Инженерни истории

Да превърнем чертеж в работещо устройство – напълно възможно с помощта на кондуктивното мастило

27.07.2019 г.

Когато внезапно в съзнанието ни изникне идея за нещо ново, често се случва да го начертаем или нарисуваме на хартия и това служи за своеобразна „чернова“ на нашия бъдещ продукт. Сега вече хрумванията за схемите на електронните устройства например можем да видим и директно в действие. Как може да се осъществи това? Тайната се крие в специалното мастило, притежаващо свойството електрическа проводимост. В настоящата история ще разкрием технологията зад нестандартното пишещо средство, ще покажем какви са възможностите, които предоставя, сферите на развитие, както и къде то намира приложение.


 

 

Кондуктивното мастило е технология, позволяваща създаването електронни схеми върху нестандартни материали като текстил, пластмаса или хартия. Сребро или графит в прахообразна или люспеста форма са елементите в състава на мастилото, които обуславят проводниковите му свойства.

 

Какви са отличителните черти на кондуктивното мастило?

 

Гъвкавост и лесна обработка

 

Нашите изисквания за компактност на новите технологии намират своето решение благодарение на кондуктивното мастило, което позволява запазването на максимално малкия размер на технологиите. Мастилото е по-евтино в сравнение с конвенционалните средства за създаване в проводяща среда.

 

Друго предимство на тази технология е свойството гъвкавост, което може да разбираме както в пряк, така и в преносен смисъл. Мастилото лесно може да се адаптира според нуждите и особеностите на всяка една сфера на приложение. Проводящото мастило може да се нанася след като изделието вече е изработено и не възпрепятства производствения процес, защото позволява да бъде ламинирано.


 

Какво обаче не е наред?

 

Кондуктивното мастило обаче има и някои не дотам положителни черти. Твърдите метали се характеризират с по-висока проводимост от мастилото. Медта например има далеч по-ниска стойност на съпротивление в сравнение с кондуктивното мастило. Медните схеми също така са по-ефективни, поради факта, че нагряването при тях е в по-малка степен.

 

Неизчерпаемите възможности, които ни предлага иновативното мастило

 

Лесен начин да проследим физическите ни показатели по време на тренировка

 

Нестандартното мастило намира приложение в набиращите популярност преносими технологии и е-текстила. Любопитното е, че проводимостта на мастилото не се изменя дори ако текстилното изделие измени формата и размера си. Това предоставя чудесната възможност кондуктивното мастило да се използва в изработването на спортни дрехи с вградени устройства за проследяване на нашата физическа активност и регистриране на биометрични данни.Автомобилните антени вече не стърчат

 

Технологията на етикетите в съвременните билети също използва кондуктивното мастило. Мембрани в компютърните клавиатури имат печатни схеми, които индикират, когато сме натиснали клавишите. Проводящи следи, инкорпорирани на задното стъкло на редица съвременни автомобилни модели, изпълняват функцията на радио антена.

 

И още...

 

Списъкът с приложения на кондуктивното мастило не се изчерпва дотук. Тъч скрийнът на нашите дигитални устройства, 3D принтерите, OLED и LED осветлението, гъвкавите дисплеи, хибридните електронни устройства са само малка част от неизчерпаемите приложения на мастилото с проводими свойства.Кондуктивното мастило идва на помощ и при други дейности като поправка на платки, запояване и др.

 

 

За да подготвим материала, използвахме информация от interestingengineering.com, nanobay.com, eetimes.com, hicomm.bg и др.

 

Източник на снимковия материал: unsplash.com, pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Принтери за маркиране Linx 8900

    Принтери за маркиране Linx 8900

    Търсите принтер за маркиране? Имате възможността да поръчате своя Linx 8900 от фирма Бетелгиус само сега на атрактивни цени с до 25 % отстъпка! До изчерпване на количествата!

  • LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

    LED прожектори, кабелни обувки и модулни табла! Всичко това на невероятна ТОП цена. Само сега и само за вас от Ритбул обявиха уникално добра оферта. Не се бавете!