Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Човешкият капитал и корпоративната култура – камертон за справянето на бизнеса с последиците от COVID-19

25.04.2020 г.


Доскоро темата за трансформацията, изразяваща се в дигитализиране или реорганизиране на редица сфери и дейности, присъстваше активно в обществения и медиен разговор, но сякаш без съвсем ясни и обозрими времеви рамки за реализиране. С ускоряване разпространението на коронавируса обаче измененията на бизнеса и индустрията се превърнаха в рефлекс на ситуацията. Корпоративната култура и човешкият капитал се оказват с централно място под прожекторите и главна роля в промените днес.


 

Бизнесът се обединява и трябва да бъде ориентиран към хората

 

Към тази теза насочва вниманието коментарна статия на Forbs.com. Материалът прави препратка към американската бизнес асоциация Business Roundtable (б.ред. Бизнес кръгла маса). Основана през 1972 г., тя обединява изпълнителни директори на водещи световни корпорации в мисията за създаване на по-добра среда за служителите и постигане на икономическа стабилност. Сред целите на Business Roundtable са справедливото заплащане, инвестициите в обучение за развитие на нови компетенции и др. Ценностите, които организацията насърчава, са приобщаването, многообразието, достойнството и уважението – идеи, кореспондиращи в максимална степен с нуждите в настоящата обстановка, нали?

 

Социалните динамики в последните месеци отключиха възможностите за обединяване набизнеса в справянето със ситуацията. Чрез платформата Stopthespread.org 1500 лидери от разнообразни индустрии декларират своите идеи за подпомагане на бизнеса. Едно от предложенията е големите компании, при възможност, да изплатят задълженията си към малките и средни фирми доставчици, вместо да изчакват 30 или 45-дневен период, както обикновено.

 

Мерките включват още повишаване на информираността за COVID-19 на работещите в сферата на производството, фармацевтичната индустрия, здравеопазването и търговията. Освен това инициативата насърчава бизнес лидерите да осигурят необходимата подкрепа към локалната общност.


 

Културата дефинира устойчивостта на компаниите

 

Корпоративната култура, освен като елемент от идентичността на компанията, днес се оказва и тест за адаптивността на бизнеса. Същността на една компания са културата и капацитетът ѝ за иновации, създаване и адаптиране, категорични са Крис Шипли (Chris Shipley) и Хедър Е. Макгоуън (Heather E. McGowan) – водещи анализатори в сферата на индустрията и технологиите. В допълнение, експертите споделят и убеждението, че организациите се нуждаят от ясна и силна култура, която да е техен пътеводител.

 

Добрите примери

 

На финала ще отделим внимание на някои производители и технологични компании, проявили адаптивност и емпатия към нуждите на обществото в момента. Така например луксозният бранд LVMH Moët Hennessy преконфигурира линиите си за производство на парфюми в такива за санитарни продукти за ръце. Група телекомуникационни компании в рамките на 60 дни са поели ангажимент да поддържат всяка услуга за жилищни или малки фирми, независимо от възможностите им за заплащане на таксите.

 

Редица компании като Microsoft, Google, Zoom предоставят безплатен достъп до софтуерните си продукти. Amazon пък анонсира увеличение на заплащането, наемането на повече работници и освобождаването на пространство в складовете си за медицински изделия и продукти за дома.


 

За да подготвим материала, използвахме информация от forbes.com, businessroundtable.org, medium.com.

 

Източник на снимковия материал: pexels.com, pixabay.com

ПРОМО.bg

  • Промоции от LDG за месец юни

    Промоции от LDG за месец юни

    Пролетта навън танцува, лятото с усмивка приближава и топли слънчеви лъчи огряват… А от LDG са Ви подготвили нови приятни изненади на атрактивни цени, през целия месец юни. Вижте ги!

  • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Видео звънец с Wi-Fi Legrand

    Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.