Инженерни истории

Футуристичен проект за зелена архитектура представя град в океана, построен от 3D принтирани отпадъци и водорасли

06.04.2019 г.

Ако опитаме за миг да си представим живота през 2065 г., едва ли ще видим улици, задимени от автомобилни газове, или морски брегове, осеяни с пластмасови боклуци. По-скоро бихме очаквали човечеството да се е справило с проблема със замърсяването на околната среда, а градовете да са устойчиви и зелени. За една визия за живот в бъдещето в един чист плаващ в океана град, който ползва енергия от водорасли, ви разказваме в настоящата инженерна история.Идеята е на белгийския архитект Винсент Калебаут, който създава футуристичен проект на град в океана, изграден от 3D принтирани пластмасови отпадъци и водорасли. Той се простира от повърхността на водата до 1 000 m под вълните. Важна част от концепцията за издигането на това океанско селище е в построяването му да участват отпадъци, събирани от 7-е континента. Въображаемият град носи името Aequorea и плава край бреговете на Рио де Жанейро. Името му идва от вид биолуминесцентна медуза, с латинското наименование Aequorea victoria.

 


Роденият в Белгия водещ био архитект Винсент Калебау, работи в Париж и създава редица дизайнерски проекти с мисъл за бъдещето. Неговите биомиметрични (адаптирани към съвременните технологии природни форми) сгради произвеждат самостоятелно енергия, разполагат с горички, с пречистващи замърсяванията кули и вертикални ферми. Проектите на Калебау са посветени на посрещането на екологичните предизвикателства през 21-и век. 

 


Според автора на концепцията за плаващия град, той е замислен, за да подчертае загрижеността към намаляващите природни ресурси на сушата и необходимостта от почистване на „отблъскващата супа от отпадъци“, образувала се от изхвърлянето на пластмаси в океана.

 

Калебау представи пред света идеята си под формата на писмо, адресирано до „хората на земята“, в което укорява днешното население на планетата, което безгрижно „ипотекира съдбата на бъдещите поколения“. Писмото е с дата 24 декември 2065 г. и негов автор е въображаема тийнейджърка акванавт (дълбоководен гмуркач), жителка на океанския плаващ град Aequorea.„Когато моят дядо ми разказа за земния си живот по онова време, той ми се стори напълно абсурден“, се казва в писмото. Посланието на тийнейджърката от бъдещето завършва със заплашително предупреждение: „Никога не забравяйте, че океаните произвеждат 50% от кислорода на нашата планета и са най-активните ни бели дробове! Не мислите ли, че богатствата на планетата заслужават усилията да поддържаме хармоничен съвместен живот с природата“.


 

Концепцията за плаващия град е най-новият проект на арх. Винсент Калебау, който включва също транспортна система, задвижвана от гориво от морски водорасли. До подводния град ще се достига с помощта на флотилия от куполовидни морски съдове, всеки от които с диаметър 500 m.

 


Архитектурата ще бъде изработена от алгопласт, новоизобретен композитен материал, който се състои от водорасли и отпадъци. Този вторично използван материал ще бъде 3D принтиран и от него се предвижда да бъдат изградени 1 000 кули, предназначени за животa на 20 000-е жители на океанския град Aequorea.

 

Според визията на Калебаут, вместо изкопаеми горива гражданите на плаващия град ще поддържат живота си във водната среда с помощта на нови възобновяеми енергийни източници. За дишане под водата те ще използват специални хрилни маски. Храната ще бъде набавяна от отглеждани във ферми морски водорасли, планктон и мекотели, а на върха на раковиноподобните плуващи в океана структури ще бъдат разположени овощни и зеленчукови градини. Стабилността на морската икономика ще бъде подкрепяна от специална Aequo валута. 

 


Калебаут не е единственият архитект, който си представя бъдещето като живот във и над водата. Друг проект в процес на разработка включва идеята за подводен град, до който се достига с помощта на гигантски спирали.

 

Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.bg

 

Източник на снимковия материал: dezeen, Vincent Callebaut Architectures

ПРОМО.bg

  • Принтери за маркиране Linx 8900

    Принтери за маркиране Linx 8900

    Търсите принтер за маркиране? Имате възможността да поръчате своя Linx 8900 от фирма Бетелгиус само сега на атрактивни цени с до 25 % отстъпка! До изчерпване на количествата!

  • LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки и модулни табла! Всичко това на невероятна ТОП цена. Само сега и само за вас от Ритбул обявиха уникално добра оферта. Не се бавете!