Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Представяме ви 5 факта за Леонардо да Винчи, за да отбележим 500 години от смъртта му

06.07.2019 г.

Знаете ли кой е написал първото CV? А кой за първи път обяснил защо небето е синьо? На 2 май 2019 г. светът отбеляза 500 години от смъртта на абсолютния гений и еталон на ренесансовия човек – Леонардо да Винчи. Събитието събра главите на Италия и Франция и бе отбелязано пищно от редица институции, учебни заведения и музеи по цял свят. Личността на да Винчи е безспорен феномен – освен че е талантлив творец, неговият блестящ ум оставя белег върху анатомията, физиката, инженерните науки, военните технологии, медицината и още редица области, важни както за обществото, така и за всеки индивидуално. Ето защо, възхитени от неповторимите му способности, ви предлагаме 5 любопитни факта за личността му. 1. Освен че можел да пише еднакво добре и с лявата и с дясната си ръка, при това едновременно, Леонардо пишел и наобратно. Повечето му текстове са изписани от дясно на ляво, отдолу нагоре и от последния лист към първия. Според някои това бил начин да защити труда си от кражби, но други поглеждат на въпроса съвсем практично – така мокрото мастило не се размазвало.


 2. Единственият ръкопис на да Винчи, който се намира извън Европа, е притежание на Бил Гейтс. т.нар. Codex Leicester е илюстриран бележник, обхващащ теми като разпространението на светлината в небето, размишления за това защо Луната е светла и изследвания в хидродинамиката. Собственикът на Microsoft го купува в средата на 90-те години за близо 40 млн. долара.


 3. Като художник, Леонардо естествено се интересува от свойствата на светлината и осветлението. Въпреки това, за разлика от други художници, той се обръща към науката и по-специално – към физиката. Той обяснява защо небето е синьо далеч преди физици като Джон Тиндал или лорд Рейли да го направят през 19-ти век. В една от тетрадките си да Винчи пише, че хората възприемат небето като синьо заради светлината на слънцето, падаща върху малките частици влага в атмосферата. 4. Леонардо да Винчи бил първият, който открил, че възрастта на едно дърво може да се определи от кръговете в стъблото му. По-късно, в следствие на това откритие, се ражда науката дендроклиматология, която изучава климата според именно тези дървесни пръстени.


 5. Ето че и съвременните HR специалисти има за какво да благодарят на ренесансовия художник! Счита се, че именно той съставил първото CV. Преди да се яви пред херцога на Милано Лудовико Сфорца в ролята си на военен инженер, Леонардо му изпратил предварително представяне. В него той изтъкнал само тези способности, имащи отношение към поста, за който „кандидатствал“ – да изгражда леки и силни мостове, както и устойчиви на нападение коли и фургони. Едва накрая и съвсем накратко били посочени и другите му умения. Явно CV-то било успешно, защото Сфорца наел твореца!


Ако сте пропуснали нашата инженерна история, посветена на технологичните открития на да Винчи, можете да я прочетете ТУК.


За да съставим този материал използвахме информация от leonardodavinci.net и др.


Източник на снимковия материал: pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.