни Китай, със сигурност присъстват думи като технологии, икономика, прогрес. А това е напълно валидно и за китайския град Ухан, който сякаш преди разпространението на COVID-19 незаслужено бе извън полезрението на глобалния информационен поток. Днес ще погледнем отвъд злободневието на новините, за да Ви представим града, превърнал се в нарицателно за научно-техническо развитие.

 

 

Столицата на провинция Хубей е водещ икономически и транспортен център за Китай. А заслуга да се превърне в такъв има създадената през 1988 г. високотехнологична зона, позната като Оптичната долина на Китай (Optics Valley of China).


Ухан пази 3500-годишната културна история на цивилизация, населявала територията около басейна на р. Яндз. Културната традиция и до днес е кормило на икономиката, а развитието на творческите индустрии има нескромен принос за брутния вътрешен продукт на града.

 

Подкрепа за таланти и научни експерти

 

През 2009 г. се създава специална зона за таланти, която има за цел да даде тласък на израстването на най-добрите местни и чуждестранни откриватели на научни и технологични иновации. Зоната обединява носители на отличия, експерти от бизнеса, изследователските и академичните среди и др.

 

През 2013 г. заработва интерактивна платформа, чиято цел е да свърже стартъпи и успешни предприемачи и да дава експертни насоки на новосформираните компании за техните бизнес начинания.


 

Биомедицина, индустрия и Град на бъдещето

 

Biolake е втората по големина биотехнологична индустриална база в Китай. В нея работят около 3000 компании, а седем индустриални парка образуват клъстера, който обхваща направленията биомедицина, биомедицински инженеринг, биоземеделие, прецизна медицина, интелигентни лекарства и биоуслуги.


В „Модерния индустриален парк“ на Оптичната долина са съсредоточени търговията и развитието на индустрията на услугите – информационни технологии, интелигентна здравна система, big data и др. Към момента там функционират повече от 100 компании, а прогнозите предвиждат приобщаването на още 100 индустриални фирми, 200 000 служители и годишна печалба от над 20 млрд. юана (2.88 млрд. долара).


Пристанищна логистична и екологична жилищна зона, център на тежката промишленост, иновационната индустрия, новите източници на енергия и опазването на околната среда – така можем да опишем накратко индустриалните направления на „Умния индустриален парк“ на Ухан, който си поставя не по-скромни цели за развитие от останалите зони в Оптичната долина.


 

Широката бленда на услуги, в които намира място съзидателната енергия на специалистите се допълва от екотуризъм, международен бизнес, авиационни, иновативни енергийни услуги и др., които обединява „Научно-техническият град“ в Долината.


Ухан е традиционен домакин на биенале за дизайн, което търси пресечните точки между изкуството и технологиите. От 2017 г. градът е и член на Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, заемайки своето място в категория „Дизайн“.

 

Заимствайки модела на „малки квартали и пътна мрежа с висока плътност“ от американския град Чикаго, „Централният град“ в Оптичната долина приютява търговски центрове, развлекателни пространства, жилищни комплекси, финансови институции и бизнес корпорации от ключови за страната сфери.

 

„Град на бъдещето на Ухан“, е последната зона от разходката ни из технологичния мегапарк. С внушителните си 66 kmи около 500 компании, изследователски института и академични институции, той е център за развитието на сфери като оптоелектроника, опазване на околната среда и производство на висок клас оборудване.


В периода от 2010 до 2019, двама нобелови лауреати са привлечени като консултанти в Града на бъдещето в Ухан.


Наскоро там стартира проект за производство на компютърни чипове, възлизащ на 30 млрд. долара. А крайната цел е през 2020 г. да се произвеждат по 300 000 чипа месечно. Кой друг, ако не Китай, би могъл да си постави подобни амбициозни цели, дори и в настоящите обстоятелства?

 

Лесно придвижване на стоките


На подобен мащабен технологичен парк връзката с останалите точки по света е от първостепенно значение. Тук идва мястото на зоната за свободна търговия, изпълняваща функцията на логистична зона и зона за обработка на износа, която предлага добри условия за импорт и експорт на стоки.


Животът след COVID-19

 

През последните седмици на март медиите предоставят все повече положителна информация за състоянието на индустрията в Китай. Потвърждение на това намираме и от официалната уебстраница на технологичната зона в Ухан, която анонсира, че вече 268 чуждестранни предприятия са стартирали работа в Оптичната долина. След двумесечна пауза, подземният транспорт в града също отваря шест свои метролинии.


 

Но какви иновативни средства помагат на Ухан да преодолее кризата? В Optics Valley е една от импровизираните болници за лечение на коронавирус. Чрез 5G безжична мрежа лекарите в Ухан споделят данни с други болници, осъществяват видеоразговори, а информацията за състоянието на пациентите се съхранява на облачна платформа. Роботи и безпилотни транспортни средства осъществяват доставката на медикаменти, храна и др.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от en.unesco.org и chinaopticsvalley.com.

 

Източник на снимковия материал: chinaopticsvalley.com

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.