Инженерни истории

Да надникнем високо над хълмовете на Виетнам със Златния мост, придържан от две каменни ръце, излизащи от тях

01.12.2018 г.

Централен Виетнам... Хълмовете Ба На... От там, като че ли от самата планина  се подават две колосални каменни ръце, придържащи на дланите си блестящ златист мост високо над върховете на дърветата и планинските хребети, подобно на небесна златна лента. 150-метровото съоръжение, построено през лятото на 2018 г., в близост до любимата дестинация за посетители от страната и чужбина – градината Тиен Тай, е феноменална атракция, която посреща върволици от туристи вече месеци наред. Златният мост  и поддържащите го гигантски ръце, които се издигат на 1 400 m над морското равнище, са впечатляващи и създават усещане за нереалност.Фантастичният и приказен вид на мостовата структура извиква асоциация сред мнозина като от сюжет от „Властелинът на пръстените“. Туристите я определят с епитети като „възхитителна”, „зашеметяваща”, „произведение на изкуството”, „най-вдъхновяващата скулптура, която някога сме виждали“ и т.н.Новото строително постижение, което демонстрира безграничните възможности на човешкото архитектурно и инженерно въображение, предизвика интерес в световен мащаб. На него се разчита да даде значителен принос за местния туризъм, който за момента привлича във Виетнам 1.5 млн. посетители годишно.

 


Властите са обнадеждени, тъй като от началото на юни 2018 г., когато е изградена конструкцията, досега през Златния мост, или „Кау Ванг“ на виетнамски, преминават неспирни тълпи от посетители от страната и света, нетърпеливи да видят това чудо на чудесата.

 

150-метровият пешеходен Златен мост, извит в елегантен дизайн, е съставен от осем части. Проектът на съоръжението принадлежи на TA Landscape Architecture и в него са инвестирани 2 млрд. долара с намерението да привлече вниманието на туристите.

 

 

От компанията създават дизайна на скелета на ръцете, върху който опъват стоманена мрежа и покриват цялата конструкция с фибростъкло. Покритието със сиво-зеленикави шарки придава натуралистичен и античен вид на двете каменни ръце. Авантюристичната пешеходна алея „под облаците“, която предлага на туристите изумителни гледки на величествения околен пейзаж, е разнообразена от двете страни с цъфтящи лилави хризантеми, наречени лобелия (Lobelia Chrysanthemum).Като уникално хрумване и впечатляващо строително дело, Златният мост не е единственият проект от архитектурното направление за възпроизвеждане на свръхголеми обекти. Огромни патици, кучета и динозаври вече се издигат като скулптурни шедьоври и са заслужили името си на привлекателни туристически обекти в различни части по света.


Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: Reuters, Dezeen, Instagram

ПРОМО.bg

  • Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

    Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

    Снабди се с чиста вода директно от земните недра с потомяемите помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara. А още по-хубавото е, че от Аквастарт имат страхотна специална оферта. Грабни я още сега!

  • Комплект за спояване Super Fire Hot Box

    Комплект за спояване Super Fire Hot Box

    Юроком сбъдва твоите мечти по-бързо и лесно отколкото да преброиш до три. От фирмата предлагат комплект за спояване Super Fire Hot Box на Rothenberger само сега на специална цена.