Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Как Честър Карлсън изобретява ксерокопирането и поставя началото на една нова индустрия

11.05.2019 г.

Ако не сте си цапали пръстите с индиго, ще ви бъде трудно да оцените какво невероятно облекчение е изобретяването на метода, по който днес се копират и отпечатват документи. Технологията, на която са базирани лазерните принтери и всички съвременни копирни и многофункционални устройства, е дело на Честър Карлсън – физик по образование, адвокат по професия и изобретател по призвание. 


Честър Карлсън е роден в Сиатъл, САЩ, през 1906 г. Родителите му са болни от туберкулоза и младият Честър работи усилено, за да ги подкрепя. Въпреки „плачевното“ финансово състояние на семейството, той успява да завърши колеж в Ривърсайд и да получи бакалавърска степен по физика от Калифорнийския технологичен университет, но задлъжнява с голяма сума.


В годините на Голямата депресия, намирането на работа е трудно и в опит да си осигури препитание, младежът изпраща молби на 82 места. Получава два отговора и нито едно предложение. Все пак успява да започне като инженер в изследователската лаборатория на Bell срещу 35 долара седмично заплащане, но скоро бива съкратен. Места за инженери няма и Карлсън в крайна сметка започва да работи в PRMallory, бъдещата Duracell, където оглавява патентния отдел на компанията. Липсата на подходящо образование го принуждава да учи право задочно в New York Law School.Работата му изисква да прави копия на документи, а по онова време има само два начина – фотокопиране или пренаписване и възпроизвеждане на приложените чертежи. Трудоемко, досадно, а и мъчително решение за Карлсън, тъй като страда от артрит. Той обаче е сигурен, че има друг, по-удобен метод и прекарва цялото си свободно време в библиотеката, като прочита тонове литература и научни статии. Знаейки, че се нуждае от бърз и евтин процес, добре възпроизвеждащ оригинала, Честър отхвърля фотографските методи и експериментира с електростатични заряди и фотопроводими материали, чиито характеристики се променят при излагане на светлина. Прави опити в кухнята на собствения си дом, което до такава степен не се харесва на съпругата му, че тя напуска семейното гнездо, превърнало се в хибрид между научна лаборатория и работилница.


През 1940 г. Карлсън получава патент за своето изобретение! Процесът бил наречен ксерография – съчетание от гръцките думи xeros (сух) и graphos (пиша). 

 

Първият в историята копиран документ е със съдържание „10-22-38 ASTORIA“, което представлява датата и мястото, където всъщност се случва – 22 октомври 1938 г., Астория, Куинс, Ню Йорк, в импровизирана лаборатория зад салона за красота на тъща му.


Теорията е потвърдена, но практиката изисква финансови инвестиции. В продължение на пет години повече от 20 компании отказват финансова помощ на изобретателя. Сред тях са IBM, Kodak, General Electric и др. Единствено от Мемориалния институт Battelle проявяват интерес и през 1947 г. негови представители подписват лицензионно споразумение за използване на новия метод с малка компания от Рочестър, наречена Haloid Company. 


Точно 10 години след успешния опит в Астория се състои публична демонстрация на новата копирна машина. Самата компания започва да се нарича Halo Xerox и за още по-лесно – Xerox. Големият успех идва след пускането на напълно автоматичния модел 914 (името идва от размера на стандартна хартия 9х14 инча, с която работи машината). В началото устройството се дава под наем на фирми за 95 долара на месец и в първата си версия тежи 295 кг и прави по 7 копия в минута. И днес може да се види работещ Xerox 914 в музея Смитсониън. Изобретението на Карлсън му донася печалба от 150 млн. долара, 100 млн. от които той дарява за благотворителност.


Честър Карлсън умира през 1968 г., по време на разходка по 57-ма улица в Ню Йорк. Животът му е изпълнен с трудности, но успява да превърне мечтата си в реалност и да постигне практическа реализация на своята идея – нещо, което ще се съгласите, не се среща толкова често.


За да подготвим този материал, използвахме информация от: AMERICAN PHYSICIST AND INVENTOR, Encyclopedia Britannica и др.


Текста състави: Ирина Яблина от редакторския екип на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: smithsonianmag.com, britannica.com, xerox.ru

ПРОМО.bg

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

  • Термостат ELIOT Smarther

    Термостат ELIOT Smarther

    БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.